Körmendi csatorna-Saga: ha a vízelvezetésre pályáztak volna, akkor ezt a 285 milliót el se nyerik

A hiányolt körmendi felújítás nem a projekt része, így „kéretik” azzal nem szembeállítani vagy összemosni - közölte a víz alá került körzet képviselője.

Még a múlt heti felhőszakadás után egy körmendi olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy Körmenden egy uniós pályázatból felújítás alatt álló lakóövezetben hömpölyögött a víz Frissítve: Hömpölyög a víz Körmenden - a 285 milliós uniós pénzből csatornázásra már nem futja, fitneszkertre igen? 2018. August 24. 19:51 . A Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterületen a pincék, garázsok, autók beáztak, a csatornából dőlt ki a víz. A lakóövezet megközelíthetetlen volt. Olvasónk azt is elmondta, hogy a lakótelepet övező térségben épp uniós felújítás zajlik, csak épp a csatornázásra nem jut pénz - másra igen.

Körmend a "TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása" című pályázatban100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek összege 285 millió forint volt. A projekt célja a

körmendi Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterület zöldterületi rehabilitációja.

285 millió forintból víz alatt a lakótelep környéke Körmenden
Olvasó

A problémát jeleztük a körmendi önkormányzatnak, közben a választ is megkaptuk Frissítve: Hömpölyög a víz Körmenden - a 285 milliós uniós pénzből csatornázásra már nem futja, fitneszkertre igen? 2018. August 24. 19:51 a kérdéseinkre. Ahogy írják, az érintett területen a csatornahálózat kiépített, a vízelvezetés megoldott. A korábbi évtizedekben soha nem volt tapasztalható ilyen mértékű probléma. A mostani esőzés után a hömpölygő ár annak volt köszönhető, hogy az eső bemosta a csatornákba az építési törmeléket, eltömítve a hálózatot. Annak kitisztítását és átmosását az önkormányzat hamarosan elvégzi. Másrészt a csatornák felújítása soha nem képezte részét a pályázati anyagnak, így az nem azért nem valósul meg, mert: „erre már nem futja a 285 millióból”.

285 millió forintból víz alatt a lakótelep környéke Körmenden
Olvasó

Olvasónk szerint azonban a képek és a videófelvétel is azt bizonyítja Nem ez volt az első árvíz az ominózus körmendi lakótelepen - a vízelvezetés így tényleg megoldott? 2018. August 27. 14:58 , hogy a hatékony vízelvezetés nem megoldott ezen a városrészen. Kérésünkre összefoglalta véleményét, amit keretben pár napja le is hoztunk. Nem ez volt az első árvíz az ominózus körmendi lakótelepen - a vízelvezetés így tényleg megoldott? 2018. August 27. 14:58

Erre a második olvasói levélre reagált most dr. Hadnagy Ádám, a körmendi körzet önkormányzati képviselője. Pontokba szedve kiemeljük a lényeget:

 • Készült egy átfogó, kérdőíves igényfelmérés.
 • A projektnél figyelembe vették a lakossági igényeket, és sok helyen finomítottak is az első terveken.
 • A csatornarendszerek felújítása soha nem szerepelt a pályázat tervei között.
 • Ha a csatornázásra pályáztak volna, akkor ezt a 285 millió Ft-ot nem nyerték volna el
 • A lehetőségek függvényében kiemelten fogják kezelni a "csapadékelvezetés problematikáját"
 • A teljes hozzászólást, lent a keretben olvashatják:

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Az alábbiakban kívánok reagálni a „Nem ez volt az első árvíz az ominózus körmendi lakótelepen - a vízelvezetés így tényleg megoldott?” című, 2018. augusztus 27-én megjelent cikkükre: A választókörzet önkormányzati képviselőjeként személyesen is aktív szerepet vállaltam a „Zöld Város Projekt” előkészítésében, koordinációjában és a kivitelezés felügyeletében.

  Már az első elgondolás után, 2015. novemberében lakossági fórumot tartottunk, majd ezt követően készült egy konkrétan erre a projektre vonatkozó, névtelenül kitölthető átfogó kérdőíves igényfelmérésen alapuló 43 oldalas anyag, melyet a területen élők nagy számára való tekintettel (208 háztartás – 678 fő) minden háztartásba eljuttattunk és számos lehetőséget teremtettünk, hogy az érintettek azt a lehetős legkisebb fáradtsággal el is juttathassák részünkre.
  A kérdőív módszertanával itt nem untatnék senkit, de fő célja az volt, hogy az eredménybe minél nagyobb valószínűséggel kerüljön be a lakosság összes lehetséges célcsoportjának („fókuszcsoportjának”) véleménye.

  145 háztartásból érkezett vissza kitöltött kérdőív, így a javaslatok, észrevételek feldolgozása után, azok figyelembe vételével sok helyen finomíthattuk az első terveket.

  Jómagam is több egyeztető fórumot tartottam a tervezés stádiumában (volt olyan, amelyiken több mint 100 fő jelent meg!), ahol a helyi lakossággal konzultálva mindenki elmondhatta az ötleteit, véleményét és az elképzeléseit a felújítással kapcsolatban. Több, a projektben megtalálható elem ezen egyeztetéseknek is köszönhetően került be a végleges tervekbe.

  Valótlan tehát az az állítás, hogy a lakosságnak nem volt beleszólása a projekt végleges tartalmába, az előzőekben leírtak tükrében pedig az az „olvasói” kiemelt állítás, hogy „nem volt semmilyen közvélemény kutatás vagy fókuszcsoport, kérdőívek, interjúk, stb. a kivitelezések megkezdése előtt” számomra a többi tényként vagy következtetésként felsorolt dolog nagy részének hitelességét is csökkenti.

  Nyilvánvalóan egy pályázati kiírásnak vannak kritériumai, melyeknek meg kell felelni, esetleg kötelezően teljesíteni, a források pedig végesek, így természetes, hogy minden kérést lehetetlen teljesíteni. Igyekeztünk azonban olyan munkát végezni, hogy a megvalósuló elemek mindenki számára örömöt és elégedettséget jelentsenek.

  A csatornarendszerek felújítása soha nem szerepelt a pályázat tervei között, az nem képezte a pályázati anyag részét, így ha arra pályáztunk volna, akkor ezt a 285 millió Ft-ot nem nyertük volna el.

  Csak egy megjegyzés: még a projekt igazi szándékát, céljait mintegy „ellenpontozni” kívánó és visszatérően pejoratív formában kiemelt „kutyafuttató” is igényként jelent meg az itt élőknél, igaz ez a „kutyák kitiltása” és a „kutyapiszok eltüntetése” megfogalmazásokban merült fel, sorrendben közvetlenül a „sportolási lehetőség” és a „köztisztaság” után. Ellenpontként viszont felmerült a kutyák közvetlen környezetben történő kulturált, másokat nem zavaró sétáltatásának, átmozgatásának lehetővé tétele is.

  A növekvő mennyiségű és ezen túlmenően az eddig megszokottól eltérően hirtelen, kiugróan nagy mennyiségben érkező csapadékmennyiség nemcsak az alpokaljai régió és nemcsak egy Európai Uniós kisváros, hanem az egész világ kis és nagyvárosainak problematikája is, erről szinte naponta láthatunk felvételeket a különböző TV csatornákon.

  Még egyszer hangsúlyozni kívánom: a hiányolt felújítás nem a projekt része, így „kéretik” azzal nem szembeállítani vagy összemosni!

  Én már a választások előtt is azzal kampányoltam, hogy megválasztásom esetén az érintett területen szorgalmazni fogom egy közösségi tér létrehozását. Ebben az időszakban rengeteg a körzetben élő emberrel beszéltem, akiknek javaslatait, véleményét, problémáit mindvégig szem előtt tartottuk a tervezési fázisban. Képviselővé választásom óta kiváló kapcsolatot ápolok az itt élőkkel, bárki bármikor bizalommal fordulhat hozzám. Tiszta lelkiismerettel mondhatom, erről információ vagy vélemény a választókörzetemben élő BÁRMELYIK választópolgártól kérhető, az általam állítottal ellenkező vélemény rajtam számon kérhető.

  Ezért is érzem méltatlannak azt, hogy „AZ OLVASÓ” - kitudja milyen, de halványan sejthető megfontolásból - a nyilvánosságot felhasználva, egymással kapcsolatban nem lévő dolgokat egyberakva próbálja megkérdőjelezni mindazt a munkát, amit az önkormányzattal és az itt élőkkel közösen kezdtünk el. Úgy gondolom egyébként, hogy egy olyan hiánypótló beruházás valósul meg a területen, amelyre nagyon régóta várnak már az itt és a környéken élők. Biztos vagyok benne, hogy a munkálatok befejezése után mindenki elégedetten veheti majd birtokba az új közösségi teret.

  A csapadékvíz-elvezetési problémáról már nem kívánok részletesen beszélni, hiszen az önkormányzat sajtóközleményéből minden fontos részlet kiderült.

  Egyet megerősíthetek: az eset ismét felhívta a figyelmemet arra, hogy a lehetőségek függvényében kiemelten kezeljem a csapadékelvezetés problematikáját a projekten kivitelezésén belül és a továbbiakban is.

  Kérem a körzetben élőket, hogy forduljanak hozzám ugyanolyan bizalommal a jövőben is, mint tették azt az elmúlt években is! dr. Hadnagy Ádám, önkormányzati képviselő (Körmend, 7. számú választókörzet)

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet