Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elegem van már a futószalagon legyártott karácsonyi plázamuzsikából

Hoztam inkább néhány ünnepi dalt, ami elég bicskanyitogató ahhoz, hogy egész biztosan ne halljuk a bevásárlóközpontokban.

Közeleg a karácsony, sül a bejgli és a narancsos kacsa, a ház és az udvar már teljes pompájában ragyog, mindjárt megérkeznek a vendégek is, de valami még hiányzik. Na mi?

Hát a karácsonyi zene!

Ha lejátszási listával nem készültünk az se baj, csak rá kell hangolódnunk nagyjából bármelyik rádióadóra, és nullhuszonnégy hallgathatjuk a kiválóbbnál kiválóbb karácsonyi slágereket. Nincs is szebb dolog az ünnepi várakozásban, mint Wham!-től a Last Christmas után meghallgatni Mariah Careytől az All I Want for Christmas is You -t, majd a Neoton Família Ha elmúlik karácsonyát, aztán megint a Last Christmast, és így tovább a végtelenségig.

Ha már a falat kaparja a kisagyába ragadt idétlen dallamoktól és aludni sem tud a száncsengő hangjától, akkor biztos lehet benne, hogy végre igazán sikerült ráhangolódnia legcsodálatosabb ünnepünkre, a karácsonyra.

Én viszont gondoltam azokra is, akik érzéketlenségük és cinizmusuk miatt (hiszen más oka nem lehet) nem szeretik a karácsonyi slágereket, és nem tudják igazán önfeledten átélni az ünnepi vásárlási láz és túlfogyasztás örömét.

Jöjjön néhány karácsony témájú dal, amit egy darabig még egész biztosan nem fogunk hallani a bevásárlóközpontok hangszóróiból.

Prosectura – Karácsony

A 31 éve megalapult, és azóta aktív punk zenekar sem szeretett volna kimaradni a karácsonyi slágergyártásból, főleg, miután a tagok fülébe jutott, hogy a befutott karácsonyi dalokból egy életen át lehet fizetni a TB-t.

Azt viszont nem tudták, hogy ez csak azokra a dalokra igaz, amik megfelelnek a plázák és rádiók rettentően kifinomult, fogyasztóbarát ízlésvilágának, így a Karácsony című daluk se kifinomult, se fogyasztóbarát nem lett.

Helyette sorra veszi mindazt, amiről a karácsonyi slágerek szerzői elfelejtenek írni: A béna mikulásjelmezekről, a lakástüzekről, a karácsonykor is megállás nélkül szakadó esőről, az epegörcsről és a családi lerészegedésről.

Fekete Pákó – Szívemben hull a hó

Nem érdekel ki mit mond, ez a produkció zseniális! Kezdjük azzal, hogy Pákó mert nemet mondani a már jól bevált karácsonyi hangzásvilágra, és vérpezsdítően latinos stílusban készítette el saját slágerét.

Aztán nem tántorította vissza sem az, hogy nincs pénz rendes videóklipre, sem az, hogy nem igazán lehet érteni a dal szövegét.

A karácsonyi hangulatunk nem valószínű, hogy megjön ettől a számtól, de hol van leírva, hogy karácsonykor nem lehetünk mondjuk riviérás hangulatunkban?

Egy biztos: Borkaiéknál ez fog szólni szenteste.

Kovbojok – Télapó

Míg meg nem értettem a karácsony igazi szellemét, ezt a számot hallgattam legszívesebben az ünnepek közeledtével.

A kovbojok annyira nem akart semmiféle fennkölt üzenetet hordozni, se ünnepi hangulatot sugározni ezzel a dallal, hogy nem is voltam benne biztos, hogy itt a helye a karácsonyi válogatásban. Aztán arra gondoltam, hogy sokaknak talán épp emiatt jelent végső menedéket a Télapó a karácsonyi slágerek őrjítő áradata elől, szóval mégiscsak ide tettem.

Jó megbotránkozást.

Monty Python – Christmas in Heaven

A brit társulattól már megszokhattuk, hogy minden eseményre, ismert személyre és ünnepre tudnak ironikusan reflektálni, nincs ez másként a karácsonnyal sem. Ha nem figyelünk oda eléggé a szövegre, A Christmas in Heaven -t akár be is nézhetjük egy középszerű karácsonyi dalnak a sok közül, mert csak egy-egy sorában visz be övön alulit a plázakomfortnak.

„Karácsony van a mennyekben, és jó filmek a TV-ben. A Muzsika hangja óránként kétszer, és a Cápa egy, kettő, három”

Mindezt egy lágy és szívet melengető karácsonyi hangulatú zenével megtámogatva, hogy az „ünnepi szokásainkat” ért kritika tökéletes legyen.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra