Különleges adventi kalendáriummal rukkoltak elő a kőszegi fúvósok

December 24-ig mindennap zenélnek nekünk.

Kőszeg Város Fúvószenekara idén immár harmadik alkalommal vette fel és rögzítette zenés adventi kalendáriumát, így december 1-jétől 24-ig minden nap este nyolc órakor bemutatnak egy új darabot – azaz kinyitják a kalendárium újabb ablakát a YouTube-on.

„A kalendárium ötlete még 2020-ban, a pandémia ideje alatt fogant meg azzal a céllal, hogy összetartsuk közösségünket és közönségünkkel is tarthassuk a kapcsolatot. Az első évad sikerén felbuzdulva készült el tavaly a második sorozat, ami után sokan keresik, várják az idei harmadik kalendáriumot is, amelyik most megújult arculattal 'kerül majd adásba'” – mesélte lapunknak Szilágyi Miklós karnagy, aki az ötletgazda is volt.

Mint mondja, a harmadik évad sok szempontból őrzi a hagyományokat, de szokásukhoz híven teljesen új zenékkel készültek, melyeknek nagy részét ebben a formában sosem hallhatta a közönség. Emellett pedig új lett a „külcsín” is.

Az új „külcsín”.
Kőszeg Város Fúvószenekara

A videókban – egy kivételével – nem a teljes zenekar szerepel, hanem a zenészekből és családtagjaikból, barátaikból verbuválódott kamaracsoportok, akik egy általuk választott zenét vettek fel. Ebből fakad a kalendárium változatossága, hiszen az állandó együttesek mellett mindig találni újdonságokat is.

„Az évek során a videósorozat célja változatlan maradt: szebbé tenni közönségünk számára az adventi készülődést és meghitté tenni az ünnepet” – tette hozzá Miklós.

A 24 zenés meglepetés első két darabja meg is jelent, és már az első videó újdonságot hozott, hiszen amellett, hogy a zenészek egy filmsorozat zenéjét mutatják be, rögtön megragadják az alkalmat, hogy felidézzenek néhány momentumot a zenekar mozgalmas 2022-es évadából.

A második ablakkal minden szempontból hagyományosabb vizekre eveztek, hiszen bár egy újabb filmzenéről van szó, egy igazi klasszikust dolgoztak fel.

A dalt először Judy Garland énekelte el a Meet Me In St. Louis című filmben, 1944-ben. Azóta számtalan feldolgozást megért a szerzemény, a kőszegi fúvósok repertoárjában is szerepelt, de ilyen feldolgozásban szinte biztosan nem hallhatta még a nagyérdemű.

És ez még csak a kezdet: a kalendárium ablakai minden nap este nyolc órakor nyílnak Kőszeg Város Fúvószenekarának YouTube-csatornáján, ahol az elmúlt két évad videói mellett koncertfelvételeik is fellelhetők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra