Diadalív, harangláb, hol a határ? Mi állhat még egy körforgalomban?

Az általános szabályozás szerint ugyanis a körforgalmakban egy méternél nagyobb létesítmények, közúti jelzések és a villanyoszlopok kivételével nem helyezhetők el. Hogy van ez akkor?

Ahogy már jó előre beharangoztuk, újításként az idei ősztől Szombathely legforgalmasabb közlekedési csomópontjait római istenszobrok vigyázzák Diadalív, harangláb, hol a határ? Mi állhat még egy körforgalomban? 2011. October 17. 14:05 . Ráadásként a két monstre karneváli díszletelemet, a közel öt méteres diadalívet és a Vesta-szüzek templomát is a raktár helyett egy-egy forgalmas csomópont közepébe állították.

Impozáns, de nem balesetveszélyes? – kérdezte tőlünk minap egy átutazó, aki maga is lassított, hogy megcsodálhassa a Metro melletti és a nagy Tesco körforgalmaiban felállított épületutánzatokat. Remek vitatéma persze, gondoltuk erre, jó lenne utánanézni, vajon hol a határ, és milyen szabályozás vonatkozik a körforgalmakra…

Istenszobrok a körforgalmaknál
Diadalív árnyékában
BZ

Merthogy sofőrként magam is azt talpasztalom, egy-egy kereszteződésben (például ha Szombathelyen az Egyetem régi kollégiuma felől a Petőfi utcára szeretnék kihajtani) egy-egy buján ágaskodó bokortól is frászt kapok, mert nem látom be teljesen, balról kanyarodik-e valami.

Ja, hogy egy méternél nem lehetne magasabb?

Körforgalmak tervezését az ÚT 2-1.206:2010. sz. Útügyi Műszaki Előírás szabályozza - tudtuk meg a Vas megyei Állami Közútkezelő KHT. illetékesétől. E szabályozás 1.6.1. pontja a felismerhetőséget, láthatóságot, és a csomóponti látómezőt írja le, amely szerint

A középszigetet úgy kell kialakítani, hogy ne takarja el a körpálya felé érkező járművezető elől az út távolabbi képét. A látómezőben az út szintje felett 1m-nél nagyobb létesítmény a közúti jelzések és a közvilágítási oszlopok kivételével nem helyezhető el.

.
Istenszobrok a körforgalmaknál
Amikor Vénus igazgat minket
BZ

Akkor szabálytalanul állították fel a szombathelyi körforgalmakba a karneváli látványelemeket? – próbáltuk értelmezni a jogszabályt, mire a Vas megyei Állami Közútkezelő KHT. illetékese elmagyarázta, nem történt jogsértés, mivel külön engedélyezési eljárással az általános szabályozás alól is lehet felmentést kérni:

A karneváli látványelemek elhelyezését a körforgalmakban, a város történelmi múltjának megjelenítése céljából, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kezdeményezte, Szombathely Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával. A Közalapítvány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól megkérte a vonatkozó műszaki előírások alóli felmentést, mivel az elhelyezendő látványelemek a közlekedés biztonságát nem befolyásolják. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalásában az elhelyezéshez hozzájárult, ami alapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiadta kezelői hozzájárulását a látványelemek elhelyezésére.

– közölte.

Toronyóra láncostul, Sopronból
Toronyóra láncostul, Sopronból
Nyugat.hu

Megtudtuk, hasonló eljárási rend alapján kerültek elhelyezésre az ország több körforgalmában olyan létesítmények (szökőkutak, keresztek stb), amelyeket a települések, az ott élők fontosnak tartanak megjeleníteni.

Hármas halom, harangláb, hol a határ?

Persze, a körforgalmak csinosítgatása nem szombathelyi találmány, a közeli Zalaegerszegen sem bízzák a természetre, milyen ökoszisztémát hoz létre egy-egy körforgalom közepébe. Az egyik kedvencem Andráshida előtt magasodik, a zalai tájba érkezőket itt a magyar heraldika egyik jellegzetes címerképe, egy életnagyságú hármas halom fogadja, rajta magasra nőtt fákkal és nemzeti szimbólumokkal. A zalaegerszegi Balatoni úton pedig egy harangláb-utánzat figyeli a "nagyteszkóba" kanyarodókat.

Ominózus köcsögös dibbai körforgalom
Ominózus köcsögös dibbai körforgalom
Nyugat.hu

De tényleg, hol a határ? Esztétikus, vagy giccses ha egy körforgalmat felcicomáznak? Ízlés dolga. Csemegeként, hogy ne csak idehaza mutogassunk, hozzunk egy arab példát, a

köcsögös

körforgalmat. Dibba egyébként kiérdemelheti a

világ leggiccsesebb körforgalmai

címet, az Arab Emirátusok városában ugyanis 100 méterenként beleütközhetünk egy-egy hasonló, autósoknak címkézett műalkotásba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Diadalív a Tesco árnyékában - Már lebetonozták a helyét

Rövidesen római istenek vigyázzák a szombathelyi körforgalmakat. A Savaria Karnevál monstre látványelemei, a diadalív és a Vesta-szüzek temploma is közlekedési csomópontokba kerül. Már végeztek az alapozással. Lefotóztuk.

Már építik a vázát a diadalívnek

Szereztünk pár fotót az Istenszobrokról is. Jelenleg még Budapesten vannak, legkésőbb keddig Szombathelyre érkeznek. A Thököly utcában viszont már épül a Diadalív!

Ilyen lesz Szombathely diadalíve

Nem ámítás, a Savaria Karneválra a Thököly utcában egy hatalmas diadalív készül, amely kilátóként is funkcionál majd. Árnyékában még nem hűsölhetünk, de már kész a makettje. Megnéztük.

Nem lesz fizetős a Savaria Karnevál

De lesz Varázsfuvola az Iseumban, diadalív a Thököly utcában, istenszobrok a városban és még sok minden. Bejelentgetős sajtótájékoztatón jártunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet