Kecskés László: A fiatalok előbb-utóbb ismét megfertőzik az időseket

„Vegyük fel azt a nyomorult maszkot!” – mondja az ismert szombathelyi sebész, az egészségügyi bizottság elnöke, akivel megbeszéltük a vírushelyzet aktuális kérdéseit.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ismét összehívta a járvány elleni védekezést segítő tanácsot a szombathelyi polgármester 2020. September 07. 18:46 , hosszabb szünet után ismét ülésezett Szombathelyen a védekezést segítő tanács.

Bár később Nemény András polgármester sajtótájékoztatót tartott Nemény András: Fegyelmezettséggel és józan ésszel elkerülhetjük a tavaszihoz hasonló szigort 2020. September 08. 15:32 koronavírus-ügyben, azt nem tudni, mi hangzott el magán a tanács ülésén.

Erről kérdeztük Kecskés Lászlót, a testület tagját, a városi egészségügyi bizottságának elnökét - emellett arra kértük a Markusovsky-kórház osztályvezető főorvosát, mondja el, ő hogyan látja a jelenlegi járványügyi helyzetet.

A védekezést segítő tanács legutóbbi ülése a szombathelyi városházán
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Annál is inkább, mert az utóbbi időben egyre több ellentmondásos vagy szélsőséges véleménnyel találkozni.

„Polgármester úr azért hívta össze a védekezést segítő tanácsot, mert a számok nagyon kedvezőtlenül alakulnak, még akkor is, ha a halálozási arány most nagyon alacsony. De a tanács végül is nem hozott komolyabb döntéseket” – közölte Kecskés László, aki a maga részéről a helyi szigorítások pártján lenne, és egyetért például a főváros bekeményítésével, ahol éppen tegnap jelentették be, hogy a BKK járatain szigorúbban ellenőrzik és szankcionálnák a maszk nélküli utazást.

„Én mindig is azt mondtam, hogy bármilyen kellemetlen, a maszkot mindenképpen viselni kell” – erősítette meg korábban képviselt álláspontját a főorvos, aki szerint a jelenlegi helyzetben egy átlagembertől elvárható, hogy felelősséggel legyen embertársai iránt.

Hozzátette: „Azt kell megérteni, hogy a legenyhébb korlátozás a maszk. Sokkal rosszabb, ha a fegyelmezetlenségek és következetlenségek miatt majd sorozatban kell iskolákat és munkahelyeket bezárni.”

A kézmosás is fontos, de a koronavírus jellegzetessége, hogy leginkább cseppfertőssel, azaz légzéssel köhögéssel, tüsszentéssel orrváladékkal terjed. Ebből a szempontból a küszöbönálló ősz újabb kihívásokat jelent majd, és sajnos azt sem lehet tudni, hogy a koronavírus hogyan épül rá az évente visszatérő influenza-járványra. Ez utóbbi tavaly szerencsére enyhe volt, de ki tudja, mit hoz az idei szezon.

Koronavírus teszt a szombathelyi sportházban (2020. május)
Kiss Tamás

Kecskés László közölte: természetes, hogy a diákok örülnek egymásnak, hogy ez egyetemisták szeretnek bulizni, jól érzik magukat a gólyatáborokban, de el kell fogadjuk, hogy Magyarországon jelenleg a fiatalok számítanak a legfőbb veszélyforrásnak. A virológusok úgy számolnak, 4-5 hét kell még ahhoz, hogy a fiatalok megfertőzzék az időseket, ami a halálozási esetek ismételt emelkedését hozhatja maga után. A járvány tavaszi felfutásakor az idősotthonok, a zárt szociális és egészségügyi intézmények jelentették a legnagyobb rizikót, de ezekre a helyekre tavasszal is kívülről vitték be a fertőzést – emlékeztetett a főorvos.

Jelenleg – az előzetes számításokkal ellentétben - nincsenek a járványnak gócpontjai, az egyenletesen elterülve jelentkezik az országban, ami megnehezíti a védekezést, és ami nagy felelősséget rak a fiatalokra. Ők sokszor úgy hordozzák a betegséget, hogy nem tudnak róla, viszont továbbadva az időseknek nagy bajt okozhatnak.

„Száz szónak is egy vége: vegyük fel az a nyomorult maszkot!”

- mondja a szakember, hangsúlyozva, hogy egyelőre nincs gyógyszer, így egyedüli lehetőségünk, hogy csökkentjük a fertőzés esélyét. A kutatások szerint ha egy találkozáskor mindkét fél viseli a maszkot, a fertőzés 95-98 százalékban megelőzhető, ami igencsak meggyőző adat.

Kecskés László
Kovács Dávid

Arra a kérdésünkre, hogy lehetséges-e, hogy a vírus azért viselkedik másként most, mint tette ezt tavasszal, mert időközben mutálódott, Kecskés László közölte:

„A vírusok egyik jellemzője, hogy gyakran mutálódnak, megtartva fertőzőképességet, de úgy, hogy annak mélysége változik. Bizonyítékot erre a magyarországi koronavírus esetében nem tudok, de kétségkívül megvan valószínűsége. Egyes virológusok szerint a járványnak előbb-utóbb fiatal áldozata is lesz. Remélem, nincs igazuk, de ezt a forgatókönyvet sem szabad figyelmen kívül hagyni.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech