Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Kívül-belől leselkedő halál elől” – Kiállítás nyílt a szombathelyi bombázásról

A gyűjteményt László bácsi bocsátotta rendelkezésre, aki barátai segítségével szerzett be sok anyagot hozzá.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1944 ősze és 1945 tavasza között hat légitámadás érte Szombathely városát. A többszöri bombázások közül a legnagyobb károkat a március 4-ei okozta, mely során több fontosabb épületet, köztük a városházát, a püspöki palotát, a Thököly utcai áramszolgáltatót is találat érte, de magánépületek is megrongálódtak. Összesen 423 ember vesztette életét. A bombázásról tavaly írtunk Archív fotókon Szombathely gyásznapja – ma 74 éve bombázták le a várost 2019. March 04. 11:34 részletesen.

Köztársaság-téri ház
A bombázásról készült, témába vágó képgalériánkat itt tekintheti meg.
BDK archívum - Jákfalvi, 1945.
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Erről a szomorú eseményről rendeztek kiállítást a városháza aulájában, melyet ma délelőtt 11 órakor Horváth Soma, Szombathely kultúráért (is) felelős alpolgármestere, illetve Fonyódi László, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnöke nyitott meg.

Mészáros Krisztián

II. világháborús fényképek, újság címoldalak, propagandaanyagok nem csak a Szombathelyen történtekre fókuszálnak. A megtekinthető anyagok a háború életképeit próbálják megmutatni, több szemszögből megörökítve. Milyen volt az élet a napilapok szerint, hogyan látta egy fotós a szeme előtt zajló történelmet, valamint mivel találkozhatott az átlagember az utcán járva?

Mészáros Krisztián

A tárlat anyagát Fonyódi László gyűjtötte össze barátaival. A 80 éves, nyugalmazott főtörzszászlós elmondta, hogy a mai tizenévesekkel nem érdemes katonás szigorral beszélni, őket már csak közvetlen stílussal lehet elérni, csak így tudja az idősebb generáció felvenni a versenyt a fiatalok folytonos kütyühasználatával. A látottak alapján úgy tűnt, sikerült is néhány fiatal érdeklődését igazán felkelteni az ott lévők közül. (Legalább nem unatkoztak, ha ki is vezényelték őket...)

Az összeállítás során fontos szempont volt a sokszínűség, viszont ügyelni kellett arra is, hogy csak a hat darab rendelkezésre bocsátott kiállító vitrint lehetett használni, annak ellenére, hogy akár ennek dupláját is könnyűszerrel megtölthették volna. Érdeklődtünk, hogy a dokumentumok digitalizált változatai elérhetőek-e, hogy megmutathassuk olvasóinknak, de sajnos ezek nem állnak rendelkezésre.

Mészáros Krisztián

Pedig a képek magukért beszélnek. Az élet kíméletlen mivoltát mutatják meg az olyan lencsevégre kapott pillanatokat, amelyeken elkerülhetetlenül megjelenik a halál is. A fenti képnek is története van: egy kisgyermek éppen édesapja lábát szorítja, aki feleségét öleli magához.

A tárlat március 15-ig ingyenesen megtekinthető hivatali időben, a városháza aulájában. Menjenek be bátran fotókat nézni, még ha a helyszín nem igazán csábít erre... Talán jobb lett volna más teret találni ennek a kiállításnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés