Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Na, de hová tűnt a karneváli tüzet őrző Veszta templom a szombathelyi Fő térről?

Amíg lobogott a lángja, pont addig tartott a Karnevál.

Csütörtökön megnyitották a 18. Savaria Történelmi Karnevált. A ceremónia most már évek óta szinte ugyanaz. A színpadon a polgármester, a karnevál-igazgató, az országgyűlési képviselő mond egy-két kedves szót - majd aztán meggyújtják a Vesta-templom tüzét, hogy aztán a karnevál végéig lobogjon.

Idén ez megváltozott. Tűzgyújtás most is volt - de nem a templomban, hanem egy speciális tűhordozón. A meggyújtott tábortüzet aztán el is vitték a legiósok a Témaparkba. Hogy miért változott meg a szokás, arról a Karnevál szervezőit kérdeztük.

Tavaly még a Veszta templom őrizte a Karnevál lángját
Mészáros Zsolt

A korábban használt „Vesta-templom” elöregedett, nem alkalmas az oda-vissza szállításra már. Csapláros Andrea ókortörténész javaslatára nem került be ez az építmény az idén már a Fő térre. A szándék az volt, hogy autentikusabb jelképe legyen a karneváli lángnak – így született az az ötlet, hogy legiósok őrizzék a lángot, ők valóban vigyázni tudnak rá 4 napon át a táborukban, így a tűz őrzése is korhűbb (a Fő téren a gázlángot nehéz volt biztonságosan, ugyanakkor lobogó láng jelleggel életben tartani a tömegben).

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2017