Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felháborodás Körmenden: kijár a gyári dolgozóknak az 5 perc szünet, ha hőségriadó van?

Elszabadultak az indulatok egy körmendi üzemben, reagált az ügyvezető.

Sokaknak meggyűlik a baja ezzel a szeszélyes nyári időjárással. Egyszer nagy viharokkal, széllel és jéggel gyűlik meg a bajunk, aztán a kánikulát próbáljuk valahogy túlélni. Például csütörtökre is harmadfokú figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére Az ország nagy részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat July 07. 19:18 a meteorológiai szolgálat, de utána ismét egy hidegfront árnyékolja majd be a napokat.

A hőség kapcsán merült fel probléma a körmendi ADA Bútorgyár dolgozóinál is. Egy lapunknak címzett levélben azt írják, hogy nem engedélyezik nekik az óránkénti 5 perc szünetet hőségriadó esetén.

Elárulták azt is, hogy tettek már bejelentést az ÁNTSZ-nél (most Nemzeti Népegészségügyi Központ) és a munkavédelmi hatóságnál is, de semmi sem történt. Ezért úgy gondolták, hogy hozzánk fordulnak, hátha sikerül így elérni valamit.

„Kérjük járjanak ennek utána, mert a melósok nem állatok” – állt a levélben, amit kértek, hogy diszkréten kezeljünk, mert félnek a retorzióktól.

Az ADA gyártóüzemének átadása Körmenden 2018-ban.
Varga György (MTI)

Kijár a dolgozóknak az 5 perc szünet?

Mi pedig természetesen meg is tettük a szükséges köröket, megkerestük a körmendi gyárat, a munkavédelmi hatóságot, a Nemzeti Népegészségügyi Központot és a helyi kirendeltségeket is. Választ egyelőre csak az ADA Hungária Kft.-től kaptunk.

Szabó Ferenc ügyvezető nyilatkozata szerint a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztálya nemrég helyszíni ellenőrzést tartott az ADA körmendi gyárában. Az ellenőrzés során viszont nem állapítottak meg semmi olyan problémát, amely azonnali intézkedést igényelt volna.

„Az ADA Hungária Kft. Vas megye egyik legnagyobb munkáltatójaként tisztában van a társadalmi felelősségvállalás fontosságával, működése során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkavállalói számára megfelelő, biztonságos munkakörülményeket, és egészséges munkakörnyezetet biztosítson” – zárta közleményét az ügyvezető.

Mi a teendője a munkaadónak hőségriadó idején?

A hőségriasztást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár adja ki, és ha ez megtörtént, akkor temérdek szabályt be kell tartania a munkaadónak a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében.

Ott van például a folyadék és a munkaruha kérdése, na meg a szóban forgó pihenőidő is. Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani a munkavállalók számára, de vannak ennek részletei is:

 • 28,5 Celsius foknál a nehéz fizikai munkát végzők 15 perc pihenőidőt kapnak óránként.
 • 30,5 Celsius foknál közepesen nehéz fizikai munkát végzők óránként 15 perc pihenőidőt kapnak. A nehéz fizikai munkát végzők már fél órát pihenhetnek.
 • 31,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők 30 perc pihenőidőt kapnak óránként a nehéz fizikai munka esetében 45 perc jár.
 • 32,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők is 45 perc pihenőidőt kapnak óránként.
 • 32,5 Celsius foknál magasabb hőmérséklet esetén már hővédő ruha is kötelező.
 • (Forrás: Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete)

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem

  Tovább az oldalra