Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kutatók szerint a járvány miatt hazaérkezők hurcolták be tömegesen a koronavírust

Már korábban is jelen volt, és érkezett más kontinensről is.

Pécsi kutatók eredményei szerint többszörösen, párhuzamos utakon, főként Európából érkezett hazánkba a koronavírus. Hálózati alapú és genetikai vizsgálatokkal derítették ki, hogy az európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza azok az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett.

Ez nem jelenti, hogy a vírus korábban már nem jelent meg Magyarországon, de többségében az európai óvintézkedések bevezetése miatt hazaérkezők voltak a szállítók. A kutatók azért találtak máshonnan, például Kínából és az Egyesült Államokból érkezett vírust is, de ez a jelenleg ismert genomikai adathalmaz alapján felvázolható legvalószínűbb kép.

"Ezek alapján elmondhatjuk, hogy szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése: jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont"

- írják.

Rendkívül fontos a járvány mostani szakaszában a lakosság minden eddiginél komolyabb fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek gyors és hatékony elkülönítésére. Senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni - hangsúlyozzák a kutatók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra