„Legnagyobb gondnak az esti ordítozást tartom”

Újabb olvasói levelet kaptunk a Savaria téri cikkünkhöz, megoldási javaslatokkal.

Múlt pénteken jelent meg írásunk Egy szombathelyi tömbbelső „áldatlan állapotáról” beszélnek a lakók August 25. 07:21 a szombathelyi Kisfaludy Sándor utca és a Savaria tér közötti belső udvar gondjairól.

Egy olvasói levél azt állította, hogy rendszeresek itt a fiatalok bandázásai, a 14-20 év közötti fiatalok néha hajnalig itt vannak. A jelenlét hangoskodással, ivászattal, dohányzással és szemeteléssel jár, a társaságok néha vécének használják a területet.

Azt írták, fordultak már mindenhova, de nem sok foganatja volt, ezért keresték most meg a sajtót.

Lapunknak válaszoltak a városi képviselők, a rendőrség és a közterület-felügyelet, nem cáfolva a problémákat.

Olvasói fotó

A cikkünkre reagálva érkezett az alábbi olvasói levél, amely a személyes tapasztalok mellett javaslatokkal is előáll.

Néhány dolog még a levél elé kívánkozik.

 • A lakók tájékoztatása szerint az ügy felvetése óta megszaporodtak a hatósági ellenőrzések a helyszínen.
 • Amikor munkatársunk a helyszínen járt este 9 felé, a Savaria tér felé nyíló kapu zárva volt.
 • Az olvasói hozzászólásokból az rajzolódik ki, hogy a város más helyszínein is vannak hasonló problémák.
 • A problémák kezelhetők a lakók és a hatóságok határozott fellépésével.
 • Az olvasói levél:

  Ugyan már vagy 50 éve nem vagyok állandó szombathelyi lakos, de negyedik éve rendszeresen újra sok időt itt töltve a parkra néző lakásból tapasztalom a leírt áldatlan állapotokat.

  Először csodálkoztam, hogyan viselik, tűrik az állandó lakók ezt a hadiállapotot. Két éve levelezésbe kezdtem, a Közterület Felügyelet, a SZOMHULL és a Polgármesteri Hivatal is tisztességesen foglalkozott a panaszommal, kérésemre egy plusz hulladékgyűjtőt is kihelyeztek a pad mellé, ahol többnyire a leírt bandázás folyik. Ez némileg javított is a szeméthelyzeten, főleg, amikor rászólok a szemetelőkre.

  Most kedden magam is láttam a Közterület Felügyelet intézkedését, a rendszeres takarítások egyikét. Nyilván nem időzhet itt állandóan hatósági ember, estére már újra szemetes volt a játszótér.

  Tegnap délután figyelmeztettem az itt szórakozó ifjúságot, némi szemetet fel is szedtek. Kora este ismét kérnem kellett az üvöltő „zene” hangerejének mérséklését – ezzel is sikerrel jártam.

  Fenti fellépéseimet példának szánom, nem akarok parkfelügyelő lenni, 70 év felett járva nem is vagyok egy súlycsoportban az itt szórakozó fiatalokkal, bár meglepő módon általában hallgatnak rám. Azt viszont még soha nem tapasztaltam, hogy a környék lakói közül bárki figyelmeztetné őket, talán ehhez keveset tartózkodom itt.

  Való igaz, a játszótér eredeti rendeltetésének alig felel meg. A kisgyerekeknek és szüleiknek alig jut hely, a hintákat állandóan nagy kamaszok nyúzzák, a padok tetején ülve hangoskodnak.

  Legnagyobb gondnak az esti ordítozást tartom, a nyári melegben nyitott ablak mellett elviselhetetlen, de aludni zárt ablaknál is aligha lehet ettől.

  Talán segítene, ha a Savaria tér felőli kaput este rendszeresen lezárnák, és csak a lakók tudnák használni. Az már alighanem túlzott óhaj lenne, hogy ugyanez történjen a Kisfaludy utcai bejárattal is.

  Segítene az is, ha rendszeresen 20-22 óra között lenne legalább egyszer valamilyen hatósági ellenőrzés. Ha esetenként én is szót tudok érteni a zajongókkal, nyilván hatásosabban sikerül ez egy közterület-felügyelőnek, rendőrnek (utóbbiakból sajnos olyan kevés van, hogy évente egyszer látom őket).

  Lehetne még folytatni, fényképeket készíteni naponta, de inkább az illetékeseknek kellene megoldást találniuk.

  (Név és telefonszám a szerkesztőségben)

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Egy szombathelyi tömbbelső „áldatlan állapotáról” beszélnek a lakók

  A lakók mellett már a közterület-felügyelők és a városi képviselők is foglalkoznak a jelenséggel.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem