Kinek kellene lenyírnia a füvet az új szombathelyi lakóparkban? (Frissítve)

Olvasónk azt írja, tavaly egyszer, az idén eddig egyszer sem nyírták le a füvet az Óperint lakóparkban. Közben reagált a beruházó.

"A régi cipőgyár területén ahol ma már lakók vannak térdig ér a fű! Tavalyi évben nyáron egyszer volt lenyírva a fű, míg a Perint-part részénél többszörös volt a nyírás, de valahogy ez a rész mindig kimarad.

Ha nem lenne aszfalt egy részen, akkor már sétálni sem lehet! De itt élnek gyerekek kutyás lakók akik szinte már nem tudnak sétálni vagy csak egy méter szélesen. Nem utolsó szempont az sem, hogy a látvány így borzasztó!"

A levelet egy olvasónk küldte, aki néhány képet is készített. A levéllel a segítségünket kérte, abban bízva, hogy közbejárásunkkal megoldódik a probléma.

Olvasó

Ami azért nem olyan egyszerű. Persze, a szombathelyi polgár azonnal az önkormányzatra, a SZOVA-ra, vagy jobb esetben a Szomparkra gondol, mint felelősre, de ebben az esetben más a helyzet.

Általános szabály, hogy egy ingatlan tisztán tartása, gondozása a tulajdonos feladata. Aki, persze, ezzel mást is megbízhat, bérlőt, haszonélvezőt, akár vállalkozót is.

Olvasó

Ezért van, hogy a városi közterületek tisztán tartása az önkormányzatok feladata. Persze, itt is vannak kivételek, az egyik ilyen olvasónk levelében is jelentkezik. A folyók, patakok, tavak medre és közvetlen környezete a területi vízügyi igazgatóságokhoz tartozik, Szombathelyen és egész Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz.

Ezért fordulhat elő, hogy a patakpartok állapota eltér a mellette lévő parkokétól, füves területekétől. Mint ez történt is Tele van szeméttel a Gyöngyös patak medre 2022. February 16. 15:57 idén februárban a Gyöngyös egyik hídjánál.

Olvasó

A lakóparkok viszont nem az önkormányzathoz tartoznak, magánterületnek számítanak, hiszen a tulajdonos megvásárolta a területet, ahová a házakat építette. Így a lakóparkok közösen használt területeinek tisztán tartása, közte a fű lenyírása is a tulajdonos felelőssége.

Így olvasónk panasza sem az önkormányzatra tartozik, a fű nyírásáról a lakópark tulajdonosának kell gondoskodnia.

A lakópark ingatlanjait értékesítő vállalkozásnak elküldtük kérdéseinket, ha válaszolnak, azt természetesen közöljük.

Az önkormányzattal párhuzamosan nyírják a füvet a lakóparkban

Cikkünk megjelenése után reagált az Óperint-lakópark beruházójának képviselője. Mint mondta, a lakóparkot egy beruházói csoport hozta létre azzal a szándékkal, hogy a város frekventált helyén lakóparki környezetet teremtsen.

A lakópark még kialakítás alatt van, sok helyen munka zajlik, de a cikk hatására körülnézett a területen. Azt látta, hogy alapvetően rend van, az olvasó által lefotózott magasabb fű jellemzően a patakpartok fordul elő.

Mint mondta, természetesen nyírják a füvet, amit az önkormányzati fűnyírással párhuzamosan intéznek. Hozzáétette, senkinek sem célja, hogy rendetlenség, túl magas fű legyen a lakóparkban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem