Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit

Március 27-én lesz a következő közgyűlés, várható, hogy napirenden lesz a költségvetés is.

A március 13-i közgyűlésen Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén 2019. March 13. 08:33 tárgyalták a város ez évi költségvetését, ahová több mint 120 módosító indítványt terjesztett be a Fidesze kívüli többség, és ezekről el is döntötték, hogy beépítik a rendeletbe. Puskás Tivadar polgármester azonban arra hivatkozva, hogy a módosítások nem szolgálják a város érdekeit, újratárgyalásra visszaküldte Puskás Tivadar nem adja fel, a szombathelyi közgyűlés több határozatát is visszadobta újratárgyalásra 2019. March 14. 18:12 azokat a közgyűlésnek.

Szinte lemásolták az előző évi költségvetést

A városvezetés által elkészített tervezetet Puskás Tivadar állította össze, miután visszavonta Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 Molnár Miklós alpolgármester hatásköreit, korábban Molnár volt a felelős a költségvetésért. Molnárt vissza is akarta hívni Vissza akarják hívni tisztségéből Molnár Miklós alpolgármestert 2019. February 22. 16:05 az alpolgármesteri tisztségből, ezt az új többség akadályozta meg.

Az előző évi számok alapján állították össze a költségvetési tervezetet
Nagy Jácint

A közgyűlésen is elhangzott, hogy a benyújtott tervezetet az előző év bázisszámai alapján állították össze, ami azt jelenti, hogy a némileg növekedő bevételekhez igazították, de szerkezetileg nem változtattak rajta, és a hangsúlyokat is odarakták, ahol tavaly voltak.

Az új többség javaslatai ezt borították fel, de mégsem annyira, mint ahogyan azt a Fidesz kommunikálja. A költségvetés bevételi és kiadási oldalán egyaránt 30 milliárd forint körüli összeg van, és nullszaldós a végeredmény, azaz nem számolnak hiánnyal. Ehhez képest mintegy egymilliárd forintot érintenek összesen az új többség módosításai.

Hova tenné a hangsúlyokat az ellenzék?

A legfontosabb módosítások:

 • Útfelújításokra plusz 500 millió forint, ami majdnem a duplája az eredetileg tervezettnek, így összesen 1 milliárd 20 millió
 • Utak tervezésére 50 millió, azért, hogy a legrosszabb utakra legyenek engedélyezett tervek
 • Játszóterekre 30 millió, eddig nem volt erre elkülönített keret
 • Fedett buszmegállók építésére 5 millió forint
 • Az Aréna óvoda ideiglenes, Petőfi úti épületének javításaira plusz 5 millió
 • A Hársfaház működésére plusz 9 millió, itt az Egyházmegyei Karitász 80 megváltozott munkaképességűvel foglalkozik, eredetileg nem tervezetek erre támogatást
 • Civil szervezetek támogatására plusz 18 millió
 • A Haladás Labdarúgó Kft-nek szánt 50 milliót tartalékra akarják helyezni, hogy azt a következő szezonra felkészüléskor használhassák fel
 • Balassa Péter (Jobbik) javasolta, hogy a bérlakások felújítási alapját emeljék fel 30 millióval összesen 70 millióra, minden közalkalmazott kapjon egyszeri 20 ezer forintos cafeteria-juttatást, és a krízisalapot is emeljék fel.
 • Persze, ezekhez forrás is kell.

 • Mint megtudtuk, a városvezetés által készített anyagban találtak számolási hibákat is, tízmillió nagyságrendben, ez az egyik forrás.
 • A hivatal polgármesteri kabinetjében megszüntetnének három politikai munkatárs státuszt
 • A mentőszolgálat 70 millióját 35-re csökkentenék. Ennek az van a hátterében, hogy korábban 35 millióért működtették az orvosi ügyeletet, egy éve azonban a városvezetés a feladatot átadta az OMSZ-nek, az országos szervezet dupla annyiért vállalta a feladatot. Amit most visszaadnának a helyi szervezetnek.
 • Több tételt is újratárgyalnának, így az egyetemnek szánt 200 milliós támogatást, az óvodai csoportszobára adott 50 millió forintot.
 • A stadion fenntartására is lehet már TAO-támogatást igényelni, a terv az, hogy erre ne a városi költségvetésből költsenek
 • Általánosságban, ahol többletkiadást látnak, azt újra akarják tárgyalni, és amit lehet, más forrásokból is megvalósítani.
 • Egyébként Puskás Tivadar polgármester ezeket a módosításokat is visszaküldte, mert szerinte nem szolgálják a város érdekeit.

  Információink szerint a háttérben zajlik az egyeztetés a költségvetésről, ebben Molnár Miklós alpolgármester is részt vesz. Puskás Tivadar március 27-re akarja összehívni a közgyűlést, hogy újratárgyalják a visszaküldött napirendi pontokat, de úgy tudjuk, megtárgyalhatják és adott esetben el is fogadhatják az éves költségvetést.

  Ha ez megtörténik, akkor nem kell attól tartani, hogy a belügyminiszter gyámság alá veszi a várost Leállíthatják az állami támogatásokat, ha nem lesz költségvetése a városnak 2019. March 19. 15:36 , és befagyasztják az időarányosan járó állami támogatásokat.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet