Megvan az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közti szakaszának nyomvonala

Szombathelyt Táplánszentkereszt és Szentkirály között éri el az új út.

Tavalyelőtt novemberben írták ki Jövő év elején indulhat az M86-os Szombathely és Körmend közötti 2x2 sávos szakaszának tervezése 2019. November 21. 15:51 a közbeszerzési pályázatot az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közti szakaszának tervezésére. A munkát a Turaterv Kft., a Főmterv Zrt. és a Speciálterv Kft. konzorciuma nyerte, és el is készült egy tanulmányterv.

Erről a tanulmánytervről kellett most véleményt mondaniuk az érintett önkormányzatoknak, a nyomvonalra ugyanis három variáció készült. A különbségek a térképen láthatóak, pirossal az A, zölddel a B, barnával a C változat látható.

Forrás: szombathely.hu
 • A térképen látható, hogy az A változat szerint az M86-os a vasútvonal mellett, a jelenlegi nyomvonalon haladna, és csatlakozna az addigra elkészülő M8-as Körmendet északról elkerülő szakaszához.
 • A B változat alapján az M96-as Magyarszecsőd mellett haladva érné el az M8-ast.
 • A C változat pedig arról szól, hogy az M86-os keletről, új nyomvonalon kerülné el Sorokpolányt. Ez a változat szinte a jelenlegi 86-os nyomvonalát követné itt is, a települések elkerülésével.
 • Szombathelynél mindhárom esetben ugyanaz az útvonal. az új M86-os az elkerülő útról indul, Szentkirály és Táplánszentkereszt között, és Sorokpolánynál érné el a 86-os jelenlegi vonalát.
 • A szombathelyi önkormányzat nevében Nemény András polgármester az A változatot támogatta a város hivatalos oldalán olvasható határozat szerint.

  Az M9-es része lesz

  Ha minden a tervek szerint halad, 2022-ben elindulhat a kivitelezés.

  Az viszont már távlatibb terv, hogy ez a szakasz is a része lesz az M9-es autópályának. A M9-es nyomvonalát idén márciusban mutatták be, gyakorlatilag Vas megyét kötné össze Debrecennel, és mindezt az ország déli részén át.

  Forrás: Magyar Nemzet

  Az M9-es - egyszer majd - Kőszegtől indul, a szombathelyi elkerülő után a közben megépülő M86-osra csatlakozva Körmend felé tart, majd Zalaegerszeg, Nagykanizsa felé halad, aztán Kaposvárt és Pécset érintve a mohácsi Duna-hídon lép át az Alföldre.

  Innentől még nem teljesen biztos a nyomvonal, de a kormány 2016-ban azt jelentette be, hogy a Szeged, Békéscsaba, Debrecen vonalon halad majd az M9-es autópálya, és ott érintkezik az M3-assal.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech