Két nyugat-dunántúli vasúti mellékvonal sorsa is bizonytalanná vált

Lázár János busszal oldaná meg a közlekedést, és nemcsak néhány nyugat-dunántúli szakaszon.

Április 20-tól június 15-ig utasszámlálást, igényfelmérést tartanak nyolc vasúti mellékvonalon, "a vasúton egyre súlyosbodó mellékvonali dízel motorvonat hiány, a fennálló aktuális helyzet miatt."

Az Iho.hu szakportál idézi azt MÁV-Startban íródott levelet, amely arról számol be, hogy intézkedési tervet kért tőlük az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

A levél pontosítja az elvárásokat.

„Miniszter Úr világosan kifejezte számunkra, hogy ő örülne, ha a Volán autóbuszaival ki lehetne váltani pár vonalon a vasúti közlekedést. (Módváltás 2.0)”

A levél az elrendelt utasszámlást a mellékvonali dízel motorvonatok, azaz a Bz-k hiányával indokolja, de Mohács felé például Desirók is járnak.

A nyolc kérdésessé vált mellékvonal közül kettő Nyugat-Magyarországon található:

 • 4. sz. vasútvonal (Nyergesújfalu–Komárom)
 • 14. sz. vasútvonal (Pápa–Csorna)
 • 23. sz. vasútvonal (Zalaegerszeg–Rédics) – itt a GYSEV a szolgáltató, és jobbára 5047 sorozatú motorkocsik (Berényik) viszik az utasokat
 • 35. sz. vasútvonal (Siófok–Kaposvár)
 • 66. sz. vasútvonal (Villány–Mohács)
 • 94. sz. vasútvonal (Sajóecseg–Tornanádaska)
 • 106. sz. vasútvonal (Sáránd–Nagykereki) – itt meg tavaly nyáron történt pályafelújítás
 • 127. sz. vasútvonal (Gyoma–Szeghalom)
 • Az érintett vasútvonalakon április 15-én indul, és június 15-ig tart az utasszámlálás – írja a portál, amely az időzítés kapcsán arra emlékeztet, hogy a tavaly augusztusban bezárt tíz mellékvonal ügye nem váltott ki országos ellenállást, ugyanakkor a június 9-i önkormányzati választás előtt nem akarják bolygatni a kedélyeket.

  A lap megkérdezte a közlekedési vállalatot, amely a levél tartalmát nem erősítette meg, és azt is hangsúlyozta, hogy annak szövege „semmiképp sem tekinthető hivatalos MÁV-VOLÁN-álláspontnak”.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech