Boldog-boldogtalan lakóautót akar venni vagy bérelni

Tízszeresére emelkedett a érdeklődés, pedig meglehetősen a zsebünkbe kell nyúlni az élményért.

Az utóbbi napokban több lakóautó bérléssel és eladással foglalkozó szakemberrel beszélgettünk. Döbbenetes volt hallani a tapasztalatikat. Mindegyikük azt állította, hogy eddig is nagy volt a kereslet a lakóautók iránt, de tavaly tavasz óta képtelenek kielégíteni a megnövekedett érdeklődést. Azt mondják, hogy sokkal többen keresik őket, egyesek szerint ötször, mások szerint tízszer annyi megkeresés fut be, mint a járvány előtt. Vannak olyan cégek, akik már nyárra nem is tudnak felvenni rendelést, mások is csak csak egy-egy visszamondott időpontra. Már februárban lefoglalták a nagy bérbeadó cégek összes autóját, pedig mindegyik megkeresett cég folyamatosan bővítette a flottáját.

Megkérdeztük a szakembereket, hogy szerintük miért keresik most ennyire sokan a lakóautókat, hova mennek velük, van-e még esélyünk nyárra bérelni, milyen időszakra és mennyiért vihetjük el a járműveket. Illetve mennyit kell várnunk és fizetnünk, ha saját lakóautót szeretnénk.

Ki a célközönség?

A bérbeadók azt mondják, hogy korántsem csak családosok viszik az autókat, hanem népszerűek a középkorú párok, de legénybúcsús, lánybúcsús társaságok körében is. Persze a kisebb gyerekkel utazók is szívesen választják ezeket. A párok inkább a négyfős típusokat, a családok pedig az 5 vagy 6 férőhelyeseket keresik. Sok olyan érdeklődő is van, akik most először a koronavírus miatt próbálják ki ezt a típusú nyaralást.

Lakóautó
Forrás: caravan-lakoauto.hu

Miért nőtt meg a lakóautók iránti kereslet a koronavírus berobbanása óta?

A szakértők szerint ez két dologgal magyarázható. Egyrészt vannak olyanok, akik a fertőzéstől tartva igyekeznek elkerülni a tömeget. És mellettük talán nagyobb számmal előfordulnak azok is, akik a határzárok és a szállodákat és szálláshelyeket sújtó korlátozások miatt választják a lakóautókat. Úgy gondolják, hogy egyedül a lakóautókkal tudnak most biztosan nyaralni menni. Így a határzárak változásának a függvényében könnyen tudnak útvonalat módosítani, és nincsenek kiszolgáltatva a szállásadóknak sem.

Miért nyújtanak luxusélményt ezek az autók?

Persze ártól függően, de már nagyon sok extrával elérhetők a lakóautók. A drágább típusoknak belül is kifejezetten igényes a kialakítása. Található bennük menetklíma, állóklíma, 1-2 LCD Tv, USB csatlakozók és led világítású előtető, nagy hűtő és mikró is. És a legtöbb bérbeadó cég pedig nagyon gyakran cseréli a flottáját, legfeljebb 2-3 éves lakókocsikat alkalmaz. Emellett bérelhetünk kempingfelszerelést, napozóágyakat, bográcsszettet, de még műfüvet is.

Lakóautó belső
Forrás: caravan-lakoauto.hu

Milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha mi is kipróbálnánk az élményt?

A legtöbb helyen 300 ezer forint a kaució és minimum hét napra bérelhető a jármű. A legnépszerűbb, modern, egylégteres modellek napi bérlet díja 50-55 ezer forint körül mozog, vagyis egy hétre 350-380 ezer forint. Ehhez jön még hozzá az egyszeri bekészítésnek és a takarításnak a 20-40 ezer forint körül mozgó díja, valamint annak a kempingnek a napi díja, ahol éppen parkolni szeretnénk, ugyanis Európában a vadkempingezés hivatalosan szinte mindenhol tilos. Számolnunk kell még benzinköltséggel és a külföldi autópályadíjakkal is. A távolságtól függően félmillió forintból hozhatunk ki egy nyaralást, és persze még a kauciót is elő kell teremtenünk. Persze az alacsonyabb kategóriájú lakókocsik bérleti díja jóval alacsonyabb, napi 30-35 ezer forint körül mozog.

Lakóautó alaprajz
Forrás: luxuslakoauto.hu

Mennyiért vehetünk saját lakóautót?

Ha prémium kategóriát szeretnénk, akkor 20 milliót minimum rá kell szánnunk, de a plafon a csillagos ég. És ha ezt meg is engedhetjük magunknak, akkor sincs könnyű dolgunk, ugyanis egész Európában hiány lett a lakókocsikból. Ha valóban modern és felkapott modellt szeretnénk, akkor ugyanúgy elő kell fizetni rá, mint anno a Trabikra, és várni és várni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech