Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jövő héten egyeztetnek a kórház székhelyéről

Hangzott el a megyei közgyűlés mai ülésén. És az is kiderült, hogy a kórházi dolgozók bére rendben van, nincs azzal probléma. A megyei közgyűlés elnöke közleményben reagált.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

-

Főnök, mi a helyzet a bérekkel?

– kérdezi a beosztott főnökét. Mire ő: - Meg vagyok elégedve a béretekkel. –

A te béreddel mi is meg vagyunk elégedve

– mondja erre az alkalmazott.

Bejött a tanmese

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Ezt a rövid mesét mondta el Szabó József képviselő (MSZP) a megyei közgyűlésen. Ugyanis arról érdeklődött – többek között -, hogy emelik-e a kórház alkalmazottainak bérét. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz) erre szinte a tanmesében foglaltakat válaszolta, vagyis, hogy nincs semmi probléma a bérekkel, azok rendben vannak.

A dolog azért ennél bonyolultabb. Megírtuk már, hogy a kórházi alkalmazottak elveszítették közalkalmazotti státuszukat, amikor a Markusovszky kórházat részvénytársasággá alakította Részvénytársasággá alakul a szombathelyi kórház - a város nem szólhat bele semmibe 2007. June 29. 19:05 a megyei vezetés. Így a dolgozókra nem vonatkozik a közalkalmazotti bértábla, ami meghatározza az évenkénti béremeléseket.

Ennek következtében a szombathelyi kórházban – egyes vélemények szerint Nem lesz központi kórház a Markusovszky – Elkezdődött a hanyatlás? (Frissítve) 2010. November 19. 14:00 – húsz százalékkal keresnek kevesebbet az alkalmazottak, mint az egészségügyben dolgozók átlaga. Februárban még tüntettek is a kórház előtt Koldulás a szombathelyi kórháznál, virtuálisan - Videóval 2010. February 22. 18:51 , azt követelték, hogy a kormány többlettámogatással pótolja ki a fizetésüket. Persze hiába, hiszen a kormány nem avatkozhat be egy gazdasági társaság béreibe.

Jövő héten egyeztetnek

Elterjedt vélemény, hogy ez a fő oka annak, hogy a kórházból egyre több orvos, szakápoló távozik, többségük nem is külföldre, hanem a környező városok kórházaiba megy dolgozni. A lényeg, hogy a tulajdonos megyei önkormányzat vezetése szerint rendben vannak a szombathelyi kórházban fizetett bérek.

A szocialista képviselő arra is kíváncsi volt, hogy valóban elveszíti-e a kórház a központi szerepét Nem lesz központi kórház a Markusovszky – Elkezdődött a hanyatlás? (Frissítve) 2010. November 19. 14:00 , a válasz annyi volt, nem valószínű, egyébként a megye mindent megtesz, hogy térségi központ maradjon a Markusovszky kórház.

Szabó József a kórház székhelyének visszahelyezéséről is kérdezett, hogy mikor lépik meg ezt, milyen intézkedéseket tettek eddig ennek érdekében, és egyáltalán van-e szándék a visszahelyezésre. Rövid választ kapott, az egyeztető bizottság, amely a megyei és a városi önkormányzat közös dolgaiban illetékes, a jövő héten kedden tárgyalja az ügyet.

Megírtuk azt is A megye szociális bizottsága nem tárgyalta a kórház ügyét 2010. December 09. 09:46 , hogy az erre a hétre tervezett egyeztető bizottsági ülés Kovács Ferenc és Puskás Tivadar, szombathelyi polgármester parlamenti elfoglaltsága miatt maradt el, úgy tűnik, most mégis összehívják a bizottságot, három nappal karácsony előtt.

Nyugodtan jósolhatunk, érdemi lépés csak jövőre várható, már ha egyáltalán. Mert igaz, hogy jövő szerdán ülése lesz a városi közgyűlésnek, de nem náluk van a döntés joga, a megyei közgyűlés pedig már csak jövőre ülésezik. Hacsak meg nem lepnek minket azzal a megyei vezetők, hogy december 22-re vagy 23-ra rendkívüli ülést hívnak össze. Nem tartjuk valószínűnek.

Cikkünk megjelenése után a megyei közgyűlés elnöke közleményben reagált:

Sajtóközlemény

Bár a Nyugat újságíróját nem láttam a mai közgyűlésen, még tanácskozásunk befejezése előtt felkerült a portálra a több cinikus megjegyzést is tartalmazó a Jövő héten egyeztetnek a kórház székhelyéről című

tudósítás

.

Mivel csak a szocialista képviselő, Szabó József hozzászólását közölte a cikk, úgy gondolom, fontos a nyilvánosságra hozni a Fidesz-KDNP frakció álláspontját is, mely az ülésen ugyancsak elhangzott.

A Vas Megyei Markusovszky Kórház gazdasági társasággá való átalakítására az előző MSZP-SZDSZ kormány intézkedései miatt volt szükség. Az Egészségügyi Minisztérium olyan helyzetbe hozta a megyei önkormányzatok vezetését – így a Vas Megyei Önkormányzatét is –, hogy kórházuk biztonságos működtetése és a betegek további szakszerű és biztonságos ellátása érdekében szükségszerűen kellett meglépniük ezt a lépést.

Elmondható az is, hogy a Markusovszky kórházban dolgozók bére semmivel sem rosszabb, mint az ország más egészségügyi intézményeiben dolgozó közalkalmazottaké. Valóban sajnálatos, hogy elmúlt nyolc év megszorító csomagjai és intézkedései miatt ennyire alulfizetettek az egészségügyben dolgozók országszerte.
A kórház kiváló gazdasági szakmai tevékenységének, a megfelelő időben meghozott financiális döntéseknek eredményeként 2010-ben egy stabilan gazdálkodó kórházzal büszkélkedhet Vas megye.

A közgyűlésen kiderült, hogy a szocialista vezetésű Celldömölk Város Önkormányzata – Fehér László polgármester a megyei közgyűlés szocialista tagja –, csak párezer forintos étkezési jegyet tudott osztani a Kemenesaljai Egyesített Kórházban, jövőre pedig nem terveznek béremelést a dolgozók körében.

Mint ahogy az is kiderült, hogy a Markusovszky kórházban a tavalyi évben 4 alkalommal kaptak a megyei intézmény munkatársai béren kívüli juttatást. Szomorú, hogy a kórház vezetésének jutalmazási lehetőségei tovább szűkültek a miatt, mert az MSZP-SZDSZ kormány a cafetéria rendszerben is bevezette az adóztatást. Ennek ellenére az idei évben 100 millió forintos melegétel utalványt, év végén pedig a 13. havi bérkifizetés mellett további 216 millió forintos pénzjutalmat osztottak ki a dolgozók részére.
A közgyűlésen az is elhangzott, hogy a Markusovszky Kórház székhelyének áthelyezését a gazdasági év fordulójára időzíti a Vas Megyei Közgyűlés a miatt, mert az intézmény számára ez jár a legkisebb anyagi vonzattal.

Bízom abban, hogy a jövőben nem kell külön sajtóközleményben eljuttatni a Nyugat Szerkesztőségének a közgyűlésen elhangzottakat, hanem újságírója megtisztel bennünket jelenlétével.

Szombathely, 2010. december 17.

Kovács Ferenc
Vas Megyei Közgyűlés elnöke

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Nem lesz központi kórház a Markusovszky – Elkezdődött a hanyatlás? (Frissítve)

Szombathely egészségügyének mélypontja – fogalmaztak a szocialisták, akik négy követelésüket osztották meg a sajtóval. Például azt, hogy a kórházban emeljék meg húsz százalékkal a fizetéseket.

Koldulás a szombathelyi kórháznál, virtuálisan - Videóval

A Markusovszky kórház dolgozói azért tüntettek, mert elveszítették a közalkalmazotti státuszból származó előnyöket. A kórházat a megyei önkormányzat alakította gazdasági társasággá, a tüntetők a kieső pénzt a kormánytól követelik.

Részvénytársasággá alakul a szombathelyi kórház - a város nem szólhat bele semmibe

A zrt.-nek a megye az egyedüli tulajdonosa, a székhely pedig marad Szentgotthárdon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés