Karszalaggal most bárki bejuthat a böribe és további 8 helyszínre Szombathelyen, a Múzeumok Éjszakáján

A nagyit is érdemes lesz kézen fognia a kis lurkóknak, de ez már egy másik történet.

2024-ben sem fogunk unatkozni a Múzeumok Éjszakáján Szombathelyen. Ezúttal 9 helyszínen lesznek programok június 22-én, 18 órától éjfélig. A helyszínek programjait a Savaria Múzeum kiállítótermében ismertették.

Savaria múzeum Múzeumok éjszakája sajtótájékoztató
A résztvevők és a program
Mészáros D. Zsolt

Az már a résztvevők névsorából sejthető volt, hogy bőven lesz miből válogatnia azoknak, akik belevetnék magukat a múzeumi forgatagba: Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester, Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója és Czenki Zsuzsanna, általános igazgatóhelyes, Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Sosztarits Ottó, az Isuem Savariense intézményvezető-helyettese, Dr. Tangl Balázs, a Smidt Múzeum intézményvezető-helyettese, Dr. Melega Miklós, az MNL Vas Vármegyei Levéltára igazgatója, Bárdics Róbert, a MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóságának területi pályavasúti szakértője, illetve Teráz Norbert büntetésvégrehajtási főhadnagy a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet általános helyettese.

Horváth Soma örült, hogy vége az írországit idéző időjárásnak, mert a jó idő már a Múzeumok Éjszakájának az előfutára. Tőle tudhattuk meg azt is, hogy a 9 helyszínen 70 program közül választhatnak az érdeklődők.

A részletes beszámolókból kiderült, hogy lesznek oldtimer biciklik, de a foci EB évében a labdarúgás se maradhatott ki a Savaria Múzeum kínálatából. A Schmidt Múzeumban Szabó Ildikó, világutazó tart élménybeszámolót, ő 18 év alatt 193 országba jutott el.

A Képtárban Tűréshatár itt címmel nyílik meg a textilművészeti triennálé, ahol Attalai Zita iparművész tart majd tárlatvezetést a Múzeumok Éjszakáján. A Schrammel-gyűjteményben a matematika jut nagyobb szerephez, Stipsitz András matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója révén.

A Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, a Szombathelyi Képtár és a Schrammel-gyűjtemény programjai
savaria múzeum

Az igazi fényfestést a Iseumban találhatjuk majd meg, mivel az udvart Héphaisztosz műhelyévé változtatják, hiszen Bíró Csaba bronzöntő mester ide teszi át a székhelyét egy estére, hogy fibulákat öntsön, az olvadt fémmel pedig megvilágítsa a nyári éjszakát.

A Levéltárban lesz „Kész tortúra” és „Gyorsított eljárás” is, ami a levéltári raktár bejárásának időtartamát érinti. A MÁV Szombathelyi Igazgatóságán pedig nem csak megnézni lehet az udvarban a régi gőzöst, de azt a szimulátort is ki lehet próbálni, amin a mozdonyvezetők tanulnak.

Az Iseum Savariense, az MNL Vas Vármegyei Levéltára, a MÁV Zrt. Szombathelyi Igazgatósága, a Szombathelyi Büntetésvégrehajtási Intézet, valamint az Irokéz Galéria programjai
savaria múzeum

A Szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézetbe egyénileg és rabomobillal is el lehet majd jutni, utóbbi regisztrációhoz kötött, mert a két turnusban összesen 80 embert tudnak szállítani (40-40 fő), illetve ügyelni kell, hogy még az indulás előtt megváltsák az érdeklődők a karszalagjaikat. Erre a Savaria Múzeumban és a Szombathelyi Képtárban lesz lehetőség.

Az Irokéz Galériában továbbra is megtekinthető lesz Szarka Péter önálló kiállítása. A minden helyszínre érvényes belépőjegy 2000 forint, a diák és nyugdíjas jegy 1000 forint, a családi jegy (2 felnőtt +1-3 gyermek) pedig 3000 forint lesz. Természetesen a Múzeumok Éjszakája 6 év alatt ingyenes.

Savaria múzeum Múzeumok éjszakája sajtótájékoztató
Párhuzamok - A két Reismann című kiállítást is érdemes megnézni - a fotóra kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

Emellett a Savaria Múzeum a nyári szünidőben, július 2. és augusztus 15. között, keddenként és csütörtökönként tart délelőtt és délutáni foglalkozásokat Gyere a nagyival! címmel, ahol a kicsik és nagyok múzeumi környezetben gazdagodhatnak élményekkel. Ezek a rendezvények előzetes regisztrációhoz kötöttek, felnőtteknek és nyugdíjasoknak 1000 forint, gyerekeknek 500 forint alkalmanként.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra