Rabszolgasors, rózsaszín kisgatyában

Mindig is izgatott a kérdés, vajon mit hordhattak a rómaiak a tóga alatt. Végre fellebbent a fátyol! Bezerédi Zoltán és a WSSZ Karmeválszínháza.

Szemerkélt egész délután az eső, én meg gondolkozhattam azon, eláll vagy lefújják a szerda esti főpróbát. Mehetnékem volt: Félúton a Fórum felé. Pláne azok után, hogy átlapoztam a Karneválszínház fotóspróbáján készült galériát: nem lehetett nem szeretni a direktor szódásszifon-szemüvegét, Mertz Tibor zokni-saru együttesét – szóval rákívántam erre a Broadway-musicalként beharangozott ókori bohóckodásra. Holott nem különösebben kedvelem a nyári estékre komponált habos-babos zenés vígjátékokat. Pláne, ha hemzseg a seggreülős - altesti poénos helyzetkomikumoktól. Ráadásul a Karneválszínház kényes műfaj, mert a közönsége nem feltétlenül egyezik a WSSZ bérleteseivel. Nekem is akadnak ismerőseim, akik egy évben kizárólag erre a szabadtéri előadásra fizetik be magukat. Mert ez garantáltan szórakoztató.

WSSZ: Félúton a Fórum felé
Jordán Tamás számolni tanul, katt a többi képért
Mészáros Zsolt

A helyszín évek óta bejáratott, kár, hogy egy évben csak egyszer, Karnevál előszeleként nyit ki a Megyeháza udvara. Kihalásztunk két vastagabb párnát a bejárat oldalában felhalmozott kupacokból, aztán csüccs:

Eltelt vagy fél óra (vagy több is), mire ráhangolódtam Plautus hetvenkedő rabszolgáinak fondorlatos ügyeskedéseire. Attól a ponttól kezdve aztán, hogy Mertz Tibort árvaszűzként felravatalozták, kritikusból én is röhögő néző lettem, beleolvadtam a körülöttem fel-feltörő kacajba.

WSSZ: Félúton a Fórum felé
Felravatalozva
Mészáros Zsolt

Addig a zenés betétek sem pergettek fel, hiányoltam az élő muzsikát (valószínűleg pénzkérdés, de egy két eleven zenész hangulati megalapozásként jól esett volna), néha az énekhangok sem találták helyüket (bár a jó színész, ha nem Pavarotti, akkor is elboldogul a zenés műfajjal). Szabó Tiborra és Németh Juditra bizton számíthattunk, ahogy az újoncok is kellemes meglepetések: Sodró Eliza képzett hangja is meglep, amúgy is bájos személyiség (hogy színésznőként mire képes, majd meglátjuk, biztató) a Hetvenkedő katona-csemete is kellemes orgánummal rendelkezik, szimpatikus színpadi jelenség. Mertz nálam a sztár – szeretjük - ő is a darab harmadától járatódik csúcsra. Aranyos Jordán atlétája, egyre biztosabb pont a társulat életében Balogh János is, mint rosszarcú kurvapecér, felismerhetetlen, és az alakítása nagyon rendben van.

WSSZ: Félúton a Fórum felé
Zenés rabszolgasors, az ominózus sárga zoknival!
Mészáros Zsolt

Bezerédi Zoltánt viszont néha (főként az elején) fáradtnak látom, a zenés részekben sem érzem hatékonynak, de aztán, ahogy közeledünk a fináléhoz, beletalál a mederbe ő is. A kiskatona-statisztériával viszont nehezen tudok mit kezdeni, mert elképzelem, az Orosz-Horváth-Bajomi triumvirátus mit hozna ki ebből.

Nyáresti humor, összeomlás percenként

Stephen Sondheim klasszikus római köntösbe bújtatott musicalje amúgy kellőképp szövevényes, ügyes dramaturgiával megírt darab. 1963-as bemutatójakor az év musicalje volt New Yorkban, további öt Tony-díjat kapott, sikeres felújításával együtt 1500-szor játszották a Broadwayn. Ízelítőnek a sztoriból:

Servulus, a furfangos rabszolga felszabadul, ha ifjú, szerelmes gazdájának megszerzi a bájos szűz kurtizánt - de mindenki az útjában áll. Fölvonul az aggodalmas főrabszolga, a pénzéhes kerítő, az egymásra fenekedő szülők, és maga a hetvenkedő katona rémisztő seregével.

WSSZ: Félúton a Fórum felé
Egymásba gabalyodva
Mészáros Zsolt

Vakon ráismerek és szeretem is Hamvai Kornél szövegeit, stílusát, nyelvi poénjai közül azonban jó ha fele eljut a fülemig, de a szöveg frissessége nagy kincs. A látszólag korhű jelmezek mellé (tógák alá és közé) a tervező belecsempészett egy-egy nem korba illő, ám a szerep karakterére nagyon jellemző attribútumot. A magam részéről elviseltem volna még több geget, poént és csűrcsavart, nem csak a dramaturgiában de a rendezésben is.

Összességében azonban ez a zenés rabszolgasors tartalmazta azt, amit a Karneválszínháztól elvárunk. Csöppet sem polgárpukkasztó és közönséget megosztó, mint a tavalyi. Ókori, a darab újdonság, ráadásul musical, a kevésbé az ismert fajtából, van benne nyár, szerelem, fiatalság és bohóság – vicc-sztárok és ismerős arcok. És végre fellebbentették a fátylat: megtudtuk mit rejtenek a polgárok a tógáik alatt.

Ma este premier, aztán folyt. köv. karneválig

Premier augusztus 15-én, a Megyeháza udvarán. Ezt követően még tíz alkalommal játsszák Plautus három darabjából készült musicalt Szombathelyen.

Stephen Sondheim: Félúton a Fórum felé

SERVULUS, rabszolga: Bezerédi Zoltán
SENEX, idős polgár: Szabó Tibor
DOMINA, a felesége: Németh Judit
HERO, a fia: Kovács Gergely
HYSTERIUM, rabszolga: Mertz Tibor
PHILIA, szűz: Sodró Eliza eh.
ERRONIUS, aggastyán: Jordán Tamás
LUCUS, lánykereskedő: Balogh János
PYRGOPOLYNICES, a hetvenkedő katona: Domokos Zsolt eh.
HÁROM FREGOLI: Hajmási Dávid, Jámbor Nándor, Kovács Bálint
HÁROM KURTIZÁN: Ostyola Zsuzsa, Korponay Zsófi, Lehőcz Zsuzsa
kellék: Poór Éva
koreográfus: Kocsis Tamás
zenei vezető: Müller Péter
korrepetítor: Falusi Anikó
díszlet: Horgas Péter
jelmez: Takács Lilla, Varga Alexandra
hang/fény: Simon Ottó
súgó: Balogh Lívia
rendezőasszisztens: Kovács Nóra
szövegkönyv: Burt Shevelove és Larry Gelbart
zene és versek: Stephen Sondheim
fordította: Hamvai Kornél
Bemutató: 2013. augusztus 15, 18 óra, Megyeháza udvara

További részleteket, és időpontokat a szombathelyi előadáshoz itt talál...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra