Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legális lesz a downhill a kőszegi hegyen

Tárgyalóasztalra cserélték a környezetvédők a szöges pallókat. Hónapokon belül meglehet minden engedély az ország második downhill pályájához.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy éve volt hangos az országos és a helyi média a kőszegi dowhilles ügytől. Az történt ugyanis, hogy néhány hegyikerékpáros pályát épített ki a Szabó hegyen, az Őrségi Nemzeti Park munkatársai pedig – a biciklisek állítása szerint – szöges pallókkal és gáz sprayvel állították meg a hegyről lefelé száguldozó sportolókat.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Több száz ember szórakozásáról volt szó – mondták akkor a kerékpárosok. Így a sértettségüket félretéve tárgyalóasztalhoz ültek a hatóságokkal, hogy tisztázzák az ügyet és, hogy lépéseket tegyenek arra, hogy az eddigi illegális pályát legalizálják. Sok víz folyt le a Gyöngyösön azóta, de mint tudjuk a hivatalok malmai is lassan őrölnek, most azonban úgy néz ki, hogy jövő nyáron már törvényes kerek között űzhetik kedvenc sportjukat a fiatalok.

Hamarosan legálisan száguldozhatnak a kerékpárosok a hegyről lefelé
Mészáros Zsolt

Az Őrségi Nemzeti Park segítőkész volt

A kollégák többször voltak kint terepszemlét tartani a majdani pálya helyén és úgy állapították meg, hogy teljesen alkalmas a terület arra, hogy a downhill pálya megépüljön

– mondta Markovics Tibor igazgató, a nyugat.hu megkeresésére.

Részünkről tehát nincs akadálya a dolognak. Nem mi vagyunk azonban az egyetlen szervezet amelynek jóvá kell hagynia a terveket. A végső szót a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mondja ki.

Csordás Csaba a pálya egyik tervezője a nyugatnak azt mondta, hogy szóban mindenki ígéretet tett, hogy hozzájárulnak annak kialakításához. Most tárgyalnak az erdő-igénybevételi engedély elkészítéséről az arra jogosult szakértőkkel, mivel a tényleges munkának csak akkor tudnak nekiállni, hogyha a pecsétekkel ellátott engedélyek is a kezükben lesznek.

Az új pálya nagyjából a régi pályának is helyt adó területen fog haladni. Az olvasónak úgy tudom behatárolni, hogy a Hörmann parkolótól vezet le Velem irányába.

Az illegális pályából legális lesz
Őrségi Nemzeti Park

Ezzel egyébként nem csak a kőszegi dowhillesek pályaproblémája oldódna meg, hanem megépülhetne, az eplényi után, az ország második ilyen pályája.

Engedélyre várva

Az ügy jelenleg a hatósági engedélyekre vár. Az erdészetnek erdő igénybevételi engedélyt, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek pedig természetvédelmi engedélyt kell kiadnia ahhoz, hogy a pálya megépülhessen. A Környezetvédelmi Felügyelőség azonban azt mondta, hogy hozzájuk még nem futott be a kérvény. Így jó esetben is 1-2 hónapot kell még várni a papírokra. Ami azt jelenti, hogy már csak a következő szezonban épülhet meg a biciklis akadálypálya. De akkor végre a szabályok betartásával ülhetnek végre nyeregbe a sportolók.

Egy éve, hogy tárgyaló asztahoz ültek a felek
Tánczos Mihály

A kőszegi downhillesek ügye tehát úgy néz ki, hogy happy enddel végződik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Egy asztalnál a downhillesek és a hatóságok képviselői (videó)

A botrány előre lendítette az évek óta lappangó ügyet: egy asztalhoz ültek a downhill kerékpáros sport, a civil szervezetek és az érintett hatóságok képviselői. Úgy tűnik, lehet közös nevezőre jutni.

Szöges palló, kötelek és gázspray – Megszólalnak a biciklisek a kőszegi ügyben

A bringások elismerik a szabálysértést, de továbbra is sportolni szeretnének. A süket fülek helyett inkább a kompromisszumra lennének kíváncsiak. Több száz ember szórakozásáról van szó.

Természetrongáló kerékpárosok az Őrségi Nemzeti Parkban

Illegálisan kiépített pályák, maszkban száguldozó kerékpárosok - ez ellen a jelenség ellen próbál fellépni az Őrségi Nemzeti Park és úgy tűnik, részben sikerrel jártak. A kerékpárosok akár 150 ezer forintos büntetést is kaphatnak.

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés