Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely nagyobb futballcentrum lesz, mint München

A két ünnep között is lehetnek árusok a Fő téren, jövőre lesz tévéközvetítés, ingyenes lesz az MMIK parkolója. Közgyűlési percről percre.

22:40 Itt a vége

Czeglédy azt kéri, hogy térjenek vissza arra, amikor a hónap utolsó csütörtökén volt a közgyűlés. A jegyző posztjára nem kötelező pályázatot kiírni, de az ellenzék szeretné, ha véleményt mondhatna a pályázati kiírásról.

Puskás azt mondja, az előző ülésen azt mondta, visszatérnek a csütörtöki ülésekre, de most már kialakult egy bizonyos ritmus. A többség a hétfői nap mellett volt, javasolja, hogy a hónap utolsó hetében lesz a közgyűlés, a napot majd később határozzák meg. A lényeg, hogy mindig ugyanazon a napon legyen.

Ezzel vége az év utolsó közgyűlésének, holnap 16 órakor közmeghallgatás lesz a városházán.


22:00 Felgyorsultak

Az utolsó napirendi pontoknál járunk, jön a két ülés közti beszámoló. Balassa egy előző napirendhez akart szólni, azt mondja: mondjátok meg Máriának, szeretem. Puskás esemény utáni hozzászólásról beszél, és arról, hogy időben kell nyomni. Mármint gombot.

Horváth Attila frakciójuk nevében egyezséget ajánl. Ha megszavazzák a kérését, akkor csak egy hozzászólás lesz. A Fő téren nem lehet forralt bort kapni a két ünnep között, és ez komoly probléma. Az a kérésük, hogy a városvezetés adjon engedélyt január 1-ig a büféknek.

Decemberi közgyűlés
Jókedv a baloldalon
Mészáros Zsolt

Puskás azt mondja, ők december 23-ig kértek és kaptak engedélyt. Be kell adni a kérelmet, ennyi.

Czeglédy kérdezi, hogy az adventi vásár magánutas szervezés? A KISOSZ szervezi, advent végével vége van. Illés Károly azt mondja, ők csak azt kérték, hogy hétvégén este 11-ig lehessenek nyitva. Ha az árusok szeretnének hosszabb ideig kint lenni, akkor kell valaki, akivel szerződést lehet kötni. A szilveszteri Fő téri rendezvényt az Agora szervezi.

Czeglédy javaslatot tesz, a közgyűlés elvileg egyetért, hogy a két ünnep között is legyenek pavilonok a Fő téren, aztán aki akar, kér majd engedélyt.

De azt is kéri, hogy vizsgálják ki, hogy 2010 és 2014 között volt-e csoportos híváslista lekérés. Olyan információjuk van, hogy ez többször is előfordult. A másik felvetése, hogy hiba, ha a közlekedési lámpák néha kikapcsolják, a napokban több baleset történt a rossz látási viszonyok miatt.

Lakézi Gábor elmondja, főleg a főútvonalakon vannak lámpák, és néhány nagyobb forgalmú utcában. Egyetlen vezérlésük van, a Magyar Közút épületében, két okból kapcsolnak sárga villogóra. Általában hétvégén, amikor csak feltartanák a forgalmat. Ha máskor, akkor általában rendőri forgalomirányítás van, vagy meghibásodik a rendszer.

A közgyűlés megszavazza, hogy vizsgálják meg ezt a kérdést. Azt is, hogy egy eseti bizottság megvizsgálja, az elmúlt hat évben történt-e csoportos híváslista kikérés. Molnár kiegészíti azzal, hogy nézzék meg, a hivatalban lévő kamerák felvételeit ki és mikor nézte meg. Mindet egyhangúlag szavazzák meg.

Azt is, hogy elvileg hozzájárulnak, hogy december 30-ig maradjanak a pavilonok a Fő téren.


21:25 Éjszakai menet

A polgármester már folytatná, de kevés képviselő van a teremben. Csengetett is egyet, talán lesz hatása.

Ágh Ernő hozzászólt, de nem igazán tudjuk, mit akart mondani. Meg is szavaznak egy ingatlaneladást.

És jönnek a szokásos hozzászólók, Petőné Kiss Márta, utána pedig Tóth János. Természetesen a Falco-gyár ügyében, először Petőné kérdéseket tesz fel, a lényeg, mikor tesznek már valamit a szennyezés ellen. Puskás válaszol, januárban részletes beszámoló lesz a kérdésről.

Tóth János következik, mindketten azt mondják, a Falco már építkezik. És azt, hogy készült egy jelentés a szennyezésről, aminek kétséges a valóságtartalma.

Czeglédy szól hozzá, felhívja a figyelmet az általános környezetvédelmi engedély miatt tudnia kell a Falcónak, hogy milyen lépéseket tervez a város. Arrogáns a cég, mert több ember ellen, köztük egy városi képviselő ellen magánvádas eljárást indított. Nyilvánvalóan fenyegetik azokat, akik felszólalnak ellenük, ezt figyelmébe ajánlja Molnár Miklósnak.

Kántás Zoltán, a körzet képviselője azt mondja, csak két hónapja képviselő, de igyekszik tájékozódni, és együtt érez a lakókkal.


21:10 Zűrzavar

Olyan nagy a zaj, hogy a polgármester tíz perc szünetet rendelt el. Még csak 12 órája ülünk a gép előtt, és még hátravan hat napirendi pont.


20:25 Gyanús ügyek?

Balassa megint gyanús ügyekről beszél, és arról, hogy a bizottsági ülés után majdnem fegyelmit akart indítani Lakézi Gábor ellen. Ipkovich annak idején kétsávos, villanyvilágítású kerékpárutat ígért Zanatra. Lakézi a bizottsági ülésen nem adott kellő tájékoztatást, ma reggel azt ígérte, hogy bejön az építkezést ígérő, kereskedelmi cég egyik munkatársa, erre most itt egy levél.

Többször megkérdezi, ki vitte be ezt a levelet a hivatalba. Az aláíró egy liechtensteini személy, nem valószínű, hogy onnan küldte a levelet. Ebben leírja, hogy rendelkezik azzal az anyagi forrással, amiből az utat meg lehetne építeni. Közben a cég végrehajtás alatt van, és ezt nem neki kellett volna észrevennie.

Decemberi közgyűlés
A jobboldal is alszik
Mészáros Zsolt

Kijelenti, nem kell további haladékot adni, az év végén lejár a szerződés, utána kártérítési igényt lehet benyújtani.

Illés Károly szerint a város nem tudja megépíttetni, nincs erre forrása, a polgármester kijelenti, hogy a cégnek állítólag van annyi pénze, hat éve nem építette meg, akkor most miért tenné. Kántás Zoltán szerint jogos a lakosság elvárása, hogy megépítsék, de most már valami garancia is kellene.

Czeglédy kérdezi, honnan tudják, hogy ügyvédi letétben van az az 50 millió forint, ami az építkezés feltétele. Meg kell győződni róla, hogy valóban ott van-e, van esély, hogy se híre, se nyoma. Illés Károly azt mondja, behozták a letéti igazolást.

Ipkovich szerint a város érdeke, hogy meglegyen a bicikliút. 2006-ban megépült a Tescóval szemben az első üzlet, de a válság elfújta a többi befektetőt. Az volt a szándék, hogy városi feladatot ne városi pénzből teljesítsenek. De azt még senki sem mondta meg, hogyan keresztezze a bicikliút a 86-os utat. Úgy tudja, szintbeli kereszteződést terveznek ott, ahol naponta 3500 kamion halad át.

Bringázni a Zanati úti körforgalomban

Hogy miért nem sikerült megépíteni az elmúlt hat év során a bicikliutat Zanat és Szombathely között? Sokan erre keresik a kérdést, Balassa Péter pedig üti az asztalt, hogy végre történjék valami. Messziről jött ember azt mond amit akar, tartja a mondás és ez látszik kirajzolódni a történetben. Az biztos, hogy az elmúlt hat évben legalább ötször fordultam meg Zanaton biciklivel és a legrosszabb a körforgalmon áthajtás volt. Szinte sprinteltem, hogy minél hamarabb véget érjen az "élmény", autók cikáznak, sorolnak, előznek, de volt olyan is, hogy egy kamion morgott mögöttem, ami azért elég ijesztő. Nem szívesen lennék napi bringázó arrafelé. Vagy legyen valami normális átkelés, vagy hívják fel Széles Gábort, hátha tud valami teleportáló megoldást a helyzetre.

Ő kisebb aluljáróban gondolkodna, olyanban, ami a Csaba utcai felüljáró alatt van, ez viszont nem jönne ki ennyi pénzből. Szerinte az a bicikliút előbb-utóbb megépül, de szintbeli kereszteződést ott ne csináljanak.

Puskás kijelenti, most is átmennek, és építési engedély van egy ilyen kereszteződése. Molnár javasolja, január 31-ig hosszabbítsák meg a megállapodást, és addig mondják el, mit és hogyan akarnak megcsinálni.

Horváth Attila azt mondja, ott akadt el az építés, amikor a tulajdonos túl sokat kért a területről, ahol meg akarták építeni. A városnak van joga a kisajátításhoz, élni kell vele.

Czeglédy szerint először tisztázni kell, megvan-e az az 50 millió. Tisztán kell látni - mondja.

Aztán elfogadják Molnár javaslatát.


20:20 Látszik a vége

Van még hátra néhány napirendi pont de most begyorsult a közgyűlés.


19:55 Na, mi lesz az utánpótlás centrummal?

Folytatják, Czeglédy pontosít, a kiviteli terveknél véleményezési jogot kérnek, mert a környezet is megváltozik. A használati szabályok sem pontosak, kérjék meg az állami szervet, hogy ezt tegyék meg, és ebben is mondhasson véleményt a közgyűlés.

Azt is kéri, hogy a januári ülésre hozzanak olyan javaslatot, ami rálátást biztosít a beruházásra, mert sok olyan pénzt használnak, amit a város adott.

Már megint nem pontosak

Már öt perce lejárt a szünet, de csak lassan szivárognak vissza a képviselők a terembe. Közben megkínált a szomszédban gépelő kolléga egy Mon Chérivel, így már két kisadag alkohollal a fejben folytatjuk.

Illés Károly egyetért Czeglédyvel, van egy együttműködési szerződésük, ami az elszámolást is előírja, amit évek óta nem tettek meg. Ezt a szerződést kellene felülvizsgálni, illetve aktualizálni. De az állam beruházásra nem lesz ráhatásuk.

Decemberi közgyűlés
Molnár elfáradt
Mészáros Zsolt

Balassa is egyetért, de azt látja, hogy rohannak előre. Stadion, akadémia, akkora labdarúgás-koncepció van, ami még Münchennek sincs. Legalább tájékoztassák a lakosságot, milyen beruházások lesznek, ne utólag kelljen magyarázkodni.

Illéskedés

Illés Károly az imént mondta, hogy az Illés Akadémia évek óta nem tett eleget elszámolási kötelezettségének az önkormányzat felé. Jól van na, tudjuk, hogy sok macera leírni részletesen, hogy ki mennyit költött lasztira meg szotyira. Küldenénk az érintetteknek az Illés együttes ide illő dalának címét: Lusta vagyok.

Czeglédy egyetért Illéssel, az aktualizált együttműködési megállapodást januárra hozzák vissza. 3,3 hektárnyi területről és 2,2 milliárdos beruházásról van szó.

Ezt el is fogadják.


19:20 Utánpótlás nevelési centrum az Illés Akadémián

Czeglédy javasolja, hogy a közbeszerzési eljárást nélkülük ne lehessen lebonyolítani, a közgyűlés az indulástól kezdve támogatta az akadémiát. Több milliárd forint közpénzről van szó, így be kell kapcsolni a várost is a közbeszerzésekbe. Szombathelyi gyerekekről van szó, és minden feltételt a város biztosított eddig.

Azt mondja, itt van az a pont, ahol a feleket együttműködésre kell kényszeríteni. Itt órákat elvitatkoznak kisebb ügyekben, de most több milliárd forintról van szó. A városi legenda szerint feleannyiba kerül a működésük, mint amennyit papíron elszámolnak.

Puskás szerint megfontolandó, ami elhangzott. Állami beruházásról van szó, valóban közpénz felhasználásról, ő támogatja, hogy nézzék meg, mi történik ebben az ügyben. Meg kell beszélni, úgyhogy 20 perc szünet következik.


18:55 Médiaközpont ismét

Horváth Soma kérdezi, hogy a vezetői beosztásoknál vannak-e végzettségi követelmények, ha nincs, tervezik-e a bevezetését. Lovass Tibor igazgató az online felületekkel kezdi, ezeket szeretné egybe olvasztani, és oda keresnek felelős szerkesztőt. A kiemelt munkatársaknak diploma és/vagy szakirányú végzettség kell, erre törekszik, és megpróbálja ezt megvalósítani.

Tóth Kálmán kéri, ez legyen módosító indítvány. Kérdezi, milyen szerződések vannak a munkatársakkal, és milyen tervei vannak a jelenlegi főszerkesztő tovább foglalkoztatására. Azt is, milyen feladatai lesznek a felelős szerkesztőnek, és önálló posztja lesz-e.

Újra közvetíti a közgyűlést az SZTV?

Hoppá-hoppá, mit suttognak itt kérem. Az imént Czeglédy Csaba kimondta, hogy élő közvetítés (mármint a közgyűlésről, a Szombathelyi TV kapcsán). És erre Lovass Tibor (a tévé új ügyvezetője) az imént azt mondta, hogy 2015-ben már lehetséges. Majd ehhez Tenki Mária a háttérben hozzátette a mellette ülőknek súgva, hogy: "Dolgozunk rajta." - Szóval lehet, hogy ismét lesz közvetítés. Már csak a tévét kéne fogni valahogy. Czeglédy erre törvényes eszközöket javasolt.

Lehet, hogy lesz 2015-ben élő közvetítés
Garai Antal Atom

Czeglédy javasolja, hogy az ügyvezetőt a felelős szerkesztő, illetve a műszaki vezető helyettesítse annak távollétében. Kijelenti, Horváth Zoltánnak nincs sok keresnivalója a Médiaközpontnál, nincs végzettsége, és magánélete sem rendezett, Kérdezi, ő most alkalmazásban van-e. Arról a Horváth Zoltánról van szó, aki Hende Csaba helyi sajtóügyeit intézi.

Czeglédy azt is kérdezi, lesz-e közgyűlési közvetítés, a polgármester normálisan levezeti az ülést, és sok szombathelyi kíváncsi lenne a közgyűlésben történteket. Szerinte törvényben is lehetne szabályozni, hogy a helyi tévék műsorait a kábelcsomagokba be kelljen tenni.

Koczka Tibor azt mondja, hogy a városi tévé kereskedelmi tévé, nem közszolgálati, de egy év után most valószínű, hogy a UPC beteszi a csomagjaiba.

Nemény a Savaria Fórum által megnyert pert említi, ha ez jogerős lesz, akkor két városi lap lesz. Kérdezi, van-e erre valamiféle B-terv. Koczka azt mondja, 20-ig van idejük a fellebbezésre, de a Médiaközpontban nincs olyan alkalmazott, akinek kizárólag az újság lenne a feladata.

Lovass Tibor azt mondja, a közvetítés kisebb fejlesztés után valósulhat meg, jövőre 25 éves lesz a városi tévé, úgyhogy megérdemelnek egy kis fejlesztést, és addig az MTV-nek sem tudnak műsort szállítani. A két online oldalt valóban összesíteni kell, kevesen vannak, ezt is át kell nézni. Televízió, internetes felület, újság, ezek a felelősségi területek.

Czeglédy megemlíti, hogy a Horváth Zoltánnal kapcsolatos kérdésére nem kapott választ. Lovass azt mondja, alkalmazásban van, sportműsorokat vezet és néha közéletit,


18:10 Ki dolgozik a Vasivíznél?

