Lord of the Dance Szombathelyen - Ropogó cipők az Arenaban

Teltház fogadta Szombathelyen a Lord of the Dance produkciót, Michael Flatley táncosait. A géppuskalábú ugyan nem volt itt, de a közönséget így is sikerült lenyűgözni.

Tömeg kígyózott szombaton este fél héttől az Arena Savaria előtt, mint később kiderült telt ház előtt táncolhattak Michael Flatley tanítványai. Nincs ebben semmi meglepő, a világban bármerre járnak, ezt tapasztalhatják.

Lord of the Dance Szombathelyen, az Arena Savariában
Lord of the Dance Szombathelyen, az Arena Savariában
Tánczos Mihály

De tegyünk egy kis kitérőt, ki is az a Michael Flatley. Ír szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 53 évvel ezelőtt és Chicagoban nevelkedett. Az utca törvénye miatt sokszor betörték a kis Flatley orrát, ezért édesapja boxra taníttatta második gyermekét. 17 évesen meg is nyerte a Golden Glove bajnokságot. De a kisfiú füle nem csak az utcai pofonoktól csengett. Szülei és nagyszülei is rajongtak a zenéért. Édesapja a box mellett fuvolázni is megtanította. Flatley pedig számos díjat besöpört, többek között Írország fuvolabajnoka is lett.

Rövid részlet a szombathelyen előadott produkció elejéből

Valamit még kifelejtettünk. A táncot. Azt kivételesen nem édesapjától tanulta, hanem a nagymamájától. Valószínűleg az előzőleg említettek ismeretében nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk, a pofozkodó, furulyázó kisfiú ebben is sokra vitte. Pedig a tánciskolába először fel sem vették, mert 11 évesen vénnek számított oda. Aztán a tudás mégis többet nyomott a latba és biztosak vagyunk benne, hogy az iskola vezetése nem bánta meg a döntését, Flatley ugyanis végigtarolta az USÁ-t, besöpörve minden díjat azokban a számokban, amikben indult. Mindezt abban az évben, amikor a boxtrófeát is elnyerte. K.O. a táncban is.

Lord of the Dance Szombathelyen, az Arena Savariában
Lord of the Dance Szombathelyen, az Arena Savariában
Tánczos Mihály

Az 1993-as Spirit of Mayo fesztivál után Flatley-t felkérték egy 5 perces show elkészítésére. Riverdance - ez volt a címe az 1994-es Eurovíziós dalfesztiválon Jean Butlerrel előadott produkciónak, ami a következő videóban látható.

Flatley és Butler produkciója az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon

Nézők millióinak maradt tátva a szája. Flatley pedig remek érzékkel nem hagyta kihunyni a 15 perc hírnevet, ami mindenkinek jár. Két évvel később mindössze két hónap alatt hozta össze a Lord of the Dance előadást, ami azonnal robbant és 15 éve töretlen érdeklődés van rá.

Lord of the Dance zárójelenet Michael Flatley-vel

A siker receptje pedig nem egyszerű. Kell hozzá jó zene, lassú és gyors. Kell pattogós ritmus, ami magával ragadja az embert. Kell egy könnyen feldolgozható történet - ezúttal a bevált jó és rossz harca. Kell még sok vizuális effekt körítésnek. És ez még egyáltalán nem elég a sikerhez. A legfontosabb: kellenek olyan profi táncosok, akiknek kisugárzásuk van és akiken másfél óra pörgés után is látszik, hogy élvezettel csinálják és mindent megtesznek a közönségért. És nem utolsósorban: együtt kell mozdulnia a csapatnak. Márpedig Flatley izmos vádlijú, mosolygós csapata ilyen.

A ráaadás - 3:12-nél a híres hullámmal

Szombathelyen az előadás végén a közönség szűnni nem akaró tapsa jelezte, tetszést aratott a műsor. Ugyan a produkció elején már felfigyeltünk egy nézőre, aki hangos "Fúú! Fúú!" kiáltásokat hallatott két tánc között, de hamar rájöttünk, hogy ő így örül. ÉS tényleg, a végén felállva, kipirosodott arccal, nevetve tapsolt. A ráadás sem maradt el, a "hullám" pedig még mindig nagy siker.

A Lord of the Dance zenéjére szteppelő lovak az Arena Savariában rögzített videónkban, 2009-ben

Az Arena Savaria előtt tíz perccel az előadás vége után felfigyeltünk egy nyugdíjas korú férfire és 40-es éveiben járó kísérőjére, aki talán a fia lehetett. Felszabadultan szteppeltek a szökőkút mellett - pontosabban imitálták a szteppet, szájukkal csettegve. Senki sem nézte őket hülyének, akik észrevették, jót mosolyogtak rajtuk. Két kisgyerek is csatlakozott a duóhoz pár másodpercre...

Védett tartalom

Számunkra szomorú megállapodás alapján dolgozhattunk az Arena Savariában. A sajtó részére ugyanis csak az első, látványban a későbbiekhez képest rendkívül szolíd kilenc percben engedték a felvételek készítését a szervezők. Ezt fájó szívvel betartottuk, emiatt azonban nem tudjuk megmutatni a színes és látványos jelmezeket, vagy a szombathelyi Arena színpadán bemutatott szemkápráztató jeleneteket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Horse Evolution videóbeszámoló – Világszám turnézáró Szombathelyen

Kétszer ötven perces előadásban mutatták meg Richterék, mennyire értenek a lovakhoz és a közönséghez. A reakciók alapján mindkét feladatot csont nélkül átvitték.

Harlem Globetrotters – videóval és két nagygalériával

Háromezer ember, könnytől és vödör víztől szétázott nézők, lelkes önkéntesek és kosárvirtuózok. A Harlem Globetrotters Szombathelyen is fergeteges két órás show-t csinált és az angollal is ismerkedhettek a nyelvet nem beszélők.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra