Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Na, de hová tűnt a karneváli tüzet őrző Veszta templom a szombathelyi Fő térről?

Amíg lobogott a lángja, pont addig tartott a Karnevál.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön megnyitották a 18. Savaria Történelmi Karnevált. A ceremónia most már évek óta szinte ugyanaz. A színpadon a polgármester, a karnevál-igazgató, az országgyűlési képviselő mond egy-két kedves szót - majd aztán meggyújtják a Vesta-templom tüzét, hogy aztán a karnevál végéig lobogjon.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Idén ez megváltozott. Tűzgyújtás most is volt - de nem a templomban, hanem egy speciális tűhordozón. A meggyújtott tábortüzet aztán el is vitték a legiósok a Témaparkba. Hogy miért változott meg a szokás, arról a Karnevál szervezőit kérdeztük.

Tavaly még a Veszta templom őrizte a Karnevál lángját
Mészáros Zsolt

A korábban használt „Vesta-templom” elöregedett, nem alkalmas az oda-vissza szállításra már. Csapláros Andrea ókortörténész javaslatára nem került be ez az építmény az idén már a Fő térre. A szándék az volt, hogy autentikusabb jelképe legyen a karneváli lángnak – így született az az ötlet, hogy legiósok őrizzék a lángot, ők valóban vigyázni tudnak rá 4 napon át a táborukban, így a tűz őrzése is korhűbb (a Fő téren a gázlángot nehéz volt biztonságosan, ugyanakkor lobogó láng jelleggel életben tartani a tömegben).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Savaria Karnevál 2017

Hirdetés