Ezt kérdezi Nemény András, mert olyan indformációik vannak, hogy összeférhetetlenség van. Pontosan nem tudjuk, hol. Rákérdezi az uszoda működésére, mert azzal komoly gondok vannak. A jelenlegi helyzet biztosan nem jó, mert károkat okoz a szombathelyieknek.

Illés Károly kijelenti, a hiányt a tulajdonosnak finanszíroznia kell, és nincs semmiféle összeférhetetlenség. Az uszoda fejlesztésének megvan a pályázati forrása, önerőt akkor vállalnak, ha azt a kormánytól megkapják.

Decemberi közgyűlés
Kopcsándi sokat szerepel
Mészáros Zsolt

Ipkovich szerint vissza kellene állítani a sávos vízdíjat, mert abból lehetne fedezni az uszoda hiányát. Ennek lényege, hogy településenként más vízdíj volt, a fogyasztók számától és a fogyasztástól függően. Törvényváltozás miatt lett egyforma a vízdíj mindenütt. Illés Károly szerint Szombathely sokkal több fejlesztést kapott az elmúlt években, mint a többi település.

Kántás Zoltán először szól hozzá, ő az uszoda vezetője. Az uszoda a jövőben is veszteséggel működik, hosszú távú megoldást kell találni, mivel a törvény nem engedélyezi a keresztfinanszírozást.

Hosszú felszólalások, de Torgyán a király

A közgyűlésre jövet beugrottam egy könyvesboltba, egy ideje már szemezgettem a mai harmincasok generációjának szóló könyvvel (Kilencvenizmus címet viseli). Meg is vettem karácsonyi ajándékként, addig pont ki is olvasom. Fellapoztam az iménti hosszú-hosszú képviselői felszólalások alatt és ki jött velem szemben az egyik oldalon? Hát természetesen Torgyán-egylevegővelelmondomaháborúésbékét-József.

Torgyán-egylevegővelelmondomaháborúésbékét-József
Garai Antal Atom

Emlékeznek még azokra a hosszú-hosszú, a végén már valami rejtett levegőforrást sejtető parlamenti felszólalásokra, amelyek végén mindenki mondjon le? Imádtam az öreget fénykorában, annak ellenére, hogy kölyökként lövésem sem volt arról, hogy miről beszél.

Stílusos közegben
Garai Antal Atom

Czeglédy szerint nem fenntartható, hogy az ellenzéknek nincs rálátása a Vasivíz napi működésére, ez önmagában aggályokat vet fel. Kérdezi, ott van.e még a felügyelőbizottságban Lazáry Viktor, és Szakács Marcell, az igazgatóság tagja alkalmazásban van-e a cégnél.

Tart attól, hogy a kormány államosítani akarja majd az uszodát és a termálfürdőt, ezért gyorsan rendezni kell a helyzetüket. Meg kell vizsgálni, hogy hogyan kerülhetnek a város tulajdonába.

Puskás azt mondja, Lazáryt visszahívták a felügyelőbizottság elnökségből. Illés Károly kijelenti, Szakács Marcell nincs munkaviszonyban a Vasivíznél. Ipkovich sorolja az előterjesztésben lévő variációkat, de bízik abban, hogy az állam nem teszi rá a kezét az uszodára és a fürdőre. A víz stratégiai kérdés lesz, nem kellene belőle kiszállnunk. Bontsuk meg a tulajdoni szerkezetet, vagy növeljük - mondja.

Czeglédy javasolja, hogy a Vasivíz közgyűlésén vessék fel, hogy az uszoda és a termálfürdő kerüljön a szombathelyi önkormányzat kizárólagos tulajdonába. Illés azt mondja, az a közgyűlés nem alkalmas ilyen vitára, több mint 200 tulajdonos van. A többség elutasítja a javaslatot. Elfogadják az eredetit.


18:00 Lassú a rendszer

Nemény kifejti, hogy amíg a szavazás eredménye kint van a táblán, hiába jelentkeznek hozzászólásra, az nem jelenik meg. Volt egy ügy, amit a polgármester gyorsan megszavaztatott, pedig Nemény hozzá akart szólni. Megkapta a lehetőséget, azt kérdezi, mennyi reális esélye van, hogy a Szompark visszafizesse a várostól kapott hitelt. És, hogy miért nem veszik ki a cég nevéből a temetkezési kifejezést, mert ezzel nem foglalkoznak.

Illés Károly azt mondja, ütemezett fizetést kért a cég, van esély arra, hogy visszafizessék a hitelt. A cég egyébként továbbra is tervezi a temetkezési szolgáltatás bevezetését, de a temető most állami tulajdonban van, folynak a tárgyalások az átvételéről.

Horváth Attila szerint még nem volt olyan cég, amelyik az ilyen hitelt visszafizette volna, pedig jogi útra is lehet terelni a többi cégnél. A cégnek egyébként a temetkezési szolgáltatás nem is volt a tevékenységi körében, csak a nevében.


16:50 Ingyen parkolás?

Ipkovich azt kéri, ne söpörjék le az ingyenes parkolás tervét, mert az élénkítené a város életét, Egyrészt a belvárosi bevásárlást, de sokan vannak, akik emiatt nem mennek be belvárosi programokra.

Így a bezárt üzletek, a turkálók, a lakótelepeken maradó emberek városa lesz Szombathely. Pedig ez nem politikai kampányfogás, egyszerűen meg kell oldani ezt a dolgot - mondja.

Puskás kérdezi, mikor is vezették be a fizetőparkolást? 1995-ben? Ipkovich azt mondja, akkor indokolt volt, de azóta változtak a körülmények. A Szombathelyi Szombat bevezetése megpezsdítette a belvárost.

Decemberi közgyűlés
Kántás Zoltán ma nem szólt még hozzá
Mészáros Zsolt

Az egészségügyi díjzónát bevezetik, ez azt jelenti, hogy ha valaki legalább egy órára megveszi a jegyet, további egy óra ingyen parkolási lehetőséget kap. Az ok, hogy nem lehet előre látni az orvosi vizsgálat befejezésének időpontját.

Horváth Soma javasolja, hogy legyen nyitva a parkolásgazdálkodás irodája este hatig, hogy be lehessen fizetni a pótdíjakat, Ha már este hatig kell parkolási díjat fizetni.

Horváth Attila azt mondja, a piros övezetben vizsgálták meg az időkorlátos parkolás lehetőségét, de az ő javaslatuk nem erre vonatkozott, hanem az egész városra. Kiemeli, hogy az előterjesztés szerint a szombati ingyenes parkolás káros, pedig a városvezetés is jónak tartja. Kéri, hogy valaki oldja fel ezt az ellentmondást.

Puskás kijelenti, a szombati ingyenes parkolás egy szerzett jog és ezen most nem akarnak változtatni. Kopcsándi kéri, hogy mérlegeljen a közgyűlés, vezessék be egy évre az időkorlátozásos parkolást, aztán térjenek vissza rá. Számításai szerint évi 90 millióval csökkenne a bevétel, meg kell nézni, ezt hogyan lehetne kompenzálni. Akár a növekvő belvárosi kereskedelmi forgalom adóbevételéből is. Hiba lenne csak azért elvetni, mert politikai kampányötletnek tartják.

Ködös az est

A közgyűlésen sokszor elveszti az ember az időérzékét, ablakok híján nem tudni, hogy kint világos vagy sötét, napsütés vagy szakadó eső van-e. Ma enyhe ködben érkeztünk, még világosban, nyilvánvaló volt, hogy mostanra már biztos besötédett, de azért tettünk egy sétát az imént a városháza erkélyén, szemlézve a kinti állapotokat.

Kissé ködös az este
Garai Antal Atom

Ablaktalan szobában gubbasztó olvasóinknak üzenjük, hogy kint köd van, mérsékelten hűvös, a karácsonyi vásárban közepesen sokan vannak, a Thököly utcában lecsökkent a látótávolság.

Ilyen most a Thököly Imre utca
Garai Antal Atom

Takátsné Tenki Mária bejelenti, hogy újra ingyenes lesz az MMIK parkolója. Czeglédy azt mondja, az MMIK parkoló fizetőssé tételével azt érték el, hogy a környező utcákat terhelték le az autók. Kéri, hogy részletekben szavazzanak a rendeletről, mert van, amit támogatnának, és van, amit nem. Azt is kérik, hogy az egészségügyi övezet tervét hozzák még vissza, mert a kórházzal is tárgyalni kell, hogyan lehet behajtani a kórházba. Sürgősségi esetnél ott nem lenne indokolt a díjfizetés.

Azt is javasolják, hogy a leparkolást követően ne csak öt, hanem tíz perc legyen a türelmi idő, amíg az autós megveszi a parkolójegyet. Illés Károly csodálkozik, hogy a baloldal politikamentességet említ a parkolásnál, közben ezzel kampányoltak. A rendszer célja nem csak a bevétel, hanem a forgalom szabályozása is, ha ingyenessé akarják tenni, akkor először jóval több belvárosi parkolóhely kellene.

A kórházi parkolás mizériája

Többféle tapasztalatot sikerült már gyűjtenem az évek során a kórházi parkolással kapcsolatban. Általában kint szoktam megállni, ha van hely, a környéken. Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy mennyi időre is kell jegyet venni. Akinek havi szinten nem csilingel 5-10 minimálbérnyi fizetés a számláján, az általában odafigyel a kiadásaira, én például a kórháznál nem szoktam 2-3 órára jegyet venni, hiszen van, hogy 45 perc alatt végzek. Az is bosszantó, hogy ha az ember már lassan 50 perce várakozik a folyosón, és azon kell gondolkodnia, hogy ha kimegy újabb egy órára jegyet venni, akkor azalatt pont behívnák.

A parkolás a kórháznál nem egyszerű
Garai Antal Atom

Az is rossz, amikor látogatóba jövünk, pont nincs annyi apró nálunk, mert a kisboltos vagy a büfés nem váltotta fel az ezrest, így ki-be kell sétálgatni a kórházból a jegy miatt. A sürgősségiről nem is beszélve. Tudom, parkoljunk sms-ssel, de hát ezt mondják meg azoknak is, akik még az sms fogalmát sem igazán értik. Lehetne valahol a közelben, mondjuk a strandnál egy a Kőszegi utcához hasonló sorompós parkoló, ahol normál áron parkolunk és annyit fizetünk, amennyi időt ott állt az autó. Nem lehetne ilyen?

Nemény arra céloz, hogy az ingyenes parkolást a SZOVA vizsgálta meg, pedig az ő érdekük a fizetőparkolás fenntartása. De a képviselőknek a város érdekeit kell nézniük. A kórházban történő parkolásról az igazgatóval kell egyeztetni, de az egészségügyi díjzónát ne ilyen hirtelen fogadják el, jobban meg kell nézni. Amivel egyetértenek a rendeletben azt megszavazzák, ilyen az MMIK parkoló ingyenessé tétele.

Balassa szerint a kórháznál halszálkás parkolást kellene bevezetni, mert akkor több autó férne el, ezt épp most fogadták el a fővárosban.

Ipkovich szerint nem a parkolási rendszert akarják megszüntetni, hanem fizetéses alapról időkorlátosra. Megmaradnának az övezetek, a bérletek. Csak az ingyenes várakozási időt változtatnák meg.

Kelemen Krisztián felhívja a figyelmet, hogy több parkolót bevonnak a fizetős rendszerbe, állítólag a lakók kérték, mert nem tudnak megállni a lakásuk előtt. Szerinte ez egy ördögi kört indít el, egyre kijjebb terjeszkedik a fizető övezet. A lakók problémájára is az időkorlátos rendszer lenne a megoldás.

Molnár Miklós azt mondja, a Széll Kálmán utcai tömbbelsőkben is ezt kérték a lakók, és még azt is, hogy este hat után és hétvégén csak lakók parkolhassanak ott. Molnár szerint a nagyon vitás helyeken először a lakókkal kell konzultálni, ők biztosan nem választanak rossz módszert.

Czeglédy javasolja, a közgyűlés nyilvánítsa ki, hogy támogatja az időkorlátos rendszer bevezetését, és a részletes előterjesztés elkészítésével bízza meg a SZOVÁ-t. Kijelenti, egyre jobban látszik, hogy csak a bevételről van szó, azt ígéri, a zárt ülésen kifejti az álláspontjukat a bevételek növeléséről. Hangsúlyozza, a parkolási díj most tulajdonképpen egy adó.

Jön a szavazás, próbálunk figyelni. Czeglédy legutóbbi javaslatát a Fidesz-frakció elutasítja. Balassa húsz forintos csökkenést akar mindenhol, elutasítják. A halszálkás parkolás ötletét is. Czeglédy tízperces türelmi idős kérését is. És azt is, hogy most ne fogadják el az egészségügyi díjzónát, hozzák vissza januárra, addig dolgozzák ki részletesebben.


16:20 Káros rezsicsökkentés

Molnár Miklós mondja ezt Balassa kérdésére, Kiderül, hogy a Szomhullnak adott százmilliót nem kell visszafizetni valószínűleg, de a rezsicsökkentés miatt veszteséges a hulladékkezelés.

És végre itt a karácsony is a teremben

Hogy mikor lehet azt mondani a közgyűlésen, hogy itt a karácsony? Mostantól kérem. Hiába a fényfűzérekkel feldíszített városházi bejárat, hiába a karácsonyi vásár arrébb a Fő téren. Nem érdekes, hogy a forralt bor illata és a karácsonyi zene elér idáig és az sem, hogy egy karácsonyfa díszeleg a folyosón. Mindaddig nem, amíg Tenki Mária asztalán meg nem jelenik az ünnepi brossúra. Minket a közgyűlésen akkor érint meg a karácsony szelleme, amikor azt látjuk, hogy Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária Magdolna asztalán ott pihen legalább egy-két üdvözlőkártya.

Mészáros Zsolt

15:30 Meg akarják menteni a SZOVÁ-t

Most jön a SZOVA fizetőképességének megőrzése. Erről a gazdasági bizottság ülése után bővebben írtunk 2x1 sávos Thököly utca, új egyetemi városrész Szombathelyen 2014. December 10. 17:43 . Nemény felhí ja a figyelmet, hogy ezen belül tárgyalják a lakásrendeket módosítását, azt kéri, külön szavazzanak a kettőről.

Németh Gábor ismételt kinevezéséről elmondták a véleményüket, de felelős ellenzéki képviselőkként együtt kell dolgozniuk az önkormányzati cégek vezetőivel, aktívan részt akarnak venni a munkában. Amíg erre van fogadókészség, nem terelik politikai útra a SZOVA ügyeit.

Itt is lemondja, hogy a cégnél profiltisztítás kell, és fejleszteni kell az ingatlanokat, eddig ebben nem sok minden történt. Pedig a cég érdeke is, és városfejlesztési kérdés is. Felajánlja segítségét a kötvénytartozással kapcsolatos tárgyalásokban, mert ez hosszú távú érdek.

Ilyen a városházi karácsonyfa

Idefelé jövet kiszúrtuk a folyosón a városházi karácsonyfát (azt nem tudjuk, hogy az épületben csak ez az egy van-e). Viszont dícséretre méltó, hogy kellően visszafogott, átlagos kis fa, nem akar túlnőni mivoltja miatt, sem méret, sem díszítettség szempontjából. Nem kirívó, nem egy Gucci-kategória.

Ilyen a városházi karácsonyfa
Garai Antal Atom

Rettegi Attila (Fidesz) szerint a legfontosabb szociális probléma kezelése kezdődik el, ha elkezdődik a szociális bérlakások felújítása. Két év alatt százmilliót fordítanak erre. A pontrendszeres lakáskiutaláson nem akarnak változtatni, de ezentúl szociális krízishelyzet miatt is lehet szállást igényelni, és akik ezt teszik, később könnyebben jutnak bérlakáshoz.

Balassa előre látja, hogy támadásokat kap majd. Aztán kijelenti, ez a legnagyobb korrupciógyanús ügy, amiben összeborult a két oldal. Kijelenti, a két oldal közös érdeke, hogy megoldódjon a kötvényügy, pedig inkább ki kellene vizsgálni. Egy pesti ügyet említ, ahol nyomoznak a kötvények miatt.

Azt mondja, tisztázni kell a jelent, a múltat és a jövőt. Pintér Sándor belügyminisztert idézi, aki szerint hiba volt az adósságkonszolidáció, mert az önkormányzat cégek adósodtak el. Felidézi, hogy most azoktól várják a megoldást, akiket korábban alkalmatlannak tartottak. (Németh Gáborra és Molnár Miklósra céloz.)

Kijelenti, a Fidesz-frakció megy Molnár és Németh után úgy, hogy nem tudják, mit is tesznek. Szerinte történelmi bűn volt a kötvény kibocsátása, amiből nem lehet kimászni. Az, hogy a Szomhullt kisegítik százmillióval, csak egy pénzügyi tranzakció, ez a pénz a SZOVÁ-hoz kerül. Azzal sem ért egyet, hogy több lakást is el akarnak adni, indokolva úgy, hogy gazdaságosan nem felújíthatók. Balassa úgy véli, ez simán vagyonfelélés.

Puskás emlékeztet rá, hogy annak idején feljelentést tettek, de a hatóságok nem találtak szabálytalanságot. Molnár Miklós szerint a Jobbik pártfeladata, hogy a Pro Savariát támadja, mert Szombathelyen a Jobbik a negyedik helyre szorult és a Pro Savaria is megelőzte.

Kijelenti, a múltbeli történések elemzése segíthet, de a jelennel és a jövővel is foglalkozni kell, most éppen ezt teszik. De az nem igaz, hogy az ezermilliárdos országos adósságállományt működésre vették fel az önkormányzati cégek. Nagy részük nem ezt tette, hanem befektettek, és a rezsicsökkentés miatt nem sikerült nekik az üzlet. Szombathelyen egyetlen cég sem vett fel hitelt működésre, most a megoldással kell foglalkozni.

Ipkovich emlékeztet rá, hogy a délelőtt elfogadott fejlesztések egy része ennek a kötvénykibocsátásnak köszönhetően valósult meg. Ilyen a buszpályaudvar vasútállomás mellé költöztetése, azt a területet a kötvénybevételből vásárolták meg.

Valószínűleg támogatják a lakásrendelet módosítását, és javasolja, a többi javaslatukat is gondolják át, azokban is találhatnak előnyös dolgokat.

Czeglédy szerint a közbeszédet tematizálták, amikor a város eladósodását emlegették, ami szerinte álságos volt, mert a város képes volt törleszteni a hitelt. Ő is Pintér Sándort idézi, és azt mondja, amit Balassa mondott, az nem szombathelyi skandallum, a városnak nincs oka szégyenkezni, ha az adóerőképességet nézik.

Javasolja, Balassa forduljon bizalommal az új vezérigazgatóhoz, aki minden lehetséges hatóságnál feljelentette a baloldali városvezetést, de a hatóságok ezeket sorra visszautasították.

Kéri, hogy a hivatal szúrópróbaszerűen vizsgálják át az elmúlt négy év lakáskiutalásait, mert választók jelezték, hogy néhány bérlő továbbadta albérletbe a szociális bérlakást. Olyan bérlők, akik a piacról is tudtak volna lakást bérelni.

Decemberi közgyűlés
Ipkovich keveset szól, de akkor nagyon
Mészáros Zsolt

Puskás ismét az adósságot emlegeti, amit konszolidálni kellett. Lendvai Balassához beszél, ne vonjanak párhuzamot a mostani és az előző Fidesz-frakcióval, annak 60 százaléka új. De feljelentésekkel nem lehet várost vezetni, nem szabad minden pletykára hallgatni, és soha nem volt bizonyíték korrupcióra.

A hosszú beszédek órája

Balassa Péter felszólalása nem volt rövid, majd nyolc percig osztotta a jobb és a baloldalt egyaránt. Utána Puskás, majd Molnár szónokolt perceken keresztül. Az ellenzéki oldal is beszállt, Ipkovich és Czeglédy hosszasan taglalta/véleményezte Balassa nyilatkozatát. És még mások is jelentkeznek. Nekem már attól kiszáradt a torkom, hogy figyeltem őket. Most Lendvai beszél, de már Nemény is jelentkezik, Balassa jól érezte az elején, hogy mindenkit magára haragíthat. Csak mosolyogva figyel, mások pedig egymás közt sugdolóznak, egyeztetnek, itt tartunk most.

Nemény visszavág, ha van is közös buli, akkor nézze meg, ki az, aki több bizottságban is benne van. Ők azt szeretnék, hogy a jó javaslataikat a kormányoldal is támogassa, ahogyan ők is ezt teszik a másik oldal jó javaslataival. Megemlíti, hogy közben az országgyűlésben sorra szavazzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek nehéz helyzetbe viszik a várost.

Rettegi azt mondja, a pontrendszer lényege volt, hogy a kijelölt bérlők tudják fizetni a kötelezettségeiket is. Czeglédy bejelenti, hogy a SZOVA ügyét támogatják, pedig nehezükre esik Németh Gábornak bizalmat szavazni. Reméli, ha majd a baloldal vezeti a várost, a Fidesztől is megkapják ezt a támogatást.

Javasolja, a lakás-kiutalásoknál vizsgálják meg, hogy előnyt élvezzenek azok, akik hajlandóak rá, hogy a fizetésük egy része az önkormányzathoz vagy a SZOVÁ-hoz érkezzen, és ebből fizetnék a rezsit és a bérleti díjat. Az önerős lakásfelújítást azért nem szabad erőltetni, mert sokan uzsorakölcsönt vettek fel ezért. Elfogadják ezt a javaslatot.

Puskás nem támogatja a lakáskiutalások szúrópróbaszerű ellenőrzését, Czeglédy visszavonja a javaslatot.


15:20 Folytatás

Még mindig a vagyonrendelet, a szünet előtt már volt belőle némi vita. Most nem lesz, máris szavaznak. És elfogadják az ellenzék által nagyon kritizált vagyonrendeletet, az ellenzéki módosításokat elutasítják.


15:15 Teljesen olyan, mint reggel

Itt az idő, de megint csak néhányan vannak a teremben. Úgy látszik, ez kötelező koreográfia.

És akkor lassan kezdődik a délutáni foglalkozás

15:15-kor kezdtünk volna, de akkor még csak kevesen voltunk a teremben. Öt perc késéssel már mindenkinek sikerült beérni a folyosóról, Puskás még lélegzetvételnyi időt sem adott, egyből indított. Lássuk milyen lesz a mai folytatás, mi a helyszínen figyelünk.


13:35 Ebédszünet

Nem ért véget az új vagyonrendeket vitája, de most ebédszünet lesz. 15:15-kor folytatják.


13:10 Új vagyonrendelet

Ezt konferálja fel a polgármester, Czeglédy inkább szünetet kér, mert ez hosszú lesz. Puskás azért elkezdi, azzal, hogy fél kettőkor lesz szünet.

Horváth Attila azzal kezdi, hogy aggályaik vannak. Nem értik, hogy miért kell a 24 év alatt kialakult közgyűlési rendet felrúgni és megváltoztatni a közbeszerzési rendszert. Nem látják, hogyan működik majd az ajánlatkérés, az értékelés. A végső felelősség a polgármesteré, ezért nem is értik. Igaz, hogy a képviselők részt vehetnek a bizottsági ülésen, de nem kapnak róla értesítést.

Decemberi közgyűlés, délelőtt
Puskás csak szavaztat és szavaztat
Vágvölgyi Bálint

A polgármester azt mondja, most a vagyonrendeletről tárgyalnak, de köszöni, hogy Horváth óvni akarja őt. Balassa kijelenti, ott volt a közbeszerzési bizottság ülésén, de ha azt látják, hogy fideszes politikusok milyen ütemben gazdagodnak, morális gondok merülhetnek fel.

Szerinte nem szerencsés, ha a polgármester jobbkeze, közvetlen munkatársa, Telek Miklós a bizottság elnöke. Óvatossága int, mert Magyarországon a közbeszerzések 80 százaléka gyanús.

Nemény kijelenti, a képviselők értesítésén még kell dolgozni, ő is késve kapta meg az értesítést. Az üléssel nem volt gond, de csak ott tudta átnézni az anyagokat. Megérti, hogy a polgármester változtatni akar, de az előző ciklusban a saját képviselőjével szemben lehettek fenntartásai. Most viszont lehetne bizalma a saját és az ellenzéki frakcióban is.

A vagyonrendeletet nem támogatják, mert aránytalan eltoldások vannak be, és szűkíti a közgyűlés jogköreit. Kéri, hogy egy év múlva kerüljön vissza, amikor már tapasztalataik lesznek a működésről.

Puskás bejelenti, a törvénnyel összhangban van, átláthatóbb, egyszerűbb és szigorúbb lett a vagyonrendelet. Ipkovich kijelenti, azzal van gondjuk, hogy ki rendelkezik a város vagyonával, főleg, hogy ilyen t9rlkeny a többség. Bölcs dolog lenne, ha minél szélesebb lenne az átláthatóság. Javasolja, most ne bolygassák meg a szabályokat, egy év múlva térjenek vissza rá.

Kijelenti, van egy lehallgatási ügy, ami éppen a közbeszerzésekben döntési jogú tisztségviselőket érinti. Nem kellene őket kitenni ilyen ügyeknek, készítsék elő az ügyeket, de döntsenek a politikusok. A sandaság gyanúját is el kell kerülni.

Balassa kéri, hogy minden hétfőn kapják meg a képviselők a közbeszerzési anyagokat, szerdánként vannak a bizottsági ügyek.

Félbeszakítják az ülést.


12:20 Már megint a pénz

Négy napirendi pontot fogadtak el pillanatok alatt, itt a költségvetés módosítása. Nemény szerint ezt később kellene tárgyalni, mert a mai ülésen is merülnek fel még igények. Puskás azt mondja, rakhatják majd az ülés végére is a költségvetési módosításokat.

Este van?

Gyakorlott közgyűlésre járóként mondhatjuk, hogy olyan a hangulat, mintha este lenne. A nézőtéren bóbiskoló vendégek, békés képviselők.

Kopcsándi azért aggódik, hogy működési célú pénzeket költhetnek fejlesztésekre, Kelemen Krisztián ötmilliót kér a Micimackó óvodának, nagyon rossz az állapota. 40 éves az épület, azóta nem volt ott jelentősebb felújítás.

Micimackó óvoda

Ahogy ezt kimondja a körzet képviselője Kelemen Krisztián a városvezető frakcióból egy emberként szakad ki: jajj neeee.

Nemény András bejelenti, az ötmilliót a polgármesteri keretből fedeznék, a jobboldal felhördül. Hozzáteszi, a költségvetési módosítási javaslatoknál meg kell mondani, milyen forrást használnának, de az eredeti anyagban sincs meg ez mindenhol.

Decemberi közgyűlés, délelőtt
Illés Károly meglátogatja a baloldalt
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy tájékoztatást kér, hogyan zajlott le az herényi temető bővítésekor a kisajátítás. Kiemeli, a lakásfelújításra szociális területről vonnak el pénzt, de akár a polgármesteri keretből is mehetne. De fontos a felújítás, hiszen sorban állnak az igénylők, ha 200 lakást sikerül felújítani, akkor nem csak ez lesz siker, hanem ennyivel többen lesznek a lakásgazdálkodásban.

Azt is kérdezi, miért nem költötték el a fiatalok életkezdési támogatásának keretét. Puskás válaszol, a kisajátítás a kormányhivatal előtt van, mert vita van az árban.

Molnár Miklós kijelenti, csak 183 milliót érint a módosítás, ennek nagy része a Szomhullnak nyújtandó tagi kölcsön. Azt mondja, a nagyobb tételeket jelezni kell a költségvetési módosításban, a kisebbeknél van mozgástér.

A herényi kisajátításkor nagy volt az eltérés a javaslat és az igény között, folynak az egyeztetések, de az biztos, hogy a korábbi elképzeléshez képest többet kell majd fizetni. A Micimackó óvoda kapcsán azt mondja, februárig fel kell mérni az intézmények állapotát, és eldönteni, melyiket újítják fel.

Szavaznak, a januári közgyűlésen meghatározzák, melyik óvodákat újítsák fel, és ebbe bele kell venni a Micimackó óvodát.


11:50 Itt az egyetemi városrész

Jön az Epcos belvárosi területének hasznosítása, jön megint a tájékoztató, amit a gazdasági bizottság ülésén 2x1 sávos Thököly utca, új egyetemi városrész Szombathelyen 2014. December 10. 17:43 már végighallgattunk.

Idézzük, amit akkor írtunk:

A másik az Epcos volt telephelyének Elcihelődik az EPCOS - nagy tervei vannak a városnak 2014. February 18. 15:52 hasznosítása. Mint ismert, a cég kiköltözik az iparterületre, így a Savaria Egyetemi Központ mögött hatalmas terület szabadul fel. A bizottsági ülésen olyan, több ütemből álló tervet mutattak be, ami teljesen megváltoztatná a városrészt.

A lényeg, hogy a jelenlegi ipari épületek többségét lebontanák, a megmaradó épületekben egyetemi oktatási bázist alakítanának ki. A gépészmérnök-képzés, illetve a későbbre tervezett villamosmérnök-képzés számára. Építenének oktatói lakásokat is, a terület közepén egy úttal kötnék össze a SEK és a pécsi egyetem szombathelyi tagozatának területét. Ezzel egybefüggő egyetemi városrész jönne létre.

A tervezők kiemelték, több ütemben lehet ezt megvalósítani, milliárdos nagyságrendről van szó. Nemény András ki is jelentette, saját pénzből ezt a város soha nem tudja megépíteni, ezzel Lendvai is egyetértette, a lényeg, hogy figyelni kell a pályázatokat, és ütemenként megvalósítani a tervet.

Czeglédy kérdezi, mennyi idő alatt valósulhat meg ez a terv. A tervező azt mondja, egy projektelem másfél év, de meg kell teremteni a forrásokat is.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kijelenti, az első ütem jövő márciusban indulhat. Azt kell célnak kitűzni, hogy a ciklus végére elkészüljön az egész, hiszen az egyetemnek szüksége van rá.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a javaslatot.


11:25 Jönnek a válaszok

Illés Károly alpolgármester következik, előtte a polgármester kijelenti, azt szeretné, ha mindenkinek jobb lenne. Következik Illés, azzal kezd, kicsit szomorú, mert sok kérdésre válasz van az e-mailben elküldött hosszabb anyagban.

Felhívja a figyelmet, hogy nem csak saját és uniós, hanem állami forrásból is lesznek beruházások, például a stadion és a Szent Márton Évhez kapcsolódó fejlesztések.

Az, hogy jön-e a pápa, jövőre dől el, a Csónakázótó környékének és az oladi városrésznek a közlekedését komplexen kell átnézni. A szociális bérlakások egy részét értékesíteni akarják, és ennek bevételét felújításra fordítják.

A munkacsoportot kötelező volt létrehozni, és működik is. A közvilágítást is fejleszteni fogják, a következő szociális városrehabilitáció pedig a Derkovits lakótelepet érinti majd.

És akkor jön a szavazás. Elfogadják Czeglédy javaslatát, miszerint a távhővezetékek cseréjére készítsenek egy B-tervet is, ha uniós forrásokból nem sikerül a csere. Lendvaiét is, ő azt kérte, hogy februárban legyen egy napirendi pont, ahol az egyéi választókerületek problémáival foglalkoznak. Ezt is egyhangúlag fogadták el.


10:40 Még mindig a fejlesztések

Folytatják az egyéni kérelmeket, Puskás is azt mondja, gyűjtsék össze azokat.

Aztán egy két évvel ezelőtti beszélgetést idéz, az Aranypatak sokat emlegetett hídját azért nem akarták megcsinálni, mert akkor ráengedik az átmenő forgalmat a Csónakázótó partjára, és ez nem lenne szerencsés.

Decemberi közgyűlés, délelőtt
Balassa eddig nagyon visszafogott
Vágvölgyi Bálint

Ma már átgondolandó, mert mindenki azt akarja, hogy megnyissák ezt a lehetőséget.

A megvilágított kertek

Tóth Kálmán azt mondja, hogy a körzetében a közvilágítás több helyen a kerteket világítja meg, mert a tervezett járdák nem épültek meg.

Lakézi Gábor kér szót, a városüzemeltetési osztály vezetője. A hídról beszél, persze, nem lehet cél, hogy a rekreációs területen belül alakítsanak ki alternatívát egy főúttal (Rohonci) szemben. A híd teherbírása korlátozott, az elmúlt nyolc évben 14 milliót költöttek a kisebb javításokra, de az árvízveszély miatt ide nem is lehet nagyobb teherbírású hidat építeni ide.

Csak a kerékpáros és gyalogosforgalomnak kell használnia, ne legyen itt átmenő forgalom.

Matt

Puskás Tivadar Lakézi Gábort a Városüzemeltetési osztály vezetőjét főúrnak nevezi, hatalmas a derültség a teremben.

Kelemen Krisztián (baloldal) örül Lendvai együttműködésre hívó felszólalásának, reméli, ez később is így lesz. Javasolja, hogy a jelenleg üresen álló épületek hasznosításában is gondolkodjanak.

Kopcsándi József (baloldal) összefoglal, látszik, hogy a városvezetés merre akar elindulni. De a fejlesztések nem lehetnek öncélúak, hozadékuk is kell, hogy legyen. A munkaerőpiac kereseti oldalt kell növelni, erről semmi nincs a tájékoztatóban. Kérdezi, van-e adat arról, mennyi munkahelyet teremtenek ezek a beruházások.

Czeglédy a távhős problémákat hozza fel, ezeket is meg kell nézni. Kéri, hogy a Távhő tegye le az asztalra, mekkora forrásból tudja felújítani a távhővezetékeket.

Lendvai bejelenti, hogy december 10-én az evangélikus egyház megerősítette szándékát, miszerint iskolát és közösségi központot tervez a volt Szentgyörgyi iskola épületében.

Kopcsándi kérdezi, működik-e a munkacsoport, amit elvileg a fejlesztésekre hoznak létre. Czeglédy azt mondja, azért hoznak elő kisebb ügyeket, mert az anyagban is szerepelnek ilyenek.

Csak levegőt vett

Puskás Tivadar polgármester kihasználva, hogy az éppen felszólaló Kopcsándi József egy nagyobb levegőt vett megadta a szót Czeglédy Csabának.


9:30 Szombathely fejlesztései

Tájékoztató következik a város fejlesztéseiről. Puskás megköszönte Ipkovich Györgynek, hogy a legutóbbi közgyűlésen felhívta a figyelmet, hogy ez fontos kérdés. Mint mondja, 49 milliárdnyi fejlesztésekről van szó, ezek vagy befejeződtek már, vagy folyamatban, illetve tervben vannak.

Puskás Tivadar vetít

Úgy érezzük magunkat, mint gyerekkorunkban vasárnap délutánonként, csak éppen nem kattog a gép. Azt mutatja, hogy milyen lesz Szombathely a közeljövőben.

14,3 milliárdnyi a befejeződött és folyamatban lévő önkormányzati, a többi a városban illetve környékén (86-os főút) lévő, de állami fejlesztés.

Részletezi a várható beruházásokat is, ezeket a 2014 és 2020 közti uniós támogatásokra alapozzák. Összesen közel 90 milliárd forintnyi fejlesztést terveznek 2020-ig.

Kincs, ami nincs

A hallgatóság soraiban valakinek megszólal a telefonja miközben tart a vetítés. A kincs, ami nincs zenéje szól...

Ipkovich kérdéseket tesz fel. Impozáns számok ezek, de Hende Csaba 9 milliárdot ígért a pápalátogatás miatt megvalósuló beruházásokra. Arra ki kíváncsi, hogy a felsorolt projektek milyen szinten állnak, mert nem sok látszik belőlük. Vannak-e tervek, megvalósíthatósági tanulmányok. Voltak-e régészeti feltárások, megtárgyalták-e a részleteket.

Decemberi közgyűlés, délelőtt
Ágh Ernő magánya
Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila (baloldal) kijelenti, viszonylag teljes az anyag. De nem érti, miért van benne 3,5 millió a Haladás-stadion világosítására, ha egyszer újat építenek. Kérdezi, mi a helyzet az oladi és a Derkovits városrészek parkolásának, közlekedési anomáliának megoldásával, hiszen erről döntött a gazdasági bizottság.

Kecskés László (Fidesz) bejelenti, Oladot illetően azonos a véleménye Horváth Attilával, erről egyeztettek is. Ő is kéri, hogy a fejlesztések közé kerüljön be az oladi közlekedés megoldása.

Nemény András (baloldal) szerint nincs igazán megszervezve, hogyan jut el a képviselők véleménye a hivatalhoz, ahol előkészítik a javaslatokat. Kijelenti, szép számokat látnak, de az az elvárás, hogy túltervezzék, mert akkor lehet lehívni a valóban ide szánt pénzeket. A kormány még nem döntött ezekről a pénzekről, lehet, hogy az idén már nem is lesz döntés.

Szerinte kevesebb, de reálisabb terveket kell készíteni. A legfontosabb az ipari területek hasznosítása lenne, és vannak más fontos ügyek is. Az unió ad pénzt szociális bérlakások felújítására, meg kell keresni a lehetőségeket. Nemény szeretné, ha ezt az óriási tervet részleteiben vizsgálnák át.

Lendvai Ferenc bejelenti, a következő időszakban rendkívüli gazdasági bizottsági ügyeket terveznek, ahol ezeket meg lehet beszélni. Vannak koncepciók, és ha meglesz az anyagi forrás, azok meg is valósulnak.

Nincs nagy érdeklődés

A "nézőtéren" ezúttal alig ülnek. Álmos a hangulat, de legyünk jóindulatúak úgyhogy mondjuk azt, hogy ünnepi...

Balassa Péter (Jobbik) szerint azt is meg kell nézni, milyen fejlesztések maradtak el, mert volt ezekből bőven. Kérdezi, miért Gaál Róbert jegyző aláírása szerepel az előterjesztéseken. És reméli, hogy a felújított 86-os főút nem lesz fizetős.

Decemberi közgyűlés, délelőtt
Így kell gombot nyomni
Vágvölgyi Bálint

Aztán a képviselők elkezdik az egyéni választókerületek problémáit sorolni. Annyi van, hogy képtelenség lejegyezni.

Kerékpárutak, járdák, volt városi strand, volt Latex-terület és a többi. Szuhai Viktor (baloldal) a kamerarendszer bővítését javasolja, ha már a városőrséget nem támogatta a Fidesz. A Haladás szurkolói a pályáról a szórakozóhelyekre költöztek, és éjjel fél kettőkor is hangoskodnak.

Álkamerák

Szuhai Viktor azt mondja, ha nincs pénz igazi tréfigyelő kamerákra, rakjanak ki álkamerákat az is elrettentő tud lenni. Főleg így, hogy itt elmondta közgyűlésen.Ezt már mi mondjuk.

Puskás bejelent, hogy van a határozati javaslatok között egy, 13,7 milliós költséggel bővítik a köztéri kamerarendszert. És vannak olyan szervezetek, amelyek a biztonságot őrzik. őket kell fejleszteni.

Czeglédy megjegyzi, a tervekben azért körbelőtték a Derkovits lakótelepet, szerinte nem kell büntetni az ott élő 15 ezer embert, mert mindhárom választókerületben baloldali képviselőt választottak meg. Javasolja, tegyék be a fejlesztésekbe a Perint-parti sétányt. És egy 200 milliós járda-felújítási programot is szeretne.

Czeglédy 100 milliót javasol egy drogteszt-laborra, ahhoz, hogy a miniszterelnök szándékai szerint szűrni lehessen a 12 és 18 év köztieket, a képviselőket, az újságírókat is.

Megjegyzi, információk szerint a várost elkerülő utak fizetősek lesznek, így a 85-86-os Zanati úti körforgalomtól a táplánszentkereszti elágazóig. Kéri, hogy tájékozódjanak, és ha szükséges, tiltakozzanak ellene.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) Ipkovichot dicséri, a volt polgármester pályázati tapasztalata értékes, és ezt ki kell használni a következő időszakban.

Eddig ez a nap beszólása

Ipkovich György mondta: nekem mindegy, hogy Simicska Lajos vagy Mészáros Lőrinc építi meg a Szombathelyt Győrrel összekötő négysávos utat, csak lehessen rajta közlekedni.

Ipkovich kifogásolja, hogy nem kapott választ a kérdéseire, de köszöni Takátsné kezdeményezését. A 86-os főút nem rajtuk múlott, jó, hogy folyik a munka. Megemlíti, hogy időnként vannak elképzelések, aztán eltűnnek a szélben, mint például a volt huszárlaktanya tudásközpontja. Kijelenti, először meg kell nézni, miből él a város, aztán lehet pénzt elkölteni. Most is részleteket szeretne, például azt, hogy ki fizeti az ipari területekre szánt milliárdot.

Nemény szerint a jövőben célszerűbb lenne, ha a költségvetés tárgyalásakor beszélnének a lehetséges fejlesztésekről, mert akkor látják, mire lesz pénz.

Itt a második poén

Nemény képviselő azt mondja amikor az emberek a körzetében misére mennek, már az úton elkezdenek imádkozni olyan katasztrofális állapotban van az út.

Kicsit odaszúr Hendének, van egy jó képességű miniszterünk, aki egyszer megtalálta a 86-ost, hogy ott sajtótájékoztatót tartson. Puskás megvédi Hendét, szerinte elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy épül az út.

Lendvai megkéri a képviselőket, a következő bizottsági ülésre terjesszék be az egyéni javaslataikat, akkor a februári közgyűlésben lehet kezelni azokat.


9:15 Napirendi egyeztetés

Egy sürgősségi ügy lesz. Lendvai Ferenc (Fidesz) felügyelőbizottsági tagokat cserélne le, azok közük, akiket a Fidesz delegált.

Czeglédy Csaba (baloldal) a híváslista-ügyre tér rá, frakciójuk fenntartja, hogy hozzanak létre vizsgálóbizottságot, ugyanis nem egyszeri alkalom volt, A hivatal korábbi szolgáltatójától is kértek ki korábban híváslista adatokat. Azt is megvizsgáltatná, hányszor kértek ki ilyeneket 2010-től.

Decemberi közgyűlés, délelőtt
Czeglédy további vizsgálatokat akarna
Vágvölgyi Bálint

Horváth Soma (baloldal) városőrség felállítását javasolja, mert javítani kell a közbiztonságon. Kéri, hogy a következő közgyűlésre készítsenek elő egy rendelettervezetet.

Czeglédy azt kéri, hogy vegyék napirendre a közlekedési lámpák működésének felülvizsgálatát, a napokban több baleset is történt a sárgén villogó lámpák miatt. Megemlíti, hogy a miniszterelnök drogellenes felhívására tárgyalják meg, hogy a szombathelyi képviselők önként adjanak időközönként mintát, a város korábban drogok miatt került a hírek központjába.

Puskás: sok a duma

Ezt a polgármester mondja Horváth Somának. Az MSZP fiatal politikusa intelligensen kezeli a helyzetet, Puskás pedig a szájára csap, mint a gyerek aki a szülei előtt elszólja magát.

Horváth Soma újabb javaslata, vizsgálják meg, a város miért nem hagyja jóvá a Szentlélek patika ajándékozását. Megírtuk, hogy a tulajdonos a múzeumnak szeretné adni, de június óta erre nem reagált az önkormányzat. A polgármester azt mondja, kiállítani nem tudják, raktározásról lenne szó, bonyolult a kérdés.

Czeglédy vizsgálóbizottságra bízná a Fő téri ingatlanok eladásának vizsgálatát, olyan információik vannak, amelyek miatt felmerül a korrupció gyanúja. Azt is, hogy a vevők milyen kötelmeket vállaltak.

Puskás megjegyzi, a képviselők megnézhetik a vonatkozó iratokat. A Fidesz leszavazza Czeglédy és Horváth Soma javaslatait.


9:10 És kezdődik

Megjött Puskás Tivadar polgármester, és bele is kezd, mindenkit köszönt. Mindenki itt van, nincs hiányzó. Egyedül a jegyző széke üres.

Puskás bejelenti, hogy Ausztráliában kilenc arany, kettő ezüst és két bronzérmet nyert a szombathelyi diákok sportküldöttsége. A hétvégén a Megyejogú Városok Közgyűlésén Szombathely ismét elnyerte az informatikai bizottság vezetését.

Bejelenti, hogy Czeglédy e-mailt küldött, ezt olvassa fel az aljegyző. Czeglédy azt írta, hogy ügyvédi irodája végez játékosügynöki tevékenységet, de ebben nem vesz részt. Szerinte ez nem összeférhetetlen, irodája semmiféle pénzt nem kapott a Haladástól. Ha ezt vizsgálni akarják, a végső döntést a bíróság mondja majd ki.

Puskás kijelenti, mindenkinek az a megnyugtató, ha ezt tisztázzák, egy vizsgálattal. Ezzel megbízza az aljegyzőt.

Aztán még két külsős bizottsági tag tesz esküt.


9:05 Késnek

És még mindig csak várunk, a vezérkar sehol.

Mosolygós a reggel itt a teremben. Puskás Tivadart nem látjuk még, de a képviselők többsége még a helyén van. Kedélyesen beszélgetnek egymással, pedig lesz ”műsor”, legalábbis az elcsípett folyosói beszélgetésekből erre következtetünk.


8:55 Lézengenek

Mindjárt itt a kezdés ideje, de egyelőre csak Koczka Tibor alpolgármestert (Fidesz) és Károlyi Ákos aljegyzőt látjuk a hivatali segítők mellett. Lehet, hogy a frakciók még tanácskoznak.

Közben érkeznek a képviselők, de még bőven hiányos a létszám.

Decemberi közgyűlés, délelőtt
Gyülekeznek
Vágvölgyi Bálint

Eljött hát az év utolsó közgyűlése. Igaz, december felénél tartunk, de így szokott ez lenni, ezen a héten még lesz egy kis politikai adok-kapok, aztán jön a békésebb időszak.

De addig is megnézzük, mit is tesznek, mondanak a képviselők a mai közgyűlésen. Mert mindjárt kezdődik, mi már itt vagyunk, és reméljük, a testület sem késik sokáig.

A mai ülés főbb napirendi pontjait már összefoglaltuk előzetesünkben Meg akarják menteni a SZOVÁ-t az összeomlástól 2014. December 12. 17:14 . Sőt, most ott voltunk a gazdasági és városfejlesztési 2x1 sávos Thököly utca, új egyetemi városrész Szombathelyen 2014. December 10. 17:43 , az oktatási és szociális Lesz hová albérletbe menni - Több száz bérlakást újítanak fel Szombathelyen 2014. December 11. 08:01 bizottságokban, valamint a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságában Megújulhat a gyepmesteri telep, lesznek még kamerák és talán a pápa is jön Szombathelyre 2014. December 11. 18:54 is.

A közgyűlést pedig a szokásos módon, percről-percre tudósítással követjük, akinek ez nem elég, kattintson élőképes közvetítésünkre Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről June 24. 08:48 . Hamarosan kezdünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Meg akarják menteni a SZOVÁ-t az összeomlástól

Nem lesz ingyenes parkolás, de lesz egyetemi városrész és iskolák felújítása. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra