Visszament ügyvédnek az országos közbeszerzések szombathelyi ellenőre

Kövesdi Zoltánt négy éve nevezték ki a döntőbizottság elnökévé, állítólag Simicska sodorta el magával.

Kövesdi Zoltán szombathelyi ügyvédet, egykori NLG-s diákot 2011 októberében nevezték ki öt évre a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökévé. Ez a bizottság dönt a közbeszerzések körüli vitákról, gyakorlatilag sokmilliárdos megrendelések sorsa van a kezükben, így ez valóban fontos és felelősségteljes pozíció.

Feladta ügyvédi munkáját a megbízásért

Kövesdi Zoltánnal nem sokkal kinevezése után interjút is készítettünk Kövesdi: Focirajongó ügyvéd az elnöki székben 2011. December 12. 07:03 , hiszen nem olyan gyakori, hogy szombathelyi szakembert választanak országos hatáskörű szerv élére.

Négy évvel ezelőtt, interjú közben
Vágvölgyi Bálint

Róla tudni kell, hogy 1998 és 2002 között városi képviselő volt Szombathelyen a Fidesz színeiben, és négy évig vezette a közgyűlés jogi bizottságát. 2002-ben azonban nem indult a választásokon, erről ezt mondta az említett interjúban:

Az engem jelölő párt helyi szervezete az új választások kiírásakor és a jelölési folyamat során átalakuláson ment át. Így nem fértem bele az elképzelésekbe, képviselői jelölés helyett külső szakértőként dolgoztam tovább a korábban általam vezetett jogi bizottságban.

Azt is elmondta akkor, hogy új pozíciójával összeférhetetlen az ügyvédi munka, így ügyvédi tevékenységét felfüggesztette, de szombathelyi ügyvédi irodája nélküle is tovább működött. Arról viszont nem esett szó az interjúban, hogy a kinevezése előtt Kövesdi a Simicska-féle Közgép ZRt. felügyelőbizottságának tagja volt.

Simicska állt a háttérben?

Tavaly szeptemberben aztán végigfutott a hír a sajtón, hogy Kövesdi távozik a döntőbizottságtól, a 444.hu úgy tudta , az elnök önszántából távozik. A szervezettől viszont azt a választ kapták, hogy Kövesdi nem mondott le. Az Átlátszó-blog januárban viszont tényként közölte , hogy már nem ő a DB elnöke.

Az Átlátszó megjegyezte, hogy távozását nem jelentették be hivatalosan, és új elnököt sem neveztek ki. Hozzátették viszont, hogy:

Irányítása alatt a KD számos esetben hozott vitatott döntést jogorvoslati eljárásban a Közgép, illetve a Közgéphez kötődő cégek javára.

Ha ennek az állításnak van valós alapja, akkor könnyen lehet, hogy Kövesdit az Orbán-Simicska háború sodorta el.

Tudta, hogy ez nem egy életre szól

Megkerestük a döntőbizottságot, ahol annyit közöltek, Kövesdi Zoltán már valóban nem dolgozik náluk. Felhívtuk tehát Kövesdit, aki ezt megerősítette. Kérdésünkre annyit mondott, távozása közös megegyezés alapján történt. Ezt a feladatot ő egy kirándulásnak tekintette, kalkulált azzal, hogy egy ilyen beosztásban nem nagyon tölti ki az ötéves megbízási időt.
Egyébként visszament ügyvédnek, jelenleg is saját, szombathelyi ügyvédi irodájában dolgozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál