Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Képzelje, februártól olcsóbb lesz a liszt

Viszont ettől sok magyar termelő tönkre megy.

Az egyik legkeresettebb élelmiszer az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon. A KSH adatai szerint már múlt hónapban átlag 900 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, kétszer annyit, mint egy évvel korábban - írja az rtl.hu .

A következő hetek azonban fordulatot hozhatnak. A Gabonaszövetség tagozati elnöke, az ország egyik legnagyobb feldolgozójának vezetője azt mondja, nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát. Mert azt mondja, a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is.

A feldolgozók és termelők panaszkodnak. Azt mondják, már a gazdaságok tíz százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából.

A magyar termés tonnánkénti árát eddig harmadával nyomta le az olcsó ukrán gabona. „Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs” – panaszkodott Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

A vásárlók viszont jól járhatnak az olcsóbb gabonával. Az RTL által megkérdezett agárközgazdász szerint a vártnál korábban megállhat Magyarországon az élelmiszerek drágulása.

„Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan” – mondta Raskó György, aki szerint a tejtermékek olcsóbbak is lehetnek néhány százalékkal, mert már ötödével kevesebb fogy belőlük a drágulás miatt.

„A fogyasztói árakban akár még nominál értékű csökkenés is lehet. Elsősorban a tejtermékek estében, hiszen ott a lakosság láthatóan azt az árat, ami akár az egyszerű trappista esetében kialakult a kereskedelemben, nem hajlandó elfogadni" – tette hozzá.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság