Szárnyalnak a váti madárbarátok

Habár a természet meg van zavarodva a januári tavasszal, a váti Madárbarát Kör nem lazsál.

Még tavaly szeptemberben mutattuk be Beleszeretett a madarakba a váti agrármérnök 2022. September 06. 16:54 a váti Madárbarát Kört és alapítóját, Bakler-Szigeti Ibolya agrármérnököt, aki nemrég végzett óvodapedagógusként, de mindig is érdekelték a madarak. 2022-ben pedig végre valóra tudta valósítani egyik nagy álmát: megalapította a váti Madárbarát Kört, ahol egyesíteni tudta mindkét szakmáját, szenvedélyét.

A Madárbarát Kör pedig azóta is "szárnyal": elkészült Facebook-oldaluk és folyamatosak a programok, találkozók, oktatások. Tartottak előadást például a váti iskola alsó tagozatosainak, madáretetőket helyeznek ki és nyereményjátékot is hirdettek, hogy így hívják fel a figyelmet a téli madáretetés fontosságára –, annak ellenére, hogy igazából nincs igazi telünk, de fagyok attól még voltak és lesznek is.

Olvasó

„Somogyi Csaba eloszlatott minden tévhitet, ami a téli madáretetéssel kapcsolatban bennünk élt, valamint sok hasznos információval is gazdagabbak lettünk” – mesélik.

Tanultak az eleségekről és azok különböző csoportjairól, valamint különféle madárbarát eszközökről is, sőt, Csaba jóvoltából három különböző költőhellyel is gazdagodott a Madárbarát Kör eszköztára: egy D-típusú odúval, egy vércseládával és egy kuvik-odúval.

Olvasó

A váti Apáczai Csere János Általános Iskola diákjai pedig nagyon aktívak és érdeklődőek voltak. Sokan elmesélték, hogy ki milyen madarat látott már, kinek van otthon etetője, vagy bármilyen más madárbarát eszköze.

A gyerekek megismerhették a téli madáreleségeket, megfoghatták, meg is érezhették az illatukat és bemutattak nekik két odút is: az egyikben széncinegék költöttek, így azt is láthatták, hogy néz ki egy fészek, miután kirepültek a fiókák.

Olvasó

A Madárbarát Kör egy madáretetőt és hozzá téli madáreleséget is ajándékozott az iskolának, hogy a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhassák, amiről a délelőtt folyamán hallottak.

Olvasó

De ez még mind semmi: a Madárbarát Kör két téli madáretetőt adományozott a váti önkormányzatnak, melyeket közösen ki is helyeztek. Az egyik a Vadrózsa Bisztró mellett található, a másik pedig a játszótéren kapott helyet. Az etetőket természetesen fel is töltötték eleségekkel, illetve mindkét helyre raktak ki cinkegolyókat is.

Olvasó

És hogy miért? Hát azért, hogy a falu lakosságát is bevonják a téli madáretetésbe. A bisztróban és a játszótéren is kihelyeztek egy-egy nagy üveget, benne papírzacskóba csomagolt téli madáreleséggel. A két üveg amolyan becsületkasszaként is működik, bárki tehet bele eleséget.

Olvasó

A már említett nyereményjáték lényege pedig, hogy aki Váton jár és lefotózza az etetőn csemegéző madarakat, vagy etetőanyagot visz és azt örökíti meg, madárbarát eszközt nyerhet. A lényeg, hogy a fotókat el kell küldeni a Madárbarát körnek, majd indul a lájkverseny a Facebookon, a két nyertes pedig az lesz, aki a legtöbb lájkot kapja. Az ajándékot tavasszal, a madarak és a fák napján adják át a nyerteseknek.

Olvasó

Ami pedig a jövőt illeti, számos tervük van már és minden erejükkel azon fognak dolgozni, hogy mindet meg is tudják valósítani. Szívesen fogadnak adományokat is, melyből további madárbarát eszközöket szereznek be. Aki pedig kedvet kapott a csatlakozáshoz, itt bátran megteheti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Beleszeretett a madarakba a váti agrármérnök

És ez még csak a kezdet Bakler-Szigeti Ibolya számára.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos