Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kulturális kitüntetéseket adtak át Szombathelyen

Itt névsor és a személyre szóló indoklások is.

A járványhelyzet és a rendezvénytilalom miatt idén elmaradt a Szombathelyen hagyománnyá vált kultúra napi díjátadó gála. A város kulturális életében kiemelkedő munkát végzők elismeréseit ezúttal szűk körben, a városházán adta át Nemény András polgármester és Horváth Soma alpolgármester, de ott volt Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke is.

Mint azt az önkormányzat is írja, a „ Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj annak a személynek adományozható, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj kettő fokozatban adományozható, az I. fokozatot évente egy személy kaphatja" .

„Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozat: Horváthné Kupi Ildikó

Indoklás: Horváthné Kupi Ildikó a Tanárképző Főiskola elvégzése után, 1985-ben kezdett el dolgozni fiókkönyvtárosként a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A munkáját elismerve először 1997-ben olvasószolgálati műszakvezető, majd 2014-ben olvasószolgálati osztályvezető lett. Feladata a felnőtt- olvasószolgálat, a gyermekkönyvtár a zenemű- és médiatár, valamint a városi fiókhálózatok irányítása. Közreműködik a gyűjteménygyarapítás munkájában. Ötletadója és megvalósítója volt a Reformáció emlékéve alkalmából 2017-ben megrendezett „… szól néked az itt magyarul” – kiállításnak és a könyvtár vallási témájú dokumentumaiból összeállított tárlatnak.

Tevékenyen részt vesz az Ünnepi Könyvhét és az Országos Könyvtári Napok intézményi programsorozatának kidolgozásában, szervezésében.

1988-tól egyik összeállítója az Ajánló bibliográfia az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny témáihoz c. kiadványnak. Szerzőként jegyzi a Híres szombathelyi Nők c. sorozatban Márkus Emília színésznő életét és pályafutását körültekintő alapossággal összefoglaló, 2012-ben megjelent kötetet. Kiemelendő a könyvtár iránti elkötelezettsége, kollegialitása, türelme a munkatársak szakmai problémáinak megoldásában, körültekintő figyelme a szolgáltatások működtetésében.

Horváthné Kupi Ildikó és Nemény András.
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

„Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozat: Bögölyné Szakály Magdolna

Indoklás: Bögölyné Szakály Magdolna a kezdetek óta a Szombathelyi Képtár dolgozója. A szakmai alapok birtokában kreativitásának és munkaszeretetének köszönhetően egyre magasabb szintre jutott. Az ügyviteli feladatokat hibátlanul ellátja. A napi feladatok teljesítésén túl nyitottságot tanúsít a kultúra, a művészet irányába, érdekli az intézmény szakmai fejlődése.

Ez a nagyfokú érdeklődés az egyik jele annak a többletnek, ami csakis rá jellemző. Alapvető empátiás készségét mind a munkatársak, mind a külső partnerek megtapasztalhatják. Nem kis szerepe van abban, hogy a vezetés és a munkatársak között hatékony, ösztönző kapcsolat alakult ki. Jó kommunikációs adottsággal rendelkezik, diszkrét, gyors, energikus, ugyanakkor maga körül nyugodt légkört teremt.

Személye, munkája elválaszthatatlan attól, amit a Szombathelyi Képtár elért a kulturális életben.

Bögölyné Szakály Magdolna és Horváth Soma.
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

„Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozat: Mayer Rudolf

Indoklás: Mayer Rudolf a szombathelyi mozi- és mozgóképkultúra megkerülhetetlen szervező alakja. 1991-ben végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, ahol filmkultúraterjesztői szakkollégiumi képzésben is részesült. A főiskolai filmklubok működésének motorja lett, ellátva egyúttal az intézmény Örökmozgó Művészmozijának titkári feladatait is.

2007 óta az Agora – Savaria Filmszínház vezetője. Nemcsak megőrizte az elődje által ráhagyottakat, de vezetésével a mozi egyszerre lett a hazai, európai és nemzetközi művészfilmek otthona, miközben országosan egyedülálló látogatottsági eredményeket produkált.

Mayer Rudolf és az általa irányított szakmai egység folyamatosan magas színvonalon szervez filmbemutatókat, ankétokat, közönségtalálkozókat, filmklubokat, miközben a filmtörténet jeles alkotásainak, valamint az aktuális art és populáris filmeknek is teret biztosít, és biztosított olyan időszakban is, amikor a vidéki önkormányzati fenntartású mozik sorra zártak be.

Az Agora – Savaria Filmszínház a filmkultúra terjesztésén túl kulturális centrumként is működik, ahol koncertek, kiállítások, konferenciák, ünnepségek, könyvbemutatóik is várják a látogatókat.

Mayer Rudolf irányítása alatt történt a filmszínház 2010-es felújítása és a vetítőtermek digitalizációja is. Szakmai elismertségét jelzi, hogy vezetésével jelentősen bővül az AGORA filmszolgáltatói tevékenysége, így mára több mint 10 mozi és vetítőhely filmellátásáért felelős az ország számos területén.

Mayer Rudolf és Nemény András.
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

A Kultúra Támogatásáért díj: Gerecs László

Indoklás: Gerecs László az AGORA 2007-es megalapításától rendszeres támogatója az intézmény rendezvényeinek. Nyári programjaik, nagyrendezvényeik során nagy mennyiségű ásványvízre van szükségük. A Városi Gyermeknapi Forgatag, a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Szentivánéji Vigasságok - csak néhány az elmúlt 12 évből - a cég által támogatott rendezvények közül.

Az egyes alkalmak során a szóda és víz automata berendezések és több száz liter ballonos ívóvíz térítésmentes biztosításával segítette a Vizesember Kft. a városi nagyrendezvényeinek zavartalan és komfortos lebonyolítását. Cége ezen felülkiemelten támogatta az elmúlt években a Haladás futsal csapatát, a Falco és a Körmend kosárlabdacsapatát, a Lorigo és a Savaria táncversenyeket és a Savaria Történelmi Karnevált.

Gerecs László kötődése a kultúrához, annak támogatásához nem véletlen. Édesapja a legendás népművelő, Gerecs Laci bácsi, aki 2014-ben hunyt el.

Gerecs László, Nemény András és Horváth Soma.
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra