Mi van a zöldítés mögött? – Leáldozóban a kőszegi szökőkutak ideje?

Egynek már biztosan annyi, ugyanis a sok probléma miatt jobban megérte megszüntetni.

Még április elején írtuk, Eltüntetik az egyik szökőkutat a kőszegi Fő térről és már az is megvan, hogy mi kerül a helyére 2021. April 01. 13:16 hogy eltüntetik az egyik szökőkutat a kőszegi Fő térről, a helyére pedig egy fát ültetnek. Azt, hogy milyen fa kerül oda, a lakók dönthetik el. Három olyan fa közül választhattak, melyek mind szép nagyra nőnek és terebélyes lesz a lombjuk is, így bármelyik kerül is ki győztesként, az önkormányzat reményei szerint mindenképp pozitív hatással lesz a város arculatára.

Akkor azonban nem derült ki, hogy miért is szüntetik meg a szökőkutat. Ez az információhiány olvasónk fejében is szöget ütött, aki megosztotta velünk szkepticizmusát a nagy zöldítéssel kapcsolatban.

Azt írta, hogy első tippje a post-Covid szindróma, a második a napszúrás, a harmadik pedig az, hogy olyan hibája van a szökőkútnak, hogy olcsóbb megszüntetni, mint megjavíttatni.

Aztán továbbvitte a gondolatmenetét és arra jutott, hogy a szavazás az ültetendő fáról igazolja a megszüntetést. Erről pedig eszébe is jutott egy érdekes példa: „Karthágó jut eszembe, ott is megszavaztathatták volna a helyieket, hogy milyen sóval hintsék be a város helyét, tengeri sóval, Himalája sóval, vagy megteszi a finomítatlan parajdi.”

Garai Antal Atom

Mindezek fényében összegyűjtöttük kérdéseinket, és elküldtük azokat Básthy Béla polgármesternek, akitől rövidesen érkezett is a szép hosszú válasz.

Mi a baj a szökőkúttal?

Nos, a polgármester válaszából kiderült, hogy a hármas tipp jött be. Arról már egyébként mi is írtunk néhány évvel ezelőtt, Drágán működnek, sokszor meghibásodnak, de egyelőre maradnak a kőszegi Fő tér szökőkútjai 2017. April 07. 08:10 hogy drágán működnek és sokszor meghibásodnak a kőszegi Fő tér szökőkútjai, és bár régóta terjednek már az eltávolításukról szóló hírek.

„De nem csak arról van szó, hogy olcsóbb megszüntetni a kutat, mint megjavítani. A változtatás fontos lépés a tér helyes arányai felé. Remélem, hogy ha a fa megnő, az Önök olvasója is ellátogat Kőszeg főterére, és a helyszínen romantikusabb hasonlatok fognak eszébe jutni, mint Karthágó pusztulása” – írta Básthy Béla.

„A Fő tér egy legalább 3 ezer négyzetméteres kősivatag”

A kőszegi szökőkutak már elég régóta megosztják az embereket. A Fő tér 2006-os felújításakor került még ki két újabb, köztük az oroszlánossal, amit sokan feleslegesnek és még giccsesnek is tartottak. A folyamatos hibák miatt pedig már voltak tervek, de a döntések meghozatala előtt alapos vizsgálatok és tervek is kellenek – ezt még 2017-ben mondta el Drágán működnek, sokszor meghibásodnak, de egyelőre maradnak a kőszegi Fő tér szökőkútjai 2017. April 07. 08:10 lapunknak az akkori polgármester.

A sokakat megosztó oroszlános szökőkút.
Garai Antal Atom

Huber Ferenctől akkor azt is megtudtuk, hogy a szökőkutak megszüntetése mintegy 1,7 millió forint lenne, ebben pedig benne van az is, hogy adott esetben fákat ültetnének a helyükre. Az ötlet tehát valóban nem új keletű, ezt Básthy Béla is elmondta most. Olvasónk viszont úgy gondolja, hogy egy darab fa nem lesz túl nagy hatással Kőszeg mikroklímájára.

„A Fő tér legalább 3 ezer négyzetméter kősivatag, és pont a szökőkút helye az egyetlen alkalmas hely 1, azaz egy darab fa beültetésére. Mert ott tudja optimálisan kifejteni a hatását a mikroklímára. Csak abban reménykedem, hogy az egész csak egy rossz áprilisi tréfa, mivel a hír elsején jelent meg” – kételkedett olvasónk.

Básthy azt mondja, hogy a Fő tér 2005-2006-os átépítéséig voltak itt szép nagy, árnyékot adó fák, melyek azóta is sokuknak hiányoznak. A szökőkút korábbi meghibásodásai kapcsán pedig a javítgatás alternatívájaként már alpolgármesterként is felvetette a faültetés ötletét, ami most végre megvalósulhat.

Hozzátette, hogy az ötletet a kezdetek óta támogatja a belváros önkormányzati képviselője, Takácsné Varga Ágnes is. A kút vízellátó rendszerének tartós javításához pedig elég nagy területet fel kellett volna bontani, ami drága lett volna és nagyon hosszú ideig is tartott volna. Ez volt az egyik fő szempont, amiért úgy döntöttek, hogy inkább fát ültetnek a helyére, ráadásul ez egyáltalán nem befolyásolja a szomszédos kutak működését.

Lelkesek voltak a kőszegiek

Azt már a város Facebook-oldalára feltett posztnál is megjegyeztük, hogy szépen megmozgatta az embereket a faválasztás, és kisebb vitát is gerjesztett. Az alapötlet ugyanis bár sokaknak tetszik, de voltak, akik tiltakoztak a hárs ellen, mások pedig inkább platánra voksoltak volna.

A hozzájuk eljutó reakciók nagy többsége pozitív volt, szinte mindenki egyetértett a fatelepítéssel. És bár néhányan értékpusztulást láttak a kút megszüntetésében, ők többnyire nem tudtak a működési problémákról.

Facebook/Kőszeg város

„A nagyra növő fák telepítésére és a nagyobbra nőtt fakoronák visszavágására vonatkozó kérések egyaránt folyamatosan érkeznek a Városházára, nehéz minden kérésnek megfelelni. A belváros zöldítése folyamatos cél, a Városmajor és a piac megújítása, valamint a Várkör felújítása során több száz fát és cserjét ültettünk” – árulta el a polgármester.

Megtudtuk, hogy jelenleg a Várkör északi részének felújítása kapcsán terveznek fásítást, illetve a közelmúltban felújított Gábor Áron utcában is egyeztetnek egy új fasor telepítéséről és a bő egy éve átadott Pogányi út mentén is szeretnének fákat ültetni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet