Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi van most a 10 éve bezárt szelestei fürdővel?

Korábban azt írták róla, Európa egyik legjobb minőségű gyógyvizével rendelkezik.

Annak idején lapunk is foglalkozott a szelestei fürdő nehezen követhető nyitásaival Újra kinyit a szelestei fürdő 2008. May 30. 18:41 és zárásaival , hogy aztán a létesítmény 2009-ben végleg (?) bezárja a kapuit.

Az egyedülállónak kikiáltott víz minősége miatt sokan már-már új Bükfürdőt láttak a Vas megyei településben, hogy aztán semmi ne jöjjön össze úgy, ahogy tervezték.

Mi pedig kissé el is feledkeztünk mind a létesítményről, mind az egykori nagy álmokról.

A napokban azonban olvasó fotókat is levelet kaptunk.

Vasárnap ellátogattam a kevésbé ismert szelestei arborétumba, s ha már ott jártam eszembe jutott, hogy megnézzem, vajon mi a sorsa az emlékeim szerint 2009-ben –10 éve! - bezárt gyógyfürdőnek

– írja olvasónk.
olvasói fotó

A beszámoló így folytatódik.

"Szerencsére kívülről ma is majdnem olyan szép, és jó állapotban van – mellékelek képek a ma látható részekről, mert a kerítés miatt a külső medencéket nem tudtam lefotózni.

olvasói fotó

Jóleső érzés volt látni, hogy nem vált rommá, mint annyi minden, amit sokkal kevesebb éve zártak be. Laikusnak úgy tűnik, valakik őrzik, védik hátha egyszer mégiscsak megnyílik.

olvasói fotó

Kicsit utána nézve a korabeli írások szerint 2004-ben épült és azt írták róla, hogy „Európa egyik legjobb minőségű gyógyvizével rendelkezik, ami nem hasonlítható egy környékbeli gyógyvízhez sem. Az ásványi anyagokban nagyon gazdag víz összetételénél fogva – több mint 5100 mg/l sótartalom – rendkívül kedvező hatást fejt ki a mozgásszervi, reumatikus, szív és érrendszeri, valamint a női és bőrgyógyászati betegségek gyógyítására, enyhítésére, ellenjavallata nincs”.

olvasói fotó

Akkor vajon miért is van elzárva immáron 10 éve, mikor fel van szerelve teljesen gyógyászati célokra? Arról nem is beszélve, hogy turisztikai szempontból is érdekes lenne, mert a közelben lévő Festetics-arborétum a maga különleges növényvilágával minden évszakban csodálatos.

olvasói fotó

Valaki tudja rá a választ, mi lesz ennek a fürdőnek a sorsa? " - kérdezi a levélírónk.

Mit sikerült kiderítenünk?

Érdeklődésünkre Kuti Gábor Szeleste polgármestere elmondta: mind a kis, mind az olvasói levélben említett nagy fürdő magántulajdonban van, hasonlóan a kastélyszállóhoz. A képviselőtestület folyamatos kapcsolatban áll a tulajdonosokkal.

Az említett létesítmények közül egyedül a „nagyfürdő” van zárva, a többi fogadja a látogatókat.

Az olvasó által említett arborétum viszont a községé, és azon kevés arborétumok közé tartozik, ami ingyenesen látogatható.

Jelenleg a településen csatornaberuházás zajlik, ami várhatóan még ez évben készen lesz. Ez azért is fontos, mert ez volt a gátja a fürdő fejlesztésének és a szállodaberuházásoknak.

Lapunk sikerült elérnie Kovács János tulajdonost is, aki megerősítette, hogy a szennyvíz megoldatlansága volt az egyik legfőbb oka annak, hogy elmaradtak a fejlesztések és bezárt a fürdő.

„Egyelőre várunk, mint a jó gyerekek” – közölte lapunkkal a tulajdonos, aki érezhetően szkeptikus a most épülő szennyvízhálózattal kapcsolatban is, mondván, az a helyi lakók számára épül.

A polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a rendszer valóban a lakosság számára épül, de később üzleti alapon elérhető lesz a majd a vállalkozásoknak is.

Elvileg tehát – a gazdasági megfontolásokon kívül - nem lesz technikai akadálya a fürdő újra nyitásának és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések folytatásának.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra