A kormány kiadott egy rendeletet, ami az önkormányzatok mentőövének látszik

Az biztos, hogy egyenkénti egyeztetések lesznek, de belenyúlnak a földgázszerződésekbe is.

Egyedi egyeztetésekre készül a kormány az energiaárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokkal – derül ki egy friss kormányrendeletből, ami szerda éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ez nem teljesen új információ, Gulyás Gergely is említette nemrég Gulyás Gergely szerint be kell zárni a sportlétesítményeket, megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen September 28. 07:19 a Megyejogú Városok Szövetségének ülésén. Új viszont az, hogy az önkormányzatoknak úgynevezett „menedzsmenttervet” kell készíteniük. Aminek tartalmaznia kell, hogy

 • mit tesznek a megemelkedett működési költségek fedezetének biztosításáért;
 • hogyan tervezik a költségeiket csökkenteni;
 • miként fogják felélni a tartalékaikat;
 • a vagyonértékesítés terén milyen intézkedéseket terveznek.
 • Megnevezték azt is, hogy ki fogja vezetni ezeket az egyeztetéseket. Balla György miniszteri biztosról van szó, akivel tavaly nem volt szerencséje a szombathelyi önkormányzatnak. Balla vezette ugyanis az állami kompenzációról szóló megbeszéléseket is, Szombathely végül nem kapott kompenzációt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 a járvány miatti bevételkiesések és kormányzati elvonások miatt.

  Szombathely egyébként már megalkotta a saját takarékossági tervét, Nem lesz adventi díszkivilágítás Szombathelyen, több városi épületet is bezárnak a télre September 22. 15:40 amit október végén a városi közgyűlés el is fogadott. Bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar – Elfogadta a 74 pontos takarékossági csomagot a szombathelyi közgyűlés September 29. 16:57 A közgyűlésen elhangzott, hogy a tervet bemutatták Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, aki azt el is fogadta.

  Úgy tűnik, segítenek, de az nem derül ki, hogyan

  A városnak egyébként közel 3,2 milliárd forint pluszköltséget jelent az energiaválság, és erre jön még az az 1,5 milliárd forint, amennyivel többet kell fizetniük 128 millióról 1597 millióra nőhet a szombathelyi intézmények, önkormányzati cégek távhő-számlája October 04. 13:30 az önkormányzati intézményeknek és cégeknek a távfűtésért. Az új árat egyébként szintén a kormány határozta meg a múlt hét végén.

  A tegnap éjszaka megjelent rendelet kitér az önkormányzati cégek és intézmények gázszerződéseire is. A bonyolultan megfogalmazott rendelet szerint a kormány intézményeknek tekinti a helyi önkormányzatok és az általuk fenntartott költségvetési szerveket is.

  Így rájuk is érvényes, hogy a földgázkereskedővel kötött szerződésben foglaltaktól eltérően az úgynevezett minimális földgáz-mennyisége a szerződött mennyiség 75 százaléka, kivéve, ha a szerződés ennél kisebb mennyiséget állapít meg. Az úgynevezett minimális földgáz-mennyiségnél a kereskedő nem módosíthatja a szerződést az intézmény hátrányára.

  Hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban, nem világos. A szombathelyi városházát megkértük, segítsenek értelmezni a rendeletnek ezt a részét. Ha ez megtörténik, visszatérünk az ügyre.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet