Kiemelkedően veszélyesek a Nyugat-Dunántúl útjai

A halálos balesetek száma duplája az Európai Unió átlagának.

Az Európai Unió országútjai világviszonylatban biztonságosnak számítanak, ráadásul a számok folyamatosan javulnak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne tovább javítani a helyzetet, annál is inkább, mert Nyugat-Dunántúlon például sokkal rosszabb a helyzet, mint az uniós átlag.

Míg Európa útjain egymillió lakosra évente 52 balesetben elhunyt személy jut, addig Nyugat-Magyarországon ez a szám 90, amivel a régió nemcsak Magyarországon, de egész Európában a legrosszabbak között van.

Halálos baleest a 8-as úton a Vas megyei Karakónál. Ezen a napon két halálos baleset is történt a megyében.
TM/Nyugat.hu

Az Eurostat térképe nem ad magyarázatot az okokra, de az látszik, hogy nemcsak Kelet-Európában vannak veszélyes utak (például Romániában, Lengyelországban és Horvátországban), de Portugália is erősen narancssárga és vannak hasonlóan veszélyes helyek Belgiumban és Olaszországban is.

Ha átállítjuk a térképet a közúti sérülésekre, akkor meglepően látjuk, hogy ezek a számok Magyarországon jóval kedvezőbbek, mint Nyugat-Európában, azaz nálunk arányaiban is nagyon magas a halállal végződő balesetek száma, ami újabb találgatásokra ad okot. Például az autók műszaki állapotára, az utakra és a vezetési kultúrára vonatkozóan.

Lapunk korábban már foglalkozott a veszélyes Vas megyei utakkal. Ezek az ország halálútjai 2019. May 16. 10:00

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech