Havi 265 ezer forintért keresnek a kispostákhoz helyi üzemeltetőket - Fissítve

Több mint 2300, kétezer fő alatti magyar településen nincs posta.

A Magyar Posta havi 735 ezer forintot fizet annak a helyi vállalkozónak, aki felveszi tevékenységi körébe azt, amit eddig a Magyar Postának kellett végeznie - írja felhívásában az állami vállalat.

( Cikkünkben eredetileg havi 735 ezer forintot írtunk, de mint a Telex azóta felhívta rá a figyelmet, a tényleges összeg jóval alacsonyabb, 265 ezer forint lehet, és mint a programból kiderül, ez is csak a legkisebb települések esetén. A tévedésért elnézést kérünk.)

A kezdeményezést partneri programnak nevezik, és abban bíznak, hogy a helyi vállalkozók