Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen közelről még senki nem látta, hogyan cserélik a lámpákat Szombathelyen

Persze, a munkásokon kívül. Alig pár perc egy lámpatest cseréje.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Január elsejétől folyik a közvilágítás lámpáinak cseréje Szombathelyen. Ma délelőtt éppen a szerkesztőségünknek helyet adó irodaház mellett cserélték a lámpatesteket a munkások, így az ablakból közelről megnézhettük, hogyan is történik.

Lámpatest cseréje
PHS
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Valóban, csak a lámpatesteket cserélik, kicsavarozzák a rögzítőcsavarokat, kihúzzák a vezetékeket, leveszik a régi lámpatestet, felrakják és csatlakoztatják az újat. Ennyi, alig két perc.

Lámpatestek cseréje
Szilágyi József (telefonos fotó)

Persze, rengeteg lámpa van Szombathelyen, időbe telik a csere, ami elég komoly vitákat okozott a városban.

Lámpatestek cseréje
Szilágyi József (telefonos fotó)

Miután tavaly az önkormányzat visszalépett Balassa: Fellépésemtől meghátrált a fideszes többségű városvezetés 2018. March 02. 12:28 a Tiborcz-féle Elios Kft-vel kötendő Egy milliárd 450 millió forintért hozhat világosságot Szombathelyre az Elios 2018. January 26. 10:37 szerződésről, egy másik cég, a Roneko Kft. lett a cserét lízingszerződésen keresztül finanszírozó bank partnere, a Roneko koráébban az Elios-szal is dolgozott együtt A Tiborcz-féle Elios volt üzleti partnerei állnak a szombathelyi lámpacserék mögött 2019. February 04. 13:57 , főleg stadionok világításainak szerelésében.

Lámpatest cseréje
PHS

Az új lámpákról születtek pozitív és negatív vélemények is, gyakorlatilag kitört a lámpaháború Kitört a lámpaháború Szombathelyen 2019. February 06. 12:42 . Miután hozzáértők véleményét is kikértük, kiderült, akár szuper is lehetne az új közvilágítás Az új lámpákkal is szuper lehetne a szombathelyi közvilágítás, de ehhez kevés a 1,14 milliárd forint 2019. February 18. 07:48 , ha precízen be lennénk állítva a lámpák, és ott, ahol távol vannak egymástól sz oszlopok, pótolnák a hiányzókat.

Természetesen a városi közgyűlésben Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén 2019. March 13. 08:33 is téma volt, az ellenzék a minőségi kifogásokról beszélt, a városvezetés meg arról, hogy a lakók jelezzék, ha valahol nem megfelelő a világítás, jelezzék, és megoldják a problémát.

Lámpatestek cseréje
Szilágyi József (telefonos fotó)

Most ott tartunk, hogy a közgyűlés Fideszen kívüli többségének kezdeményezésére megvizsgálják a lámpacseréket és a szerződéseket, mert azokban nincs benne például a karbantartás.

Az egész városra kiterjedő csere 1,14 milliárd forintba kerül, ezt tulajdonképpen hitelként vette fel a város, hiába állítja a Fidesz-frakció, hogy a lízing nem hitel, ez a módszerrel ugyanúgy tartozása keletkezett a városnak, mit a hagyományos hitelnél.

Lámpatestek cseréje
Szilágyi József (telefonos fotó)

A szerződésben rögzített konstrukció szerint a K&H Bank kifizeti a két alvállalkozót, az új lámpákat lízingbe adja az önkormányzatnak, a város pedig 12 évig fizeti a lízingdíjat. A LED-es lámpáktól 50 százalékos energiamegtakarítást várnak, az önkormányzat a megtakarított összegből akarja fizetni a törlesztést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés