Hogy áll most az M86-os út Szombathelytől Győrig?

Hol van már kész a négysávos szakasz, hol épül, hol vannak lezárások, mi mikorra lesz kész? Térképen is mutatjuk.

Hogy mennyi sajtótájékoztatón, projekt-bejelentésen, útátadón és terepejáráson voltunk az M86-os úttal kapcsolatban, azt megszámlálni is nehéz lenne. Ide kattintva rengeteg kapcsolódó cikkünket olvashatják.

Adódhat a kérdés, hogy most akkor összességében hogy is áll az M86-os építése, amit korábban 2015 végére ígértek (erről még számláló is van honlapunk alján, miszerint alig több, mint 400 nap van hátra). Minket olvasók kérdeznek, mi pedig a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. illetékeseit, hogy biztosra menjünk a dátumokat illetően.

Tehát akkor most hol dolgoznak és min?

Most folyik a korszerűsítés a nádasdi és a zalalövői elkerülő építésével. Emellett 9,2 kilométer hosszan 11,5 tonnás burkolaterősítésen is dolgoznak Vas és Zala megye határától egészen Körmendig. A Nádasd-Hegyhátsál-Katafa közös elkerülő szakasza 2015 őszére készülhet el.

M86 térkép - Zalalövő
NIF Zrt.

Merre lesz még útépítés?

Szombathelytől Győr irányába még sok utat kell építeni, de ott már M85 lesz Csornától. A Zalalövőt elkerülő szakasz 2016 végére lesz meg, és a Zalalövő és Rédics közötti 25 kilométeres részt már előre felújították 2012-ben.

2015-től egyébként gyorsforgalmi út vezet majd Csornától Győrig és ha minden a terv szerint halad, akkor 2016 végére már az elkerülő is kész lesz ott. Ami minket jobban érint, az a Szeleste-Csorna közti szakasz, aminek alapkövét még 2013-ban tették le.

Ebből 2015 augusztusára készül el a Hegyfaluig tartó szakasz, majd 2016 végére a Hegyfalutól Csornáig maradó részt is befejezik. Tehát két év kell még a beruházásnak, hivatalosan, ami ha egészében megvalósul, akkor nem kell azon gondolkodnunk, hogy Budapest felé melyik irányt válasszuk.

M86 térkép - Szombathely-Győr
NIF Zrt.

Már Egyházasrádóc után Körmend felé is suhanhatunk az egyenesben zavartalanul, de még akadnak pontok, útközben, ahol ezt-azt alakítanak. Szombathely és Egyházasrádóc közt viszont még egy darabig marad a jelenlegi út.

A távlati tervek alapján talán 2017-ben kezdik el az elkerülőt, ami még Balogunyomot is kerülné, nem csak Kisunyomot és Egyházasrádócot. Ez az út összekötné a “körmendi egyenest” a szombathelyi elkerülővel (Táplánszentkereszt-Szombathely) szakaszánál.

A körmendi egyenes
Bonyhádi Zoltán

Pontokba szedve egyszerűbb:

Ami már kész:

 • 2009-ben forgalomba helyezték a váti elkerülőt
 • 2010-ben forgalomba helyezték a szelestei elkerülőt
 • 2011-ben forgalomba helyezték az enesei elkerülőt (M85)
 • 2012-ben Zalalövő-Rédics közt felújították az utat
 • 2013-ban átadták az Egyházasrádóc-Körmend közti szakaszt
 • 2014 júliusában forgalomba helyezték a 2x2 sávos Szombathely-Vát szakaszt
 • Ami még készül, a tervezett átadás idejével:

 • 2015 nyár: M85-M86 csornai elkerülő I. ütem
 • 2015 nyár: Csorna-Enese (M85)
 • 2015 nyár: Enese-Győr (M85)
 • 2015 ősz: Nádasd-Hegyhátsál-Katafa elkerülő
 • 2015 ősz: Szeleste-Hegyfalu
 • 2016 év vége: Hegyfalu-Csorna
 • 2016 év vége: M85-M86 csornai elkerülő II. ütem
 • 2016 év vége: zalalövői elkerülő
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Integető autósokkal adta át Hende a 86-os új szakaszát, pedig az még kész sincs

  A Szombathely és Vát közötti új szakaszon 60 kilométer per órás a sebességkorlátozás.

  Balesetveszélyes az új Vép-Nemesbőd felüljáró az M86-oson?

  Addig bizonyára az, amíg nem forgatják vissza a hetvenes táblát.

  Júliusban már 2x2 sávon repeszthetünk Szelestéig

  A Szombathely Vát közti szakaszon is száguldhatunk júliustól, de lesz itt még M87 és egy csomó másik út is. Az MSZP már reagált.

  Négysávosra izmosodott a 86-os főút

  Igaz, csak 3,2 km-en, Körmend és Egyházasrádóc között. Viharos szeles, havazásos útátadó, Hende Csabával.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra