Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Három órán át vitáztak az interneten a költségvetésről a szombathelyi képviselők

Még szavazás is volt, de a végszót Nemény Andás mondja majd ki.

Sokat írtunk már Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen February 11. 07:19 a szombathelyi önkormányzat nehéz pénzügyi helyzetéről, arról, hogy komoly kockázatokkal készült a város 2021-es költségvetése Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen February 11. 07:19 .

Szerdán Nemény András polgármester online fogadóóráján A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat February 24. 18:49 is beszélt róla, és ott is megemlítette, hogy csütörtök délelőtt online egyeztetnek a képviselőkkel. Közgyűlést ugyanis a rendkívüli jogrend miatt nem lehet tartani.

Közgyűlés helyett online egyeztetés

Az első egyeztetés nem volt nyilvános, most viszont a sajtót is beengedték az online megbeszélésre. A megbeszélés egyébként pont akkor zajlott, amikor normál helyzetben a havi közgyűlés lett volna.

Nemény András elmondta, hogy az előző megbeszélésen sok bizonytalanság volt, azóta tárgyalt Gulyás Gergellyel, az érdekképviseletekkel, szakszervezetekkel, civil fórummal; utóbbiak támogatják a költségvetést.

Azt is elmondta, hogy több vállalkozó jelezte, nem él az iparűzési adó kedvezményével, és a teljes adót be fogják fizetni Nemény András levélben kéri a szombathelyi cégvezetőket, hogy fizessék a 2%-os helyi adót February 18. 19:13 , és hogy bíznak a kormányzati kompenzációban.

Három órán át egyeztettek, de a végszót Nemény András mondja ki
olajbanyasz.hu

Megismételte, hogy 2020-ban 1,6 milliárd forint volt a járvány miatti bevétel-kiesés és pluszköltség, ezt saját erőből kezelték, de ezzel kimerítették a tartalékokat. Az idén is vállaltak 1,5 milliárd megtakarítást, de így is 3,6 milliárd forint kompenzációra van szükség Szombathely polgármestere drámai képet festett a város pénzügyi helyzetéről videójában February 09. 19:37 .

A Fidesz-frakció biztos abban, hogy Szombathely megkapja az állami kompenzációt

Nemény kérte a fideszes képviselőket, vessék be kapcsolataikat, és álljanak ki amellett, hogy a kormány segítse ki a kompenzációval a várost. Elmondta, Gulyás Gergely minisztertől azt az ígéretet kapta, hogy márciusban tárgyalnak majd tételesen, és utána hoz döntést a kormány a kompenzációról.

Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője szerint viszonylag korrekt tájékoztatást adott a polgármester. Kijelentette, a tavalyi kiadásokat ki kellett fizetni a járvány miatt, de annak volt fedezete a kasszában.

A Fidesz-frakció is támogatja a kompenzációt, és biztosak abban, hogy a kormány is ezt teszi majd, átvizsgálva a költségvetést. Hozzátette: a normatív támogatásokban a város visszakapja a szolidaritási adóban befizetett összeget.

Megjegyzi, hogy a színház, a szimfonikus zenekar és a Mesebolt bábszínház mellett a sportkomplexum és az MMIK működtetését is átveszi az állam. Kitért arra is, hogy maximálisan partnerek abban, hogy törvényi eszközökkel megakadályozzák, hogy a multik kivegyék az adójukat az országból Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen January 27. 19:08 .

"Komoly átszervezések kellenek"

Azzal a Fidesz nem ért egyet, hogy a tömegközlekedés csak akkor kap pénzt, ha a kormány támogatja, és a temetkezési kft-nek is működnie kell; ezekre alaphelyzetben nincs forrás a tervezetben. Azzal sem értenek egyet, hogy a sportegyesületeknek sem szánnak támogatást.

Bejelentette, hogy a kifogásolt ügyek miatta frakció nem fogadja el a költségvetést. Megjegyezte, szerintük is komoly átszervezések kellenek az önkormányzati szektorban, mert vannak duplikációk a tevékenységben.

Nemény úgy reagált, hogy a szolidaritási adó gyakorlatilag ugyanakkora maradt, a kulturális támogatásban összességében kevesebbet kapnak, mint előző évben, ezekre már tavaly megkötötték a szerződést.

Plusz befizetés vagy adóelőleg?

Czeglédy Csaba (független) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötelező feladatok ellátására kapott állami pénz nem kormányzati támogatás, ugyanis törvény van arról, hogy ezeket a feladatokat az államnak kell finanszíroznia.

Czeglédy főleg a szociális területről beszélt, kevesebbet tudnak költeni a rászorulók megsegítésére, mert Hende Csaba szó nélkül elfogadta, hogy Szombathely tavaly nem kapott kompenzációt. Legalább 800 olyan szombathelyiről tudnak, aki a járvány következtében veszítette el munkáját, nekik is segíteniük kellene.

Megkérdezte: ha valaki önként befizeti a teljes összegű iparűzési adót, akkor azt a jövő évi adójuk előlegnek tekintik-e, és javasolta, hogy a plusz befizetést a Szombathelyért Közalapítványba fizessék be.

Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely) szerint le kellene számolni azzal az állásponttal, mintha az állam és az önkormányzat nem egymáshoz tartoznának. Az önkormányzatok is az állami rendszer részei, a normatív támogatások nem a kormány ajándékai.

"Az állami támogatás nem a kormány ajándéka"

Megjegyezte, nem öröm azt látni, hogy sportcélokra nulla forint van betervezve. A kormány tízmilliárdokat költ wellness-létesítményekre, stadionokra, közben Szombathelyen tízmilliókon vitáznak. Felszólította a Fidesz-frakciót, hogy ha a kormány által kifizetett összegekkel egyetértenek, akkor ne szavazzák meg a költségvetést.

Koczka Tibor (Pro Savaria) arról beszélt, hogy Hende Csaba nem képviseli a szombathelyieket a parlamentben, és világosan látszik, hogy a kormány az ellenzéki vezetésű városokat bünteti. Úgy gondolja, hogy a kormány elvesz, majd nagy nagy kegyesen visszaoszt. Amúgy támogatja Czeglédy Csabát abban, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz kell fordulni.

A színháznak, bábszínháznak az elmúlt években is ugyanennyit adott az állam, nem kellene most azt kegyes ajándékkent említeni, a sportban pedig a tömegsportot kell támogatni - mondta Koczka.

Ugyanakkor a városvezetést is kritizálta, szerinte tavaly ősszel az önkormányzat még pénzt osztogatott, és elszalasztotta a szükséges átszervezéseket.

Az egyeztetés végül három órán át tartott, a végén Illés Károly a Fidesz-frakció nevében kijelentette, nem támogatják a költségvetést, mert annak sok részével nem értenek egyet.

Nemény András megszavaztatta a frakciókat, Tóth Kálmán bejelentette, hogy az Éljen Szombathely-frakció támogatja a költségvetést. A Fidesz-frakció nem támogatja, Koczka Tibor nem volt jelen a szavazáskor, Czeglédy Csaba azt mondta, tudomásul veszi a rendeletet.

Ezek után a módosításokat beépítik a rendeletbe, amiről a rendkívüli jogrend alatt a polgármester hoz majd határozatot. A költségvetés részleteire a közeljövőben visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra