Látogatóban Miskahuszárnál - A 100 tonna beton feladja a leckét az elemzőknek

Miska már hét éve figyeli a tájat a Velencei-tónál, és hét éve áll a kritika kereszttüzében. Nemrég mi is megnéztük.

Ha Miskahuszárt valahogy elcipelnék a Velencei Biennáléra, és felállítanák a Giardiniben, egészen biztosan népszerű lenne, ámulna rajta a világ, tanulmányokat írnának róla a vezető képzőművészeti folyóiratok és a készítőjének soha többé nem lennének anyagi gondjai.

A műértő közönség ott imádja az ilyen alkotásokat.

Csak hát Miskahuszár nem a Giardiniben áll, hanem Pákozdon, a Bogárhalmon.

Miskahuszár
A Miskahuszár nagy
Józing Antal

„Agyzsibbasztóan felszínes”

amely „első helyezést ért el a Világ Legnagyobb Értelmetlen Giccse kategóriában” – írta annak idején róla például az Index újságírója.

Kétségkívül van ilyen olvasata, de ugyanakkor annyira egyértelműen giccs, hogy már átlendül egy másik kategóriába, abba, ami a Velencei Biennáléra kívánkozik.

A szobor a falu szélén található, az évek során körbekerítették, és egy – hamisítatlan magyar hangulatot árasztó - tábla is került a bejáratához. Állítólag nem a tulajdonosok, hanem a környéken élők készítették.

Miskahuszár
Józing Antal

Kaviccsal felszórt út vezet ide, és csak amikor a talpánál vagyunk, észleljük a 100 tonna betonból készített, 13 méter magas szobor valódi méretét.

„A Miskahuszár nagy”

– fogalmazódik meg bennünk az első megállapítás, és némileg bajban vagyunk, ha folytatni akarjuk a műelemzést. Mert hát mit is lehet olyat mondani róla, ami nem látszik. Olyan egyszerű és naiv a figura és az egész projekt, hogy már-már szerethető.

A némileg csupasz dombra felmászva nagy kilátásban amúgy nincs részünk. Látjuk a közeli házakat, a nem túl izgalmas tájat, a szomszédban futó M7-es autópályát és a domb alatti kerékpárszervizt.

Miskahuszár
A közelben futó M7-es autópálya és a Velencei-tó - Kattinson a képre a galériához
Józing Antal

Miskahuszár az autópálya felett simán látja a Velencei-tavat is, de azt a másik Velencét Kortárs művészeti sokkocska: két nap a Velencei Biennálén 2017. August 23. 20:09 sajnos soha nem fogja. Megmarad nekünk.

Részlet a honlapról:

„Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás, amely 100 tonna betonból készült és 13,01 m magas. A huszárhagyományok ápolása, művészet és tradíció! Ezek a gondolatok teremtették a Miskahuszárt megálmodó és létrehozó magyar alkotói összefogást. A monumentális huszár szobor az M7 autópálya mellett áll, Pákozdon, az ún. Bogár halmon. Ott, ahol a mondák szerint, Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848. szeptemberében.”

A szobor születéséről, céljáról és jövőjéről itt tudhat meg további részleteket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra