Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kénytelen lesz Debrecenbe költözni a kormány

Már ha a Természettudományi Múzeum tényleg Debrecenbe kerül, ahogy arról egy titkos határozatban döntöttek. Ekkor lép ugyanis a képbe Széchenyi gróf akarata.

Habár a határozat szövegé még a múzeum igazgatójának sem mutatták meg, de állítólag az áll benne, hogy az intézménynek 2020 végéig el kell hagynia a Ludovika téri épületet, és tíz éven belül Debrecenbe kell költöznie. Ez esetben viszont a kormánynak is Debrecenbe kell költözni, különben szembemegy a könyvtár- és múzeumalapító Széchényi gróf akaratával - hívta fel a figyelmet az Index .

A múzeumot ugyanis 1802-ben gróf Széchényi Ferenc (Széchenyi István édesapja) alapította, amikor hatalmas könyv- és iratgyűjteményét a magyar nemzetnek adományozta, hogy nyilvános gyűjteményként az bárki számára hozzáférhető legyen. És az uralkodó által kiadott 1802-es alapító oklevélben tételesen fel vannak sorolva a gróf feltételei.

Ezek között pedig azt is kikötötte Széchenyi, hogy

ez az országos múzeum mindig ugyanazon a helyen maradjon, ahol az irányító országos kormányszerv székhelyét tartja.

A lap latinul is idézi a szöveget: „ Musaeum isthoc Regni eo semper in Loco consistere debeat ubi ipsum Dirigens Dicasterium Regni Sedem obtineret.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha a kormány az elkövetkező 10 évben nem teszi át székhelyét Debrecenbe, akkor a Természettudományi Múzeum odaköltöztetésével szembemegy a könyvtár- és múzeumalapító Széchényi gróf akaratával.

A lap ezzel kapcsolatban megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de egyelőre nem válaszoltak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra