Diadalív, harangláb, hol a határ? Mi állhat még egy körforgalomban?

Az általános szabályozás szerint ugyanis a körforgalmakban egy méternél nagyobb létesítmények, közúti jelzések és a villanyoszlopok kivételével nem helyezhetők el. Hogy van ez akkor?

Ahogy már jó előre beharangoztuk, újításként az idei ősztől Szombathely legforgalmasabb közlekedési csomópontjait római istenszobrok vigyázzák Diadalív, harangláb, hol a határ? Mi állhat még egy körforgalomban? 2011. October 17. 14:05 . Ráadásként a két monstre karneváli díszletelemet, a közel öt méteres diadalívet és a Vesta-szüzek templomát is a raktár helyett egy-egy forgalmas csomópont közepébe állították.

Impozáns, de nem balesetveszélyes? – kérdezte tőlünk minap egy átutazó, aki maga is lassított, hogy megcsodálhassa a Metro melletti és a nagy Tesco körforgalmaiban felállított épületutánzatokat. Remek vitatéma persze, gondoltuk erre, jó lenne utánanézni, vajon hol a határ, és milyen szabályozás vonatkozik a körforgalmakra…

Istenszobrok a körforgalmaknál
Diadalív árnyékában
BZ

Merthogy sofőrként magam is azt talpasztalom, egy-egy kereszteződésben (például ha Szombathelyen az Egyetem régi kollégiuma felől a Petőfi utcára szeretnék kihajtani) egy-egy buján ágaskodó bokortól is frászt kapok, mert nem látom be teljesen, balról kanyarodik-e valami.

Ja, hogy egy méternél nem lehetne magasabb?

Körforgalmak tervezését az ÚT 2-1.206:2010. sz. Útügyi Műszaki Előírás szabályozza - tudtuk meg a Vas megyei Állami Közútkezelő KHT. illetékesétől. E szabályozás 1.6.1. pontja a felismerhetőséget, láthatóságot, és a csomóponti látómezőt írja le, amely szerint

A középszigetet úgy kell kialakítani, hogy ne takarja el a körpálya felé érkező járművezető elől az út távolabbi képét. A látómezőben az út szintje felett 1m-nél nagyobb létesítmény a közúti jelzések és a közvilágítási oszlopok kivételével nem helyezhető el.

.
Istenszobrok a körforgalmaknál
Amikor Vénus igazgat minket
BZ

Akkor szabálytalanul állították fel a szombathelyi körforgalmakba a karneváli látványelemeket? – próbáltuk értelmezni a jogszabályt, mire a Vas megyei Állami Közútkezelő KHT. illetékese elmagyarázta, nem történt jogsértés, mivel külön engedélyezési eljárással az általános szabályozás alól is lehet felmentést kérni:

A karneváli látványelemek elhelyezését a körforgalmakban, a város történelmi múltjának megjelenítése céljából, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kezdeményezte, Szombathely Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával. A Közalapítvány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól megkérte a vonatkozó műszaki előírások alóli felmentést, mivel az elhelyezendő látványelemek a közlekedés biztonságát nem befolyásolják. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalásában az elhelyezéshez hozzájárult, ami alapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiadta kezelői hozzájárulását a látványelemek elhelyezésére.

– közölte.

Toronyóra láncostul, Sopronból
Toronyóra láncostul, Sopronból
Nyugat.hu

Megtudtuk, hasonló eljárási rend alapján kerültek elhelyezésre az ország több körforgalmában olyan létesítmények (szökőkutak, keresztek stb), amelyeket a települések, az ott élők fontosnak tartanak megjeleníteni.

Hármas halom, harangláb, hol a határ?

Persze, a körforgalmak csinosítgatása nem szombathelyi találmány, a közeli Zalaegerszegen sem bízzák a természetre, milyen ökoszisztémát hoz létre egy-egy körforgalom közepébe. Az egyik kedvencem Andráshida előtt magasodik, a zalai tájba érkezőket itt a magyar heraldika egyik jellegzetes címerképe, egy életnagyságú hármas halom fogadja, rajta magasra nőtt fákkal és nemzeti szimbólumokkal. A zalaegerszegi Balatoni úton pedig egy harangláb-utánzat figyeli a "nagyteszkóba" kanyarodókat.

Ominózus köcsögös dibbai körforgalom
Ominózus köcsögös dibbai körforgalom
Nyugat.hu

De tényleg, hol a határ? Esztétikus, vagy giccses ha egy körforgalmat felcicomáznak? Ízlés dolga. Csemegeként, hogy ne csak idehaza mutogassunk, hozzunk egy arab példát, a

köcsögös

körforgalmat. Dibba egyébként kiérdemelheti a

világ leggiccsesebb körforgalmai

címet, az Arab Emirátusok városában ugyanis 100 méterenként beleütközhetünk egy-egy hasonló, autósoknak címkézett műalkotásba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Diadalív a Tesco árnyékában - Már lebetonozták a helyét

Rövidesen római istenek vigyázzák a szombathelyi körforgalmakat. A Savaria Karnevál monstre látványelemei, a diadalív és a Vesta-szüzek temploma is közlekedési csomópontokba kerül. Már végeztek az alapozással. Lefotóztuk.

Már építik a vázát a diadalívnek

Szereztünk pár fotót az Istenszobrokról is. Jelenleg még Budapesten vannak, legkésőbb keddig Szombathelyre érkeznek. A Thököly utcában viszont már épül a Diadalív!

Ilyen lesz Szombathely diadalíve

Nem ámítás, a Savaria Karneválra a Thököly utcában egy hatalmas diadalív készül, amely kilátóként is funkcionál majd. Árnyékában még nem hűsölhetünk, de már kész a makettje. Megnéztük.

Nem lesz fizetős a Savaria Karnevál

De lesz Varázsfuvola az Iseumban, diadalív a Thököly utcában, istenszobrok a városban és még sok minden. Bejelentgetős sajtótájékoztatón jártunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet