Miért nem lehet már inni a kőszegi Hétforrás vízéből?

Az illetékesek válasza: A forrás vize nem ivóvíz.

Nagyjából két héttel ezelőtt kezdett el keringeni a közösségi oldalakon és a hírportálokon is egy fotó és vele együtt a hír, mely szerint már nem lehet inni a kőszegi Hétforrás vízéből. Ugyanis kikerült egy „Nem ivóvíz” feliratú tábla a népszerű kirándulóhelyhez, a táblán pedig szerepel indoklás is:

„A népegészségügyi hatóság által a forrás vízéből vételezett vízminta laborvizsgálati eredménye alapján a forrás vize kémiai szempontból megfelelő, bakteriológiai szempontból kifogásolt lett. A minősítés az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Kormányrendelet 1. sz. melléklete alapján történt. A minősítés alapján a forrás vize: NEM IVÓVÍZ!”

Tehát mintát vett a vízből a népegészségügyi hatóság és ez alapján megállapították, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. De hogy ez pontosan mit is jelent? Ennek próbáltunk utánajárni az elmúlt napokban.

Wikipédia

Először az Őrségi Nemzeti Parkot kerestük, tőlük hamar jött is a válasz, hogy a Hétforrás és környéke a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vagyonkezelésében áll, így tudomásuk szerint ők érintettek az ügyben.

És valóban, amikor jobban megnéztük a tábláról készült egyik képet, észrevettük rajta a Szombathelyi Erdészeti Zrt. logóját és legalul apró betűvel a cég neve is szerepel.

Így hát őket is felkerestük, hogy megtudjuk, mikor került ki a tábla, mi a vizsgálat pontos eredménye és hogy esetleg valamilyen szennyeződés érte-e a forrást.

Kérdéseinkre azonban két hét elteltével sem kaptunk választ, a türelmünket kérték. Mi pedig vártunk, közben megejtettünk egy-két telefont, hátha fel tudjuk gyorsítani a folyamatot, de nem sikerült. Közben viszont a megyei napilapnak válaszoltak.

Azt mondták, hogy a járási hivatal népegészségügyi osztálya még 2019. május 21-én vett mintát a Hétforrás vizéből, tehát azóta tilos inni a forrás vizéből. És hogy miért? Erre ugyanazt válaszolták, mint ami a táblán is szerepel, vagyis a vizsgálatok alapján a forrás vize nem ivóvíz. Mint mondták, a táblát már akkor kitették, de azt közben valaki eltüntette.

Hozzátették, hogy a népegészségügyi hatóság 2020 óta nem ellenőrizte a víz minőségét, de a közelmúltban közölték az erdészettel, hogy hamarosan ismét mintát vesznek a Hétforrás vizéből. Az erdészet pedig azt kérte a népegészségügyi hatóságtól, hogy a Hörmann-forrás és a Gyertyán-kút vizét is vizsgálják meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem