Ma maradjon fönt sokáig, érkeznek a Perseidák

Megfelelő viszonyok között óránként hatvan hullócsillagot is láthat.

A Perseidákat minden évben július közepe és augusztus vége között láthatjuk. A meteorraj idézi elő az egyik legszebb és legismertebb meteorhullást, nyáron éjszaka ráadásul kifejezetten kellemes az idő a szabadban, ami alkalmas környezetet teremt a hullócsillagok megfigyelésének – írja a 24.hu .

Meteorhullások akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy olyan törmeléksávon, amelyet egy aszteroida vagy egy üstökös alakít ki. Az atmoszférát elérő szemcsék felhevülnek és elégnek, amit fényjelenség kísér.

A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékeiből állnak. A meteorraj érkezésétől kezdődően észlelhető, a legtöbb hullócsillagot viszont augusztus közepén, a meteorhullás csúcsa alatt láthatjuk.

Idén a csúcs augusztus 11. és 13. közé esik, a megfigyelést 12-én, az éjfélt követő órákban, hajnal előtt érdemes elkezdeni, majd 13-án hasonló időpontban folytatni. A Perseidákét nem véletlenül tartják az egyik leglátványosabb meteorhullásnak.

Megfelelő viszonyok között az ember a maximum alatt óránként akár 60 hullócsillagot is láthat, igaz, a fényszennyezés és az égbolt tisztasága nagyban befolyásolja az észlelést. Nagyvárosokban például óránként csak néhány meteort lehet majd megfigyelni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech