A Fidesz keblén jó üzlet az őrzés-védelem?

Falco, SZOVA, karnevál. Sorra kapja a zsíros megbízásokat Szombathelyen a tavaly feltűnt, az elődeinél jóval drágább, a megyei vagyonvédelmi kamara elnöke által gründolt biztonsági cég.

Immár vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban a vasi megyeszékhelyen feltűntek olyan őrző-védő vállalkozások, amelyek sorra kapják a korábbiaknál jóval zsírosabb megbízásokat a Fidesz vezette város önkormányzati cégeitől, intézményeitől. A közgyűlésen például hónapok óta vitatéma, hogy a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány 2011-ben tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója valójában ért. Egész pontosan 49 millió forinttal költött többet a rendelkezésére álló keretnél. Mindezen előzmények után igencsak furcsa, hogy a legtöbb látogatót megmozgató városi rendezvényt a korábban jól bevált cég helyett egy másik kft. biztosította. Méghozzá kétszeres áron.

Falco-ügy újratöltve?

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A karnevál esete egyébként kísértetiesen hasonlít a Falco KC ügyére. Az NB I-es pontvadászatot jelenleg vezető, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő klub hazai meccsein immár a Valton Security Kft. felügyeli a rendet. Állítólag háromszoros áron... A sárga-feketék vezetősége a megfelelő cég kiválasztásához Baranyai Tibortól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökétől kért és kapott segítséget. A történetről bővebben itt. Háromszoros áron védik a Falco meccseit 2012. January 17. 15:58

Ugyanez volt a forgatókönyv a karnevál biztosításának ügyében is, hiszen információink szerint az alapítvány elnöksége a korábbi jogszabályi változásokra, illetve szigorításokra hivatkozva szintén a nyíltan a városvezető Fideszhez kötődő Baranyai tanácsaira hagyatkozott.

Itt gyorsan tennénk is egy rövid kitérőt, mivel nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Vasi Nyugalom Kft. a kezdetektől fogva, tehát 11 éven át felelt a karnevál biztonságáért. 2010-ben már versenyeztették e feladatkört, ám abban az évben is a Vasi Nyugalom lett a befutó. Úgy tudjuk, a karneváli alapítvány 2011-ben meghívásos pályázatot hirdetett, melyre már nem invitálták meg az egyébként Minősített NATO Beszállításra Alkalmas címmel is rendelkező szombathelyi céget.

Pintér Sándor egykori cége is munkához segíti Baranyait

Információink szerint Baranyai egy zrt.-t és két kft.-t ajánlott a karnevál vezetőinek: a CBSZ-t, vagyis a Civil Biztonsági Szolgálatot (Pintér Sándor belügyminiszter egykori vállalkozását), a Reál-Védet, valamint a már említett Valtont. Érdekesség, hogy mindhárom cég fővárosi, közülük kettőnek ráadásul könnyen felderíthető kapcsolata van Baranyaival. A Valton-szálat a Falcónál már láthattuk, de a többek között két minisztériumot, valamint országosan ismert vállalkozásokat, fővárosi mamutintézményeket is védő CBSZ-hez szintén kötődik a diákpolgármesterként a Fidesz kampányában is aktív részt vállaló Baranyai.

Ezt támasztja alá az a dokumentum, amire rövid netes kutakodás után bukkantunk. A viszonylag friss (december végi) szerződés a SZOVA Zrt. és a CBSZ között köttetett. A kontraktus szerint a CBSZ (feltételezhetően alvállalkozóként) a szombathelyi székhelyű Azzurro Security Kft.-vel végezteti a SZOVA telephelyein a portaszolgálatot, a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet, valamint a riasztók távfelügyeletét.

S hogy ez a tömény cégkavalkád miért érdekes? Mert az Azzurro ügyvezetője szintén Baranyai Tibor. A karnevállal kapcsolatos biztonsági ügyeket pedig végül, a Valton védőszárnyai alatt szintén az Azzurro végezhette. Ötmillióért, amely éppen a kétszerese a Vasi Nyugalom Kft. által ajánlott árnak (utóbbi 2010-ben szintén 2,5 millióért biztosított). A Vasi Nyugalom ráadásul ingyen vállalta volna a lelátó kiürítését, a szükséges pénzszállítást, valamint 150 ezer forintos támogatást is ajánlott a karneválnak.

Mindehhez már csak annyi tehető hozzá, hogy az indoklással ellentétben a megyében is vannak olyan biztonsági cégek, amelyek alkalmasak akár a kosármeccsek, akár a karnevál biztosítására. Vasi vállalkozások is rendelkeznek tehát a szükséges felelősségbiztosítással, valamint a kellő minősítésekkel. Legfeljebb nekik nincsenek napjainkban fajsúlyos politikai kapcsolataik…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Háromszoros áron védik a Falco meccseit

A Falco kosárlabdacsapata nincs jó anyagi helyzetben, sokszor a játékosok fizetése is akadozik, de a meccseket biztosító társaságot drágábbra cserélte a klub. Miért?

Két áldozata van a szélnek (Frissítve)

Már a Söptei úti körforgalomban felállított istenszobor sem áll, a 11-es Huszár úti Apolló fejreállása után elvitték. Megnéztük, mi van a többiekkel.

Diadalív, harangláb, hol a határ? Mi állhat még egy körforgalomban?

Az általános szabályozás szerint ugyanis a körforgalmakban egy méternél nagyobb létesítmények, közúti jelzések és a villanyoszlopok kivételével nem helyezhetők el. Hogy van ez akkor?

A Savaria Karnevál számokban

Kb. százezer látogató, 310 program, 65 vendéglátóhely, 20 km-nyi elektromos vezeték, 300 rendező. Az idei karnevál érdekességei.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet