Féláron lehet ingatlant venni a Vas megyei falusi csokos településeken, és erre jönnek még a támogatások

Répcelak, Csepreg, Kőszegszerdahely és Vasvár rendelkezik a legnagyobb kínálattal. A szakértő szerint kivételes helyzet van.

Kivételes helyzetben maradnak a falusi csokos települések, mivel az állami támogatást a múlt év végén újabb két évre meghosszabbították - áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely kitér arra is, hogy Vas vármegyében miként alakult a kereslet. Az elemzés emellett bemutatja azt is, hogy idén januárban milyen áron kínálták eladásra a használt lakóingatlanokat a falusi csokos településeken és milyen árak jellemezték a többi települést.

Akár 5 milliós lakásfelújítási támogatás a kistelepüléseken

“Bár a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet miatt a lakáspiacon lassulás jelei mutatkoznak, a falusi csokos települések jól szerepelnek. A támogatás meghosszabbítása pedig extra keresletet hozhat. A kisebb települések helyzetét tovább javítja, hogy a falusi csok keretében érhető el a legnagyobb lakásfelújítási támogatás is. A kedvezmény felét ugyanis a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár 5 millió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi csok maximális 10 milliós összegéből” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Vas megye, Vaskeresztes.
Bonyhádi Zoltán

A falusi csokos ingatlanok a környékhez és az országos átlaghoz mérten olcsóbbak , emellett a vonzerejüket az is növeli, hogy az államilag támogatott maximum 10-15 milliós lakáshitel nagyobb alapterületű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé . Ráadásul a kedvezményes csokos hitel 3 százalékos kamata bőven elmarad a jelenlegi átlagos 10-11 százalékos piaci kamatszinttől.

“Több tényezőnek is köszönhető, hogy a fővároson kívüli lakáspiacon a falusi csokos ingatlanok iránti kereslet a tavalyi nehezebb év ellenére az arányokat tekintve erősödött. 2022-ben az eladó használt ingatlanok iránti érdeklődések 19 százalékát adták a falusi csokos kistelepülések, szemben a 2021-es év 17 százalékával" - tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Az ingatlanhirdetési portál adataiból az is kiderül, hogy a januárban eladó 120 ezer használt lakás és ház hirdetéséből több mint 15 ezer falusi csokos településeken található.

Jóval olcsóbban a falusi csokos települések

A fővároson kívüli országos kínálatban szereplő eladó használt lakóingatlanok átlagára január közepén 40,8 millió forint volt, ezzel szemben a falusi csokos településeken 26 millió forint volt ugyanez . A négyzetméterárakban is jelentős az eltérés: a falusi csokos településeken - ugyancsak a fővároson kívüli piacon - 232 ezer forint az átlag, szemben a nem falusi csokos ingatlanok 521 ezer forintos országos átlagértékkel.

Vas megyében fele annyiba kerülnek a falusi csokos ingatlanok

Vas vármegyében tavaly a kereslet 30 százaléka koncentrálódott a falusi csokos településeken eladó ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 29 százalékos aránnyal. Idén januárban pedig a megyei falusi csokos községek kínálatában kevesebb mint 500 lakóingatlan szerepelt*.

Ingatlan.com

Ezeknek átlagos négyzetméterára 277 ezer forint volt , az ottani lakóingatlanok átlagára pedig 28,9 millió forintot tett ki. Ezzel szemben a nem falusi csokos településeknél előbbi 511 ezer forintra rúgott, utóbbi pedig 44,9 millió forintnál járt.

Az ingatlan.com elemzése szerint a januárban legnagyobb kínálattal rendelkező falusi csokos települések közül Répcelakon, Csepregen, Kőszegszerdahelyen és Vasváron az átlagos négyzetméterár 290-648 ezer forint volt.

A CSOK-települések listáját innen lehet letölteni.

*Az Ingatlan.com adatbázisa alapján

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

10 Vas megyei falu, ahol különösen csábító lehet a CSOK

Elmondjuk, mi hova költöznénk, ha úgy adódna. De tudjuk, húzhatjuk ide-oda a paplant, ezt igazságosan amúgy sem lehet megoldani.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság