Lassan tényleg tengerré változik a Balaton

Vize ma már nem édesvíz, hanem a hazai terminológia szerint is „édes-sós átmeneti víz”.

Vörös Lajos ökológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa arról beszélt a veol.hu-nak, hogy sokat változott a Balaton vizének összetétele az elmúlt években. A szakember szavai szerint az egyik legfőbb változás, hogy a tó vize ma már nem édes-, hanem „édes-sós, átmeneti víz”.

Az ökológus szerint a humán hatás következtében dráma van kibontakozóban: az elmúlt fél évszázadban a konyhasó mennyisége a vízben az ötszörösére nőtt. A Balaton vize tehát egyre sósabb, amit ötven év múlva már a fürdőzők is érezni fognak.

Vörös Lajos elmondta, hogy a sótartalom (azaz NaCl, nátrium-klorid, közönséges konyhasó) növekedéséhez nagyban hozzájárulnak a télen végzett jégmentesítő útszórások és a parti beépítések.

A korrózió az épületekből és burkolatokból a tóba mosódik, továbbá a Balatonban köt ki a mezőgazdasaságban használt káli műtrágya és a háztartások tisztított szennyvize is. Ez utóbbiban, gondoljunk csak a mosogatógépekhez használt vízlágyító sóra, a nátrium-klorid éppúgy megtalálható, mint a vizeletben fogalmazott a limnológus szakember.

Megjegyezte: a múlt század közepéig mondhattuk, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, de mára ez a helyzet megváltozott. A Balaton vize ma már nem édesvíz, hanem a hazai terminológia szerint is „édes-sós átmeneti víz”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód