Kovács Ferenc: Szégyellheti magát az MSZP!

A vasi képviselők áldásukat adták a leendő megyei rendőrfőkapitány, Tiborcz János kinevezésére. Ígéretet tettek, hogy bevasalják Szombathelytől az elmaradt milliókat. Az elnök pedig beszólt a szocialistáknak.

Kifejezetten békés hangulatú, amolyan igazi protokoll ízű/szagú rendkívüli ülésre gyülekeztek ma a megyei közgyűlés képviselői. A napirendet két pont tette éppen, hogy tartalmassá: a megyei önkormányzat véleményezte a leendő rendőrfőkapitány kinevezését, valamint áldását adta arra, hogy január 1-jétől Szombathely működtesse a Savaria Szimfonikus Zenekart Szombathely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart 2012. January 18. 14:50 . Az ülés tehát kifejezetten békés volt. Egy darabig…

Terrorelhárítás Vasban

A rendőrségre vonatkozó törvény alapján a megyei közgyűlés is véleményt formálhat arról, hogy egyetért-e Hatala József, országos rendőrfőkapitány jelöltjének kinevezésével. A február 1-jétől hivatalába lépő vasi főrendőrt pedig nem más, mint az előd, vagyis az éppen fél éve az ORFK rendészeti főigazgatójává kinevezett Halmosi Zsolt mutatta be.

Vas megyei rendkívüli közgyűlés
Tiborcz János lesz nemsokára az új megyei főrendőr
Bonyhádi Zoltán

Az idegeket már nem feszítjük tovább, inkább elmondjuk, hogy a rendőri pályafutását 31 éve Vas megyében megkezdő, 1998-ig szűkebb hazájában ténykedő, jogi végzettséggel, szakvizsgával és doktori fokozattal is rendelkező Tiborcz János dandártábornok a jelölt. (Illetve már több is, mint jelölt.) Az 54 esztendős Tiborcz hosszú pályafutása alatt számtalan beosztásban dolgozott, egyebek mellett az ORFK jogi főosztályát is vezette, illetve részt vett a rendőrség, valamint a határőrség integrációjának irányításában. Az elmúlt négy évben pedig Zala megye rendőrfőkapitánya volt.

Halmosi később arról is beszélt, hogy egy viszonylag friss döntés értelmében a 112-es segélyhívő központ két bázisa közül az egyik még az idén megkezdi működését Szombathelyen. Ez több mint 450 új munkahelyet jelent majd. Továbbá a Terrorelhárítási Központ egyik alosztályát is ide telepítik majd.

Tiborcz a beszédében becsületes munkát ígért, majd hozzátette, hogy nem tervez jelentős átalakításokat, hiszen Vas megyében nincs különösebb probléma a közbiztonsággal. A statisztikák szerint ugyanis az ismertté vált bűncselekmények számában a 18-19. helyen áll a megye (20-ból). A megyei képviselők 14 igennel (egy tartózkodás mellett) áldásukat adták Tiborcz kinevezésére.

A megye bevasalja az elmaradásokat

Ezt követően Marton Ferenc megyei alelnök ismertette a Savaria Szimfonikus Zenekar körül kialakult helyzetet. Elmondása szerint a jogszabályi változások miatt az előadóművészettel foglalkozó intézmények működtetésére a megyék a továbbiakban már nem igényelhetnek forrásokat, ezért az együttes fennmaradása csak úgy garantálható, ha átadják a városnak. A másik alelnök, Majthényi László úgy véli, kényszerintézkedésről van szó, s az átadással nem a megyeszékhelyet, hanem a zenekedvelőket ajándékozzák meg.

Kovács Ferenc megyei elnök kijelentette, hogy a szimfonikus zenekarnak nincs tartozása, vagyis korrektül adják át az intézményt a megyeszékhelynek. Az elnök a folytatásban arról beszélt, a gyermekvédelmi célra tavaly ki nem fizetett 40 millió forintot, a szimfonikusok decemberi bére miatt a megyének járó 19 milliót, valamint a képtár finanszírozásában a városra eső, szintén ki nem fizetett pénzeket visszamenőlegesen is behajtják majd a szombathelyi önkormányzattól.

A jobbikos Rába Kálmán úgy véli, az önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvénynek olyan kitétele van, mely szerint az előadóművészeti intézményeket nem veszi át a kormány.

Amiből pénzt lehet csinálni, csak azt vették át, aminek pedig pénzt kellene adni, azt viszont nem vitték el.

A közgyűlés a rövid vita után persze rábólintott a szimfonikus zenekar átadására.

Az elnök kifakadt és beszólt

A gyors ügymenet ellenére már éppen kezdtünk elmorzsolni néhány csendes ásítást, amikor robbant a bomba. Az elnök ugyanis teljesen váratlanul kifakadt. A megyei közgyűléshez szokatlan megnyilvánulásra fel is kaptuk a fejünket, és némileg értetlen ábrázattal, ám kellően gyors kézmozdulatokkal felvettük a megyebállal kapcsolatos monológot, amit szó szerinti változatban teszünk közzé:

Úgy gondolom, politikusként el kell viselni azt, ami ott történt. Felháborító volt, hogy odavitték a cigány kisebbségi önkormányzat apraját-nagyját, és lejárt szavatosságú élelmiszert osztottak ki nekik azért, hogy elmenjenek. Igen, azt állította Czeglédy Csaba, hogy még aznap fogyasztható volt. Valóban, aki még meg tudta főzni, az megehette. Ráadásul a szezont a fazonnal összekeverve ott volt még azt hiszem, a rendvédelmi dolgozók szakszervezete. Úgy látszik, a szakszervezetek Csipkerózsika-álmukat aludták az elmúlt tíz évben, csak most valaki megcsókolta őket. Úgy néz ki, hogy a szocialista párt volt az. Felébredtek, s ezért úgy érzik, most újra fontos nekik tüntetni. Ez azért volt gyalázatos, mert olyan tisztességes embereket fütyültek ki, akiknek csak köszönhet Vas megye közössége.

Vas megyei rendkívüli közgyűlés
Kovács Ferenc: Gyalázatos, hogy tisztességes embereket fütyültek ki
Bonyhádi Zoltán

Ezt követően az elnök neveket említett, olyan köztiszteletben álló emberek neveit, akiket atrocitás ért. (Azt azért mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a megyebálra érkezőket nem az ételt osztó politikusok, illetve az élelmiszercsomagokért sorba állók fütyülték ki. A demonstráció és az ételosztás egymástól teljesen független kezdeményezés volt.) Kovács Ferenc kiemelte például Puskás Tivadart, aki az elnök szerint mentőorvosként nem érdemli meg, hogy így viselkedjenek vele.

A megyebálon egyébként öt politikus volt jelen, köztük Fehér László, akit Kovács Ferenc a szocialista párt megyei tagjai közül a legtehetségesebbnek nevezett. Fehért is kifütyülték.

Szégyen és gyalázat, ez minősíti a szocialista pártot. Ennyit tudnak, hát hál’ Istennek többet nem is. Volt ott 200-300 ember, nagy baj nincsen, ha csak ennyit tudnak összeszedni, és ilyen minőséget. Arról nem is beszélek, hogy egy-két arcot a rendőrségi tudósításokból is ismerek már.

Sertéseket vesznek a bál bevételéből

Az elnök szerint a megyebál sikeresebben is zárulhatott volna. Korábbi érdeklődésünkre még nem tudott pontos számokkal szolgálni a megyebál bevételéről Nem tudják, mennyi a megyebál bevétele 2012. January 12. 08:05 , viszont az most kiderült, hogy a tombolán 300 ezer forint gyűlt össze. A pénzből öt sertést vásárol a megye, a húst pedig szétosztják a kőszegi, a gencsapáti, a rumi, az ikervári és a jánosházi gyermekintézmények között.

Az MSZP szégyellheti magát az összes csőcselékkel együtt, aki ottan tüntetett, meg fütyörészett a megyebál előtt, hogy az végül így sikerült. Bár tudtunk volna többet adni, és elég baj az, hogy ilyen bál ellen ilyen szintű, színvonalú dolgot szerveztek meg

– folytatta az elnök.

Vas megyei rendkívüli közgyűlés
Patyi Elemér rosszul érezte magát
Bonyhádi Zoltán

A monológ aztán elindította a lavinát, Fehér László például arra figyelmeztette az elnököt, hogy a megye első emberének nem szerencsés

csőcselékről

beszélnie. Patyi Elemér, a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom képviselője pedig azt mondta, a stílus maga az ember, s ő személy szerint kifejezetten rosszul érzi magát az elhangzottak után. Arra kérte társait, hogy ha csak keresetlen szavakat használnak, mert nem találunk munkát, akkor

inkább oszlassuk fel magunkat.

Patyi hozzátette: hosszú ideje tagja a közgyűlésnek, de a hangnem még soha nem volt ilyen, pedig jó lenne megtartani a megyei önkormányzat amúgy is megtépázott tekintélyét.

Kovács Ferenc később elnézést kért a

csőcselék

kifejezés használatáért, és visszavonta ezt a megfogalmazást. Mindezek után Mérei Tamás azért megköszönte a képviselőknek, hogy hozzájárultak a szimfonikus zenekar megmentéséhez. Még ajándékot is adott a politikusoknak…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megmentik a szimfonikusokat

Az utolsó kérdéses megyei intézmény sorsa is rendeződni látszik: eztán a Savaria Szimfonikusok egyedüli fenntartója a város lesz.

Nem tudják, mennyi a megyebál bevétele

Most folyik az elszámolás – közölte Kovács Ferenc a Vas megyei közgyűlés elnöke. A bálon azt ígérte, jótékony célra költik a bevételt.

Vasi Megyebál videókkal elmesélve

Galambos Tamás lett az Év Vasi Embere, Varga Miklós Európáról énekelt és az év pálinkáját is megkóstolhatták a bálozók a bálszezon nyitányán.

Bent úri-muri, kint küzdelem a napi betevőért

A vasi elit bálozását megelőzően 350-en álltak sorba az MSZP-s képviselők által osztott ételért.(Videoval)

A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül

Kiüresedik a megyei önkormányzat, alig marad feladatuk. Költségvetésük is drasztikusan csökken.

A megyék döntenek majd a fejlesztési pénzekről

Méghozzá január 1-től, mert megszüntetik a regionális fejlesztési tanácsokat. Most sem egyeztettek senkivel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t