És Ön tudta, hogy Szombathelyen van egy magán Trianon-emlékmű?

Az eldugott kis sziget olyan hánytatott sorsúvá vált az évek során, mint Trianon. Igaz, vitéz Csorba Boldizsár sincs már köztünk...

Amikor már azt hisszük, mindent (is) tudunk Szombathelyről, akkor általában hallunk valami olyan történetet, vagy látunk egy olyan dolgot, amiről nem tudtuk, hogy létezik. Aztán egy nagyot csodálkozunk.

Az én figyelmemet a fenti példa szerint kerülte el ez a Trianon-emlékmű, pedig mint kiderült, naponta járok erre. Ráadásul nem is autóval.

Valamikor nézett ki így is...
Mészáros Zsolt

Eddig. Most úgy döntöttem, megnézem közelebbről, hogy került a Sportház mögé – pontosabban a 18-as honvéd út 7. szám mögötti kis területre - ez az eldugott kavics, kő, szobor és virág komplexum.

Trianon emlékmű Szombathelyen
Mára viszont több helyen benőtte már a gaz
Mészáros D. Zsolt

Rövid nyomozáson pedig gyors eredményt hozott. Kiderült ugyanis, hogy az emlékművet nem a város készítette, hanem egy magánkézből finanszírozott ötletről van szó. A megálmondók között finoman szólva is érdekes szervezeteket találni Épülget Szombathely első magán Trianoni Emlékhelye 2011. September 15. 08:20 , volt köztük 56-os párt és rend is.

"Szégyelltük magunkat, elhatároztuk, hogy összedobott pénzből elkészíttetjük. Amikor elkészült, a polgármesteri hivataltól kértünk egy helyet, de megtagadták, így maradt a saját terület."

Ezt a Nyugatnak nyilatkozta a főszervező, az építéskor, vagyis 2011-ben már 82 éves vitéz Csorba Boldizsár árulta el kérdésünkre. Igen, merthogy a házban - melynek sarkában található az emlékmű - ő élt akkoriban.

Hánytatott sorsú emlékmű

A felavatás, illetve Csorba úr sajnálatos halála után hamar hanyatlásnak indult a miniemlékmű. Például, 2015-ben kollégánk összetört padokkal Az a kis szelet Trianon is romokban hever Szombathelyen 2015. November 17. 09:55 találkozott, de volt példa arra is, hogy a mintegy 350 kilogrammos turulmadár fejét Összetörték és lefejezték a 3,5 mázsás szombathelyi turult 2013. July 22. 16:37 egész egyszerűen lergúták a helyről.

Trianon emlékmű Szombathelyen
A turul azóta újra szárnyal
Mészáros D. Zsolt

Mostani ottjártunkkor azért annyira nem volt tragikus a helyzet. Igaz, a magánemlékművet több helyen már gaz és rozsda borítja. Ez arra enged következtetni, hogy nem nagyon nyúlt senki az utóbbi években, így a randalírozók sem.

Trianon emlékmű Szombathelyen
Az elcsatolt területekről hozott kövek
Mészáros D. Zsolt

Az épület falán található táblák épségben vannak, a kövekről viszont már néhány helyen kopik a felirat, melyről Csorba Boldizsár az építéskor elmondta, ezeket a köveket a több mint 100 éve elcsatolt területekről hozták, és tették rájuk a kis táblákat.

Trianon emlékmű Szombathelyen
További képekért kattintson
Mészáros D. Zsolt

Új Trianon-emlékmű épül

Nagyon úgy néz ki, hogy több mint 11 évvel a mini emlékmű építése után igazi emlékmű épül Politikafeletti, különleges Trianon-emlékmű épül Szombathelyen 2021. July 20. 12:53 majd Szombathelyre, az Ezredévi parkba. Az építés még nem kezdődött el, de az erre létrehozott emlékbizottság tavalyi ígérete szerint nagyjából két év kell ahhoz, hogy hivatalos Trianon-emlékműve legyen Szombathelynek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra