Kiscsillag koncert Szombathelyen: megújulás és hagyományok ötvözete

Kíváncsiak vagyunk, milyen új irányokat fog még felfedezni a jövőben a zenekar, és meddig maradnak a magyar könnyűzene állócsillagai.

2005-ben indult – mondhatjuk így, hódító - útjára a Kiscsillag zenekar, amelyet Lovasi András, a legendás Kispál és a Borz frontembere, és társai hoztak létre. Stílusuk rendkívül sokrétű: a rocktól kezdve a folkon át, a kísérleti zenei megoldásokig terjed, miközben a hagyományos magyar zenei elemek sem hiányoznak a repertoárból.

A Kiscsillag dalai a humor és társadalomkritika jegyében születnek, és a mindennapi élet széles spektrumát ölelik fel. S ha már társadalomkritika, a Kiscsillag sorai tényleg egészen relevánsnak és időtállónak hangzanak például A nincs igazság című számukban így:

“...De nincs igazság csak béke

Ha sokat harcolunk érte

Mindenki azt szeretné, hogy maradjon minden így

De sajnos nem maradhat, lassan vége a dalnak…”

A Kiscsillag már tíz évvel ezelőtt is a magyar könnyűzenei szcéna egyik meghatározó alakjává nőtte ki magát, az pedig, hogy még ma is relevánsak, egészen lenyűgöző. Koncertjeik kirobbanó energiával és magával ragadó előadásmóddal taglóznak le, miközben a közönség teljesen elmerülhet a zenében.

A zenekar legutóbbi, szombathelyi koncertje a MMIK-ban volt. Az épület sorsa ugyan bizonytalan, de a helyszín - a régi emlékekkel és miliővel – és a zenekar együtt így is képes volt egy igazán emlékezetes estét összehozni.

A koncert, amelyről sokan csak az utolsó pillanatban értesültek, ennek ellenére is mintegy 150-200 lelkes rajongót vonzott, akik készek voltak a hideg idő ellenére is elzarándokolni, hogy élvezhessék a Kiscsillag klasszikusait.

Ugyanakkor a magam részéről ennél többre számítottam. Főleg annak tükrében, hogy tizenévesen volt, hogy több, mint két órát utaztunk, hogy Lovasit élőben hallhassuk.

A koncertet a Great Escape nevű előzenekar nyitotta, akik bár kevésbé ismertek, mégis megtették a magukét a hangulat fokozásában. Az ekkor még csak lézengő emberek között az volt az benyomás, néhányan egészen élvezték a zúzósabb előzenekart, de a többség inkább csak próbálta belőni a véralkoholszintjét a megfelelő szintre és úgy volt vele, hogy tök oké ez a banda, nem ártanak senkinek, csak jöjjön már a Kiscsillag.

Great Escape
Nyugat.hu

A Kiscsillag aztán hatalmas bulit nyomott le, és bizonyította azt, továbbra is képes megújulni, miközben megőrzi jellegzetes hangzását. A zenekar egyértelműen „poposodott”, de mégis sikerült megőriznie azt az egyedi hangzást, amiért rengetegen szeretik őket.

A koncert közönségének átlagéletkora a harmincat jóval meghaladta, ami azt jelzi, hogy a zenekar és hűséges rajongótábora az idő múlásával együtt öregszik. Ez nem feltétlenül probléma, de azért kontrasztos volt az utolsó, lassan egy évtizeddel ezelőtti Kiscsillag koncertemhez képest, ahol a közönség gerincét tinilányok alkották.

Kiscsillag
Nyugat.hu

A Kiscsillag koncertjei jellemzően a gyors, energikus dalokra épülnek, amelyeket a közönség lelkesen fogadott. Lovasi és Leskovics párosa ezen az estén is kitett magáért, a koncertet a közönségkedvenc dalok sorozatával töltve meg. A lassabb, szomorúbb dalok ezúttal háttérbe szorultak.

Végül is, a koncert lenyűgöző élmény volt, és ez rávilágított arra, a Kiscsillag továbbra is képes meghatározó banda maradni a magyar zenei életben. Amikor tizenöt éve életem első Kiscsillag koncertjegyét megvettem, nem gondoltam volna, hogy ez a zenekar 2023-ban is releváns marad, de úgy tűnik, Lovasira igény volt, van és lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra