Éppen a veszélyes hulladékot nem viszik el a lomtalanításkor

Olvasónk szemléletváltást sürget, mert a lakók azt is kipakolják, amit nem volna szabad, a hulladékszállítók pedig betű szerint tartják be az utasításokat.

A tavaszi lomtalanítási időszakban Szombathelyen is hetekig hever a közterületen a sok szemét és veszélyes hulladék, 2015-ben sincs ez másképp. Hiába a szigorú helyi rendelet, ha annak betartását nem lehet garantálni. A városban sok helyen válogatás nélkül kerül ki a közterületre a veszélyes hulladék és olyan anyagok, amik a lomtalanítási akcióban nem szerepelnek.

A lomtalanítás árnyoldalai
György István Péter

Mindez közvetlen veszélyt jelent az egészségünkre, a környezetünkre és a közlekedőkre egyaránt. A rendelet megszegőinek tettenérése szinte elenyésző. A lomtalanítási akciót végző dolgozók munkahelyük utasításának megfelelően járnak el, jogszerűen otthagyják a veszélyes hulladékot, anyagot, amely a meghirdetett lomtalanítási akcióban nem szerepel. Kötelességük viszont, hogy az ilyen neuralgikus pontokat azonosítható módon haladéktalanul jelezzék elöljáróik felé, a további szükséges intézkedések megtétele érdekében.

A lomtalanítás árnyoldalai
György István Péter

A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy eddig nem sikerült megakadályozni, hogy csak az akcióban szereplő anyagok kerüljenek ki a közterületre. Így az ilyen esetekre előre fel lehet és fel is kell készülni! A veszélyes hulladék, egyéb lom nem maradhat a közterületen hetekig, amíg meglesz a pénz az elszállítására. A lomtalanítás napján az ilyen háttérmunkáknak is meg kell megtörténniük. A szabálysértést elkövetők felderítése a problémás helyek archiválásával utána is elvégezhető, habár annak eredményessége eléggé behatárolt.

A lomtalanítás árnyoldalai
György István Péter

Létezik jól bevált és sokkal hatásosabb módszer is, amivel ezek a nemkívánatos kísérő jelenségek elkerülhetők. A polgár az általa előre bejelentett időpontra készíti össze a rendeletben szabályozott módon a szükségtelenné vált holmikat. A lomok elszállítását végző szervezet dolgozói így közvetlen kapcsolatba kerülnek a lomtalanítást kérővel. A szükséges tájékoztatást meg tudják adni a helyszínen, hogy a veszélyes hulladéktól, egyéb anyagtól, hogy lehet legálisan módon megszabadulni.

A lomtalanítás árnyoldalai
György István Péter

E módszer hozadéka, hogy nem tud kialakulni a közterületen balkáni állapot, és a hulladékok sincsenek kibelezve, szétszórva. Nem szennyezik a környezetet. Az újrahasznosítható anyagok a lomtalanítást végző szervezethez kerülnek, ez lehetővé teszi a kommunális hulladék elszállításának olcsóbbá tételét. A felnövekvő nemzedék a jó példát látja, nem lesz nehéz azt követnie. Az arra járó idegen pedig csak a település jó hírét viszi magával.

Szerző és fotó: György István Péter, elnök
Szombathely-Herény Kőrösi Csoma Sándor
Természetjáró, Környezet- és Természetvédő Egyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem