Tagadja anyja és a lerakatos megölését a szombathelyi fiatal

Megfélemlítésre hivatkozva visszavonta korábbi vallomásait és tagadja a két gyilkosságot Z. Ádám. Elhangzott Tánczos Gábor neve is, de a bizonyítékok Z. Ádám ellen beszélnek.

Cikkünkben megrendítő részletek olvashatók a két szombathelyi gyilkossággal kapcsolatban. Elolvasását kizárólag erős idegzetű, felnőtt olvasóinknak javasoljuk!

Megkezdődött Szombathelyen Z. Ádám tárgyalása. A férfit azzal gyanúsítják, hogy 2006. szeptemberében brutális kegyetlenséggel megölte a szombathelyi Jászai Mari utca garázslerakatának vezetőjét, majd készpénzzel távozott, illetve 2011. januárjában szintén brutális kegyetlenséggel kivégezte ágyban fekvő édesanyját. A második gyilkosság után a Szlovákiából hazaérkező férfi a nyugat.hu-n szembesült saját körözési képével, majd miután elolvasta az édesanyja megöléséről tudósító korábbi írásainkat is, öngyilkosságot kísérelt meg egy budapesti panzióban, felvágta az ereit. Ekkor nem halt meg, csak elaludt. Amikor másnap kommandósok törtek be hozzá, akkor egy késsel többször hasba és mellkason szúrta magát. Életveszélyesen megsérült.

Megkezdődött a két gyilkossággal vádolt férfi ügyének tárgyalása Szombathelyen
Erős őrizet mellett kezdődött a tárgyalás
Tánczos Mihály

A nyugat.hu részletesen beszámolt a 70 éves lerakatos férfi megöléséről Vérfürdő a lerakatban - Gyilkosság fényes nappal Szombathelyen 2006. September 27. 23:25 , Z. Ádám édesanyjának megöléséről Női holttestet találtak Szombathelyen - Gyilkosság? (Frissítve) 2011. January 19. 11:32 és a nyomozás eredményeiről is Az anyagyilkos ölt öt éve a garázssoron, Szombathelyen 2011. January 27. 12:59 , valamint Z. Ádám öngyilkossági kísérletéről Öngyilkosságot kísérelt meg az anyagyilkossággal gyanúsított 2011. January 22. 09:53 is.

Kedden délelőtt három kámzsás, felfegyverzett BV-alkalmazott kísérte be a tárgyalóterembe vezetőszíjon a kéz- és lábbilinccsel ellátott férfit, aki a bíró kérdésére közölte, nem járul hozzá az arca megjelenítéséhez a sajtóban. A hangja rögzítéséhez azonban hozzájárult. Mint kiderült, korábbi vallomásait visszavonta, mivel állítása szerint a rendőrök megverték és félelemben tartották, valamint hamis vallomástételre kényszerítették. A Z. Ádám által előadott történet kísértetiesen hasonlít Tánczos Gábor vesszőfutásához, feltehetőleg nem véletlenül. Z. Ádám esetében azonban számos olyan bizonyíték van, amit nehéz megmagyarázni. Z. Ádám viszont erre is kísérletet tesz.

A lerakatos gyilkosság, az ügyész szerint

Az ügyész ismertette a vádat. Z. Ádám és édesanyja az utóbbi válása után, 1991-ben költözött a szombathelyi Jászai Mari utcába, albérletbe. Szerény, de rendezett körülmények között éltek. T.J. - a később meggyilkolt lerakatvezető férfi - 1990-ben nyitotta meg a garázslerakatát, ami hétköznap 13.30-tól 19.30-ig tartott nyitva. A vádlott kisgyermekkorától kezdve látogatta a lerakatot, ismerte az áldozat szokásait. Z. Ádám 2005. szeptemberétől 2007. júniusáig egy szombathelyi szakiskola intenzív, érettségire felkészítő nappali tagozatára járt. 2006-ban a vádlott délutáni munkát is vállalt egy Lovas úti telephelyen, ahol festékkazetták szétszereléséért havi 36 ezer forintot kapott. Ennek ellenére folyamatos anyagi gondjai voltak, ezért elhatározta, hogy kirabolja a garázslerakatot.

Megkezdődött a két gyilkossággal vádolt férfi ügyének tárgyalása Szombathelyen
A bíró sok megválaszolandó kérdést tett fel
Tánczos Mihály

A vádlott előre felkészült, eltervezte a bűncselekmény időpontját, annak végrehajtási módját, a menekülési útvonalat és mivel a sértett őt jól ismerte, ezért elhatározta azt is, hogy megöli. 2006. szeptember 26-án a sértett kb. 300 ezer forinttal érkezett a lerakatba, amit a nyitva tartási időnek megfelelően kinyitott. A vádlott 13 óra körül indult el a szombathelyi középiskolából és kb. 13.30-ra érkezett haza. Tudta, hogy a bűncselekményt 14 óráig végre kell hajtania, mivel akkor egy közeli üzemből csoportosan érkeztek a vásárlók. A konyhaszekrényből magához vett egy 20 centiméter pengehosszúságú kést és mivel számított rá, hogy véres lesz, váltóruhát is előkészített.

13.45-kor belépett a lerakatba, a kést a nadrágjába rejtette. Bezárta maga mögött a lerakat ajtaját, majd úgy tett, mint aki nem találja a hűtőben azt, amit keres, így kicsalva a sértettet a pult mögül. A 70 éves sértettet hátulról szúrta meg, több alkalommal, azonban ő védekezett és megpróbálta kicsavarni Z. Ádám kezéből a kést. A vádlott azonban folyamatosan szúrt és amikor a lerakatos a földre rogyott, akkor is többször beleszúrt, hogy biztosan meghaljon. Amikor a sértett már nem adott életjelet, akkor a pult mögül eltulajdonította a lerakatos régi pénztárcáját, kb. 30 ezer forint váltópénzzel. A sértett a mellkast, hasat, nyakat ért 57 közepes, vagy közepesnél erősebb szúrás miatt a helyszínen meghalt. A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett életének megmentésére semmilyen esély nem lett volna.

Gyilkosság a Jászai Mari utcában (2006. szeptember)
Helkyszínelés a garázssornál, 2006. szeptemberében
Tánczos Mihály

Hazaérve a vádlott a kést lemosta és visszatette a helyére, majd lezuhanyozott. 13.56-kor H. É. észlelte a bűncselekmény elkövetését, majd értesítette a rendőrséget. A vádlott aznap este az összecsomagolt véres ruhákat a Kőrösi utca sarkán a kukába dobta, majd munkából jövet a pénztárcát a Gyermekek Háza mögött egy fa ágai közé rejtette. A pénzt saját szükségletei kielégítésére fordította.

Két gyilkosság között

A vádlott 2007-ben leérettségizett, majd jelentkezett a Nyugat-Magyarországi Egyetem SEK mérnök-informatika szakára, ahová felvételt is nyert. Az intézményt azonban nem látogatta, mert időközben elkezdett játszani egy internetes stratégiai játékkal - a Traviannal -, ami ideje nagy részét lefoglalta. Az önkormányzat 2007. végén szociális alapon kiutalt édesanyjának egy lakást a Fiatal Házasok Otthonában. (FHO) A család úgy döntött, hogy Z. Ádám költözik oda és megpróbálja önállóan fenntartani magát, míg édesanyja a korábbi albérletben marad.

Megkezdődött a két gyilkossággal vádolt férfi ügyének tárgyalása Szombathelyen
A gyilkosságok iratai a bíró asztalán
Tánczos Mihály

2008. elején a vádlott édesanyja is beköltözött a FHO-ba, mivel Z. Ádám addigra már tartozásokat halmozott fel, önállóan továbbra sem tudta fenntartani magát. Bár több munkahelye is volt, de egyik sem tartós, így rendszeres és tartós jövedelmet nem tudott felmutatni. Ez állandó konfliktusforrás volt a vádlott és édesanyja között. Közben a vádlott megismerkedett Helena T. szlovák állampolgárral az Interneten és 2009. tavaszától többször találkoztak, köztük szoros kapcsolat alakult ki.

2010. novemberében a vádlott jelezte édesanyjának, hogy egy hétre szeretne kiutazni Szlovákiába, de ehhez anyagi segítségre van szüksége. Édesanyja hajlandó volt támogatni azzal a feltétellel, hogy ha hazaérkezése után sem áll munkába, akkor el kell hagynia a közös lakást. 2011. január 10-én Z. Ádám édesanyja a számlájára érkező 96.100 forintos munkabérből felvett 90 ezer forintot. A vádlott az elutazást január 12-re tervezte.

A második gyilkosság

Január 12-én hajnali 4 órakor Z. Ádám felkelt az édesanyjával közösen használt ágyból és mivel az életét kilátástalannak ítélte, ezért úgy döntött, megöli az édesanyját és a tőle megszerzett pénzt az utazásra fordítja. Elővette a kenyérvágásra használt kést és elővett egy kalapácsot, majd visszament a szobába. A vádlott odament az alvó és ezért védekezésre képtelen állapotban alvó édesanyjához és közepest meghaladó erővel két ütést mért a fejére. A felriadó sértett maga elé rántotta a kezét, de helyzetéből adódóan tényleges védekezésre nem volt képes.

A vádlott a közepesnél kisebbtől a közepesnél erősebb erejű 37 késszúrással és a nő torkának átvágásával végzett édesanyjával. A sértett halála a mellkas mindkét oldalának többszörös, nagy számú szúrt sérülése következtében elszenvedett szív- és tüdősérülések, az emiatti vérvesztés és sokk következtében állt be. A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett életének megmentésére semmilyen módon nem lett volna lehetőség. A vádlott eltulajdonította a sértett bankkártyáját, mobiltelefonját és az általa korábban felvett 90 ezer forintot. Ezt követően lefürdött, összepakolta a holmiját, majd a vasútállomáson megvette a jegyét. 5.49-kor édesanyja bankkártyájával megkísérelt felvenni 10 ezer forintot. Mivel erre nem volt fedezet, ezért a vádlott 5 ezer forintot vett fel, majd felszállt a Budapestre induló IC-re.

A vádlott 6.52-kor Csornáról felhívta édesanyja munkahelyi főnökét azzal, hogy édesanyja lebetegedett, ezért orvoshoz ment. 9.25-kor Budapestről ismét felhívta édesanyja főnökét azzal, hogy az orvos táppénzre vette a beteg asszonyt és előreláthatólag szerdán tud majd dolgozni menni. 9.26-kor a nagymamáját is felhívta azzal, hogy ne keressék az édesanyját a saját telefonján, mert az tönkrement. Ezután kiutazott Szlovákiába a barátnőjéhez, ahol egy hetet töltött el városnézéssel, kirándulással és barátaival közös szórakozással.

A holttest felfedezése

Az ismerősöknek és rokonoknak gyanús lett, hogy a sértett napok óta nem ad életjelet. Január 19-én 9.43-kor a FHO házfelügyelője a rendőrség értesítése mellett lakatost hívott a lakás kinyitásához. Ekkor derült ki, hogy a lakásban holttest van, aki bűncselekmény áldozata lett. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság 16.41-kor elfogatóparancsot adott ki Z. Ádám ellen.

A jelek szerint nem természetes halállal halt meg az asszony
Halottszállító a Fiatal Házasok Otthona előtt
Tánczos Mihály

A vádlott az január 20-án 12.35-kor érkezett Budapestre, majd 15 órakor kivett egy szobát egy panzióban, azzal a szándékkal, hogy ott öngyilkos lesz. 19.57-kor a vádlott korábbi barátnője bejelentést tett a rendőrségen, mivel látta a körözést és úgy értesült, hogy Z. Ádám ezen a napon visszatért Magyarországra. Másnap délelőtt a volt barátnő megnevezte az információja forrását, a szlovákiai barátnőt is, aki Interneten kapcsolatban állt az emberölés miatt körözött férfival. Emellett a szlovák ismerős 9.30-kor bejelentette a rendőrségnek, hogy információja szerint a vádlott egy Keleti pályaudvar melletti panzióban tartózkodik és feltehetően öngyilkos akar lenni.

A rendőrség beazonosította a vádlott tartózkodási helyét és január 21-én 13 órakor elfogták a panzióban. A vádlott már az elfogása előtti napon öngyilkossági szándékkal késsel megvágta mindkét karját, de az öngyilkosság nem sikerült. Amikor észrevette az érte érkező rendőröket, akkor egy késsel többször megszúrta a mellkasát és a hasát, de a szoba ajtaját berúgó rendőrök lefogták, majd mentőt hívtak az életveszélyes sérüléseket szenvedett férfihez. Z. Ádám sem korábban, sem jelenleg nem szenved elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, vagy tudatzavarban. Disszociatív személyiségzavart állapítottak meg nála, ami a tette elkövetésekor és jelenleg is fennáll, ez azonban a terhére rótt cselekmények társadalomra való veszélyességének felismerésében nem korlátozta.

Megkezdődött a két gyilkossággal vádolt férfi ügyének tárgyalása Szombathelyen
Az ügyész ismerteti a vádat, Z. Ádám rezzenéstelenül hallgatta
Tánczos Mihály

Vád

Az ügyész Z. Ádámot egy rendbeli előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg.

Z. Ádám a bíró előtt

Nem vagyok bűnös, ártatlan vagyok!

- közölte Z. Ádám az adategyeztetés után, mire a bíró felhívta a figyelmét a jogaira. Z. Ádám ezután visszavonta a korábban tett vallomásait. Ezt állítása szerint azért tette, mert úgy érzi, most beszélhet először őszintén, bízva a magyar bíróság függetlenségében. Korábbi vallomásai mind valamilyen ráhatás következtében születtek meg, mivel mind a kórházban, mind a rendőrségen pszichikailag és fizikailag is bántalmazták, elmondása szerint és az ügyben kényszervallatás miatt folyik nyomozás Győrben. Z. Ádám szerint ennek eredménye majd az ő ártatlanságát bizonyítja. Hozzátette, két korábbi ügyvédje ellen is folyik az eljárás visszaélés miatt.

Az első gyilkosság idején, Z. Ádám szerint

Az első gyilkossággal kapcsolatban Z. Ádám elmondta, az utolsó órájának 12.55-kor volt vége, ezután hazakísérte egyik osztálytársát, majd felszállt a 13.09-kor érkező 2-es buszra és 13.23-kor szállt le a Károly Róbert utcai megállóban. Onnan 7 perc alatt ért haza, mert elszívott egy cigarettát. Hazaérve lepakolta a táskáját, majd megebédelt. Ezután indult el a garázslerakatba. Hozzátette, a lerakatost és családját gyerek kora óta ismerte, de nevüket nem tudta, csak "garázskocsmásként" emlegette a később meggyilkolt férfit.

Z. Ádám pontosan felsorolta, milyen ruhában volt, majd hozzátette, hogy az egyik szombathelyi sportcentrumba járt edzeni. Ez számára azért fontos momentum, mert a vádnál elhangzott, hogy a szúrások közepes erejűek, vagy annál gyengébbek voltak, miközben ő napi rendszerességgel edzett. A lakásukhoz közeli lerakatban cigarettát, energiaitalt és üdítőitalt akart venni. A lerakat ajtaja zárva volt, benyitott és akkor látta, hogy egy sötét ruhás, fekete símaszkos ember áll a lerakatos férfi teste felett és késsel szurkálja. Nyöszörgő hangot hallott, mire bal kezét felemelve megkérdezte, mi történik itt? A vádlott elmondása szerint a férfi ekkor egy lépést és egy szúró mozdulatot tett Z. Ádám felé és így vágta meg a kezét.

Marihuána miatt nem szólt a rendőröknek - állítja a vádlott

Volt akkora lélekjelenlétem, hogy megforduljak és kilépve a lerakatból futásnak induljak hazafelé. Mikor hazaértem teljes sokkba estem. Pár perc múlva hazaért édesanyám, aki észrevette, hogy vérzik a kezem. Azt feleltem a kérdésére, hogy megvágtam a kezem ebédelés közben.

- mondta el legújabb vallomásában Z. Ádám. -

Felmerül a kérdés, miért nem szóltam a rendőrségnek. Elsősorban azért, hogy a saját bőrömet mentsem. Tudom, hogy ez szörnyen hangzik. Akkoriban napi szinten marihuánás cigarettát szívtam. Nem akartam, hogy emiatt bajom legyen.

Édesanyámnak pár nap múlva elmondtam a történetet, csak kihagytam belőle azt a részt, hogy engem meglátott az elkövető, csak azt mondtam, hogy megtaláltam a sértettet. Arra, hogy ez hány nappal később történt már nem emlékszem vissza. Mielőtt rátérnék édesanyám meggyilkolásának esetére, még pár dolgot szeretnék felfedni, ami után tisztábban lát majd a bíróság. Arról, hogy édesanyám elmondta S.M.-nek, hogy mi történt velem, arról nem tudtam. Az, hogy azidőtájt leromlottak a jegyeim, nem ennek az eseménynek a számlájára írható. Mindössze annyi történt, hogy a félévkor átlagosnak mondható német és matek bukásaim mellé betársult a történelem is. (...)

"Édesanyám meggyilkolásának esete"

Édesanyám meggyilkolásának esetéről nem tudok sok szót szólni. Megígérte neke, hogy az utazásra odaadja a fizetése jó részét, cserébe én megígértem neki, hogy elmegyek rendesen dolgozni. Így jött el január 11., amikor édesanyám mondta, hogy elmegy dolgozni és kiíratja magát egy hétre, a pénteket pedig barátjával tölti. Édesanyám mondta, hogy másnap hívjam fel S.M.-t (a főnökét - TM). Erre azért volt szükség, mert nem biztos, hogy adott volna neki egy hét szabadságot. A nagymamámat azért hívtam fel, mert édesanyám barátja és a nagyszüleim elég rossz viszonyban voltak. Január 12-én 5.30 körül láttam utoljára édesanyámat. Aznap reggel összepakoltam a ruháimat, reggelit csináltam és lementem a buszmegállóhoz. (...) Megvettem a vonatjegyet, majd édesanyám bankkártyájáról többszöri próbálkozás után levettem ötezer forintot.

Így indultam el Pestre, majd onnan Pozsonyba. Január 19-én úgy volt, hogy hazaindulok Szombathelyre, de rosszul éreztem magam, elrontottam a gyomrom. Bementem a lakásba és elkezdtem netezni. Délután olvastam ezt a hírt és hogy engem keresnek. Ekkor volt kis időm végiggondolni az életemet és gyászolni édesanyámat. Az öngyilkosságra gondoltam és arra, hogy leugrok a 12. emeletről. De meggondoltam magam és másnap visszajöttem Budapestre. Kivettem egy szobát és megkíséreltem az öngyilkosságot. Vallomásomat itt befejezem és bízok a bíróság függetlenségében!

Megkezdődött a két gyilkossággal vádolt férfi ügyének tárgyalása Szombathelyen
A bíró ellentmondást próbál feloldani
Tánczos Mihály

Az ügyész kérdez

Varga Roland bíró elkérte a vádlott füzetébe írt vallomás másolatát, majd ismét az ügyész kapott szót, aki emlékeztetett arra, hogy a vádlott az eljárás során többször is módosította a vallomását. Először mind a két gyilkosságot beismerte. A kérdés arra vonatkozott, mi volt ennek az oka? Z. Ádám a rendőri bántalmazást emelte ki, név szerint megnevezve az őt bántalmazókat, megemlítve, hogy az ütések mellett pszichikai nyomás nehezedett rá, mert anyagyilkosnak nevezték. (A többit nem kívánta kifejteni, mert mint mondta, még most is megrázza.) Az első bántalmazások Z. Ádám szerint január 25-én történtek, Tökölön. Ő akkor még bódult állapotban volt. Az ügyész kérdésére elmondta, nem volt rendszeres a bántalmazás, de ő már félt a rendőröktől, miután megütötték. A kérdésre, miért nem jelezte ezt a későbbi kihallgatásokon, ügyészi, bírói megkeresésekkor Z. Ádám elmondta, hogy egyrészt még kába volt, másrészt azt ígérték neki, hogy a körülményeit jobbá tudják tenni a BV-ben, illetve nem bízott az ügyészben, bíróban sem, később pedig nyugtatókat szedett saját kérésére a most 26 éves férfi.

Mi változott meg fél év múlva, hogy megváltoztatta a vallomását? - kérdezte az ügyész, mire Z. Ádám azt válaszolta, hogy ő fél évig biztos volt abban, hogy öngyilkos lesz az őt ért csapások és hamis vádak miatt. Úgy gondolja, ezt kevesen bírják ki ép ésszel.Fél év után úgy keltem fel, hogy ki kell derülnie az igazságnak. Néhány kérdés után a bíró felolvasta Z. Ádám augusztusi vallomását, amiben arról beszél, hogy ismeri, ki a garázssori gyilkos, mivel iskola után együtt mentek a lerakatba, ahol Z. Ádám társa váratlanul elkezdte szurkálni a férfit, aki esése közben lekarmolta Z. Ádámot is. A kés pedig azért Z. Ádámék kése, mert azt a vásárlás előtt a tettes magához vette Z. Ádám lakásában. A gyilkosság után azzal fenyegette meg a fiatalembert, hogy ne beszéljen róla senkinek, mert akkor bántani fogja a családját is.

Z. Ádám szerint ezt azért vallotta, mert az akkori zárkatársa megfenyegette, hogy ezt a vallomást kell megtennie. Ezután az ügyész azt feszegette, miért adta oda Z. Ádám édesanyja a teljes havi fizetését a fiának? A vádlott elmondta, hogy édesanyja később hitelt akart felvenni, illetve kölcsönt kapott volna egy ismerősétől. Ezt mind a bíró, mind az ügyész életszerűtlennek tartotta. Arra a kérdésre, hogy miért próbált meg nagyobb összeget levenni a kártyáról, mint ami azon volt, ha egyszer az anyjától kapta a kártyát, Z. Ádám azt válaszolta, hogy feltehetőleg feledékenysége, szétszórtsága és korábbi diszlexiája miatt nem emlékezett, mekkora összeg van a kártyán. Az utazásról csak édesapja tudott, akit ritkán, évente egy-két alkalommal látogatott meg. Nagyszüleinek nem tartotta fontosnak közölni a szlovákiai kirándulást. Z. Ádám állította, anyja életben volt, amikor elment otthonról és a telefonját azért vitte el, hogy alibit biztosítson az asszonynak. Később viszont azt mondta, véletlenül vitte magával és ezt a vonaton vette észre.

A nyugat.hu-n szembesült saját körözési képével

Z. Ádám magát hibáztatja, amiért meghalt az édesanyja. "Gyakorlatilag ez olyan, mintha én követtem volna el ezt a bűncselekményt. Mert ha otthon vagyok, akkor meg tudtam volna védeni, akkor ez nem történik meg. A nyugat.hu-ról értesültem édesanyám haláláról, ott olvastam a további híreket is az esetről és a letargia és gyász amit éreztem. Ezt ma sem tudom kifejezni, mit éreztem. Láttam, hogy én már gyanúsított vagyok és biztos, hogy én követtem el."

"Nem érezte úgy, hogy tisztáznia kellene magát?" - kérdezte az ügyész. Z. Ádám csak egy kis ideig gondolta úgy, hogy ezt tisztáznia kellene, de aztán elhatalmasodott rajta az érzés, hogy nem tudja, mi lesz vele édesanyja nélkül. Ezért kísérelt meg öngyilkosságot, állítása szerint."Ha az öngyilkosság sikerül, akkor a gyanú örökké Önön marad, erre nem gondolt?" - jött az újabb kérdés, mire nemleges válasz érkezett. Ügyvédje kérdésére elmondta, teljesen jó viszony volt közte és édesanyja között. Hangos szóváltás sem volt soha. Az utazás miatt sem veszekedtek.

Szintén egy korábbi vallomásában Z. Ádám részletesen beszélt szülei kapcsolatáról és válásáról, ami nagyon megviselte a gyanúsítottat. Édesanyja azt követelte tőle, hogy tanuljon, leültette az asztalhoz, de leginkább csak nézegette a könyveket. Általános iskolában mindössze három barátja volt, a többiekkel nem alakított ki kapcsolatot. Középiskolában először egy szakmunkásképzőbe vették fel asztalos tanulónak, de hamar rájött, hogy ez nem neki való, a gyakorlatra sem ment el, így el kellett hagyni az iskolát, ami miatt édesanyja többször rosszallását fejezte ki. Ezután időszakos munkák következtek, majd vízvezeték-szerelőnek jelentkezett egy másik szakképzőbe. Később jelentkezett érettségi előkészítőre. A munkáért kapott pénzből 3500 forintot fizetett be a háztartásba (gyakorlatilag az internet előfizetésre), a többit saját szükségleteire, szórakozásra fordította.

Hobbija a szakmunkásképzőtől az érettségiig a marihuánás cigaretta szívása volt, ami állítása szerint anyagilag nem volt megterhelő, mert barátokkal együtt szívtak, így a költség is megoszlott - állt a vallomásban. Az online játékban megismert szlovák lánnyal napi 2-3 órát beszélgetett Skype-on, vagy telefonon. Ebben a vallomásában Z. Ádám pontosan elmondta, hogyan végzett az édesanyjával, hova tette a kést és a kalapácsot, hova dobta a véres boxeralsóját, valamint azt, hogy zuhanyzás közben döbbent rá, mit tett.

70-30 százalék

Z. Ádám a mai tárgyaláson azt állította, a korábbi vallomásai 70-30 százalékban kitalációk és valósak. A 30 százalékot gyakorlatilag a személyes adatokra és iskolai, valamint munkahelyi előéletére értette, a többi pedig megfélemlítés, kényszer hatására tett vallomás volt csak. A bíró kérdésére, hogy a rendőrök honnan tudhatták, honnan vette elő a kést és a kalapácsot Z. Ádám azt válaszolta, hogy ott volt egy másik kalapács is, ahonnan a gyilkos eszköz előkerült, biztosan azt megtalálták. Azt is elmondta, hogy a vallomása alatt a rendőrök ki-bekapcsolgatták a videokamerát, mert két felvétel között a szájába adták, mit kell mondania. Rajzot is kellett készítenie a tetthelyről, ahol a rendőrök mondták meg, mi hol volt. Legalábbis Z. Ádám szerint. Későbbi vallomásáról, amiben azt állítja, ismeri a garázssori gyilkost, aki őt gyerekkorában szexuálisan is zaklatta, szintén azt mondta, hogy fenyegetés hatására írta. A bíró azonban nem értette, mi lehetett ezzel a célja a fenyegetőnek. Z. Ádám szerint vádalku volt a cél. Nem sokkal később újabb ellentmondásra világított rá a bíró, amikor a férfi vallomásából felidézte, hogy az elfogásakor a kommandósok szándékosan összetörték a szemüvegét, a képek alapján azonban az sértetlenül rajta van, amikor elszállítják.

A tárgyalás szakértők meghallgatásával szerdán folytatódik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vérfürdő a lerakatban - Gyilkosság fényes nappal Szombathelyen

A garázssoron kialakított lerakat tulajdonosát, egy 70 éves férfit valaki kegyetlenül megszurkálta.

Női holttestet találtak Szombathelyen - Gyilkosság? (Frissítve)

Holtan találtak egy szombathelyi nőt a Fiatal Házasok Otthonában. A külsérelmi nyomok alapján valószínűsíthető, hogy gyilkosság történt, jó pár nappal korábban.

Az anyagyilkos ölt öt éve a garázssoron, Szombathelyen

Az anyját január elején megölő fiú szúrta halálra öt éve a garázssori lerakat tulajdonosát. Magával is hasonlóan brutális módon akart végezni, de már túl van az életveszélyen.

Öngyilkosságot kísérelt meg az anyagyilkossággal gyanúsított

Egy budapesti panzióban találtak rá a szombathelyi gyilkossággal gyanúsított fiatalemberre, aki feltehetőleg késsel végzett az anyjával. A férfi megijedt a rendőröktől és öngyilkosságot kísérelt meg.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló