Összetörték és lefejezték a 3,5 mázsás szombathelyi turulmadarat

Újfent megrongálták Szombathely első magán Trianon-emlékhelyét. A Pelikán park szélén ezúttal a turulszobrot döntötték le.

Miért csak most jön ki a rendőr, miért nem éjszaka járőröznek, amikor még tenni lehetne valamit?!

– mérgelődik mellettem egy biciklis férfi. Bemutatkozik, majd közli, nyugodtan írjam meg, Bajor Istvánnak hívják, vállalja a véleményét:

Mert itt az SZTK kereszteződésben a Horthy-korszakban is csendőrök álltak, Rákosi idejében, majd Kádár-korban is mindenkor járőröztek errefelé, csak most nem. Ilyenné lett Szombathely, semmi közbiztonság nincs.

Megrongált turul szobor
Fej nélkül, összetörve

A 18-as honvéd út 7. alatt épülgető magánemlékmű megálmodója, dr. Csorba Boldizsár sem érti, kinek szúrta a szemét a magyar eredetmondák mitologikus madara. Pénteken még biztosan a helyén állt – mondja. A hétvégét a Balatonon töltötte, ezért csak ma délben, miután hazatért, vette észre, hogy valaki csúnyán megrongálta az emlékmű egyik fő ékét, a magyarság impozáns jelképét. Miután meglátta mi történt, azonnal értesítette a rendőrséget.

A turulmadár 100 ezer forintot kóstált

- Ragasztva volt?- kérdezi mellettünk a rendőr.
- Minek lett volna? - kérdez vissza Boldizsár bácsi - Egy 3,5 mázsás szobrot nem olyan egyszerű kibillenteni a helyéről. Attól sem kellett tartani, hogy elviszi a szél.
Találgatjuk hát mi is, hogyan kerülhetett szegény turul a kőtalapzat mögé, le a földre. Talán autóval, a parkolóból, ha kötelet köt az ember a madár nyakára, lendületből elrántja?! – mérlegeljük a fotóssal. Önök szerint?

Megrongált turul szobor
Fej nélkül, összetörve

Mindenesetre nem ez az első rongálás, ami az emlékművet az utóbbi időszakban érte. Tavaly decemberben, 31-ére Vallásüldözés vagy bolsevista figyelmeztetés? 2013. February 02. 13:32 virradó éjjelre eltűnt egy kerámia Krisztus fej és összetört egy carrarai márványból faragott kereszt is. (Az emlékmű állítása egyébként különböző lovagrendeknek és 56-os szervezeteknek köszönhető, lejegyezni sem bírjuk, olyan sokan vannak: az 56-os Nemzeti Párt, 56-os Magyar Nemzetőrség, 56-os Lovagrend Vitézi Rend, Magyar Vidék 56-os Szövetség, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezete, Szent Korona Rend).

Amikor még állt a turul - pár évvel ezelőtt
Mészáros Zsolt

Mi lesz ezután? – kérdezzük Boldizsár bácsit

A turult visszaállítják a talapzatára így, csorbán, félig összetörve, csonka szárnyakkal és fej nélkül is, nyakában egy táblával: "ilyen a szombathelyi közbiztonság" – mondja szomorúan a 83 éves férfi. Hogy akik eztán erre járnak, és ránéznek a csonka turulmadárra, lássák

mi megy ebben a városban

. Mindenesetre - tudjuk jól - a Pelikán park környékén nem ez lesz az első madártorzó. Ott van szegény márvány Pelikán, amely évek óta fej nélkül árválkodik a róla elnevezett park közepén. Újra lefejezték a szombathelyi pelikánt 2010. April 13. 13:15

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vallásüldözés vagy bolsevista figyelmeztetés?

Többek között ilyesmire gyanakszik Csorba Boldizsár, akinek a Honvéd utcai magánemlékműveit hetekkel ezelőtt megrongálták.

Épülget Szombathely első magán Trianoni Emlékhelye

Büszkén áll Szombathely első magán Trianoni Emlékhelye: kereszttel és turulmadárral, egy belvárosi házfal tövében. Az 56-os Nemzetőrség pincéjében meglátjuk a folytatást: egy hősi emlékművet. - Csak épp területhasználati engedélyük nincs.

Tankkal átlőtt vaslemez, rozsdamentes korpusszal – Új '56-os szobor

A Tata melletti Szomódon lőtte meg a harckocsi azokat a vaslemezeket, amelyek felhasználásával Veres Gábor az új szombathelyi ’56-os hősök emlékművét készítette.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet