Ma ünnepli a 70. születésnapját Sting

A híres angol zenész tizenhat alkalommal nyert Grammy-díjat.

Hetven éves lett a világhírű zenész, Sting. Gordon Matthew Thomas Sumner, ismertebb nevén Sting 1951 október másodikán született, vagyis ma, szombaton ünnepli a hetvenedik születésnapját – írja a Blikk .

A híres angol zenész tizenhat alkalommal nyert Grammy-díjat, szólókarrierjének kezdetéig fontos tagja volt a The Police együttesnek.

Sting Wallsendben született Anglia északi részén, vallásos nevelést kapott szüleitől. Már nagyon fiatalon tudta, hogy zenész akar lenni. Szabad óráit és hétvégéit azzal töltötte, hogy képezze magát, többek között olyan helyi dzsesszbandákban játszott, mint a Phoenix Jazzmen és a Newcastle Big Band.

Sokan azonban nem tudják, hogy a Sting becenév is a Phoenix Jazzmenhez köthető. A Sting, azaz a "fullánk" nevet ugyanis Gordon Solomontól, a zenekarvezetőtől és a pozanostól kapta. Egyszer ugyanis egy fellépésükön fekete-sárga csíkos pulóvert viselt, a ruha színősszeállítása miatt egy méhhez hasonlították.

1977 januárjában Sting Londonba költözött és nem sokkal később megalakult a Police együttes. A banda ötlete továbbá Stewart Copeland és Henri Padovanihoz köthető, majd a későbbiekben együttesként több toplistás albumuk jelent meg, később hat Grammy-díjat zsebeltek be.

Az idők során habár igazán sohasem váltak szét, utolsó albumuk után megegyeztek abban, hogy mindannyian a szólókarrierjükre koncentrálnak. 2007-ben aztán újra közös világkörüli turnéra indultak. Sting azonban önállóan is sikereket ért el, még a New York-i Broadwayen is debütált.

Ami a magánéletét illeti 1976 és 1984 között Frances Tomelty volt a felesége, akivel két közös gyermekük is született, majd feleségül vette Trudie Stylert, akivel négy gyermeket vállaltak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra