Már csak egy hét és Kőszegen is startol a szabadtéri színházi szezon

Rögtön egy magyarországi premierrel, mellyel debütál Schneider Zoltán és visszatér Takács Katalin, valamint Varga Ádám is, aki Kőszegen született és tanult.

Július 13. és 23. között idén is megrendezi a Kőszegi Várszínház a nyári évad félidejében a Köz-Játék Fesztivált és csaknem 50 produkcióval vár kicsiket és nagyokat.

A sort egy magyarországi bemutatóval nyitják, a budapesti Rózsavölgyi Szalonnal közös előadással. A Miért pont kivi? egy szellemesen megindító, megindítóan szellemes előadás, amely tele van humorral és szeretettel, emberséggel és gyengédséggel. Rendezője Őze Áron, szereplői pedig Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.

„Párizsban csak nemrég mutatták be ezt a francia darabot, utána rögtön mi kaptuk meg a jogokat” – jegyezte meg Őze Áron, aki egyébként nem most rendez itt először, sőt játszott is már Kőszegen.

Miért pont kivi? olvasópróba - Őze Áron
Kallus György

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója hozzátette: „A Rózsavölgyi Szalon régóta az egyik színházi barátunk, évek óta minden nyáron egy-egy előadásukkal jönnek hozzánk vendégszerepelni. »Megfejeltük« ezt a dolgot. Közös produkciót csinálunk. Mindent együtt találtunk ki: melyik legyen az a darab, ki rendezze, kik játsszanak benne. Jó csapat állt össze. A darab szenzációs humorú, mintha csak a színészeinkre írta volna a francia szerző.”

Schneider Zoltánnak ez lesz az első előadása a Kőszegi Várszínházban: „Színészként nagyon szerethető számomra ez az alak, akit én játszom. Amolyan magának való. Majd összemixelem magamból a figurát, aki mindent számol, osztályoz, stószba rak, mindennek megvan nála a fakkja, ahova behelyez akár tárgyat, akár érzést, bármit. Mivel mindent rendszerez, ezért sem tűnik fel számára, hogy magányos. Pláne úgy, hogy van a külvilághoz egy kapcsolata, egy pszichológusnő, és azt hiszi, vele megosztja a bajait, közben meg nem, amiből aztán vicces helyzetek adódnak.”

Miért pont kivi? olvasópróba - Takács Katalin, Schneider Zoltán és Kiss Anna Gizella
Kallus György

Schneider Zoltán darabbeli pszichológusa Takács Katalin lesz, aki már két produkcióban is játszott Kőszegen és épp a tavalyi, 40. jubileumi nyáron nyerte el a közönségtől az első Hollósi Frigyes-díjat a Pukk-alakításáért. És mint mondja, erősen kötődik érzelmileg a Kőszegi Várszínházhoz: „Itt is bizalom van a színész iránt. És ez a legnagyobb ajándék, amikor ilyen helyre kerül az ember.”

De visszatér Varga Ádám is, aki Kőszegen született, itt is érettségizett a Jurisich Miklós Gimnáziumban, így hát rokonok, iskolatársak, barátok, szomszédok előtt lép fel a Kőszegi Várszínházban: „Kőszeg a szülővárosom, 14 éve költöztem el innen, most hazatérek ezzel az előadással. Extra érzelmi töltetet jelent nekem, hogy otthon lesz a bemutató, ott lesz a családom, ott lesznek a nagyszüleim, a barátaim, a nézőtér jó része ismerni fog személyesen.”

Miért pont kivi? olvasópróba - Varga Ádám
Kallus György

„Egyébként a magyar színházi világban elterjedt az a szlogen: kétféle színész van, aki már játszott Kőszegen, és aki majd játszani fog” – mondta Pócza Zoltán.

A Miért pont kivi? bemutatója a legelső napon, július 13-án lesz és ezenkívül még két előadást műsorra tűztek belőle, aztán ősztől a Rózsavölgyiben lesz majd látható.

A Rózsavölgyi Szalonnal való koprodukción kívül készült közös előadás a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész hallgatóival, ez a Szarvaskirály. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatával pedig Mika Myllyaho Káosz című darabját mutatták be nemrég Csábi Anna rendezésében és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház is állandó együttműködő partnere a Kőszegi Várszínháznak.

A Kőszegi Várszínház 10 napos Köz-Játék Fesztiválját egyébként tavaly rendezték meg először, a szabadtéri színház fennállásának 40. évfordulóján. Az idei fesztivál július 23-ig tart és négy helyszínen zajlik majd. A várszínházi nagyszínpadi produkciók mellett most is lesznek zenei műsorok, a gyerekek nagy örömére pedig ott lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház a kőszegi Zwinger udvarán.

Kőszegi Várszínház

A kamaraszínházi előadásoknak a Festetics palota udvara ad helyet, ahol július 16-án Pál András és Rozs Tamás új közös estje látható Most, mikor a vers újra divatba jött címmel. Fellép még például Klem Viktor A nagybőgő című egyszemélyes előadásával, és Grisnik Petra a Verával, amely a Kőszegi Várszínház saját produkciója Grecsó Krisztián kultregénye alapján.

„Szűkös helyzetben van a kultúra. Ugyanakkor a Kőszegi Várszínház igyekezett takarékoskodni. Megfontoltan terveztünk nyárra. Kerestük a kőszínházi együttműködéseket, hiszen akkor a költségek is megoszlanak, másrészt nem egynyári produkciókat hozunk létre, hanem olyanokat, amelyeket ősztől tovább vihet repertoárján az adott társszínházunk. Így végképp nem pazarolunk ebben a nehéz időszakban” – mondta Pócza Zoltán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló