Kőszeg is küzd a szeméttel: Játékkal, vásárlási utalvánnyal próbálkozik az önkormányzat

Bár az utóbbi években javult a szeméthelyzet Kőszegen, még mindig vannak, akik hulladéklerakónak nézik a szelektív gyűjtőket.

Szombathelyi szemetes közterületekről, hulladéktól roskadozó kukákról sokszor kapunk fotókat olvasóinktól. Ezúttal viszont Kőszeg egyik bevezetőútjáról, a Rákóczi utcáról küldött képeket egy kőszegi lakos, aki azt írta, többször is jelezte már a problémát az önkormányzatnál, de hiába.

Kőszeg megújul :o)
Kattintson a további képekért!
Olvasó

Hozzátette, más utcákban is hasonló állapotok uralkodnak. "Kőszeg megújul?" - tette fel a kérdést.

Kőszeg megújul :o)
Olvasó

Lapunk többször foglalkozott Szeméthegyek a szelektív kukáknál Szombathelyen January 10. 15:33 az utóbbi években azzal, hogy a szelektív hulladékszigeteket sokan szemétlerakónak használják. Szelektív hulladéknak nem minősülő szemetet (pl. autógumi, háztartási hulladék, lom, törmelék) is dobnak az edényekbe, illetve az edények mellé. Ezt elvileg nem kellene eltakarítaniuk a szemétszállító cégeknek, de sok településen azért, hogy ne legyen szemetes a város, mégis elviszik.

Az illegális hulladéklerakás nemcsak pénz, hanem mentalitás kérdése is. Ezért fordulhat elő az, hogy egyesek az utcákon sétálva akkor is eldobják a cigarettacsikket, papírzsebkendőt, lerakják a üdítős dobozt, ha tőlük két méterre van a legközelebbi kuka. A probléma úgy látszik a megye nyugati szélén is létezikn, annak ellenére, hogy mint Básthy Bélának, a város polgármesterének szavaiból kiderült, többféleképpen is próbálnak javítani a helyzeten.

A fotókat ugyanis elküldtük Kőszeg polgármesterének, válaszát - kérésének megfelelően - változtatás nélkül közöljük.

"Kőszeg Város Önkormányzata elkötelezett a hulladékgyűjtő és kezelő rendszerek fejlesztésében, a lakosság környezeti tudatosságának fejlesztésében. A 2000-es évek elején elsők között teremtettük meg a szelektív gyűjtés keretfeltételeit és hoztuk létre a Hulladékudvart, illetve a szelektív gyűjtőszigeteket.

A közterületi gyűjtőszigetek sajnos gyakran illegális hulladékmágnesként működnek, ezért az elmúlt években több gyűjtőszigetet felszámoltunk, ahol azóta megszűnt az illegális lerakás.

Saját innovációként elindítottuk a Lomilottó játékot, így a gyűjtők körül elhelyezett lakossági hulladék mennyisége jelentősen csökkent, amivel önkormányzatunk elnyerte a TÖOSZ innovációs díját. A Hulladékudvart igénybe vevő lakosság körében havonta vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Megvalósítottuk a házhoz menő szelektív gyűjtés kiterjesztését az egész város területére azzal a szándékkal, hogy idővel a maradék közterületi szelektív gyűjtőhelyeket is felszámoljuk.

A megmaradt szelektív hulladékgyűjtők körüli tiltott hulladékelhelyezés oka egyértelműen a lakosság egy részének fegyelmezetlensége, hiszen a hulladék elhelyezésére a házhoz menő gyűjtés mellett a bővített nyitvatartású Hulladékudvar is lehetőséget biztosít.

Az élelmiszerüzletekben elinduló csomagolóanyag visszagyűjtő rendszerek beüzemelése, a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer működése és a helyben elérhető hulladékudvar léte együttesen várhatóan lehetővé teszi a közterületi gyűjtőszigetek teljes felszámolását. Addig is a gyűjtőszigetek telítettsége esetén a város minden esetben megteszi a jelzést a közszolgáltató STKH Kft. irányába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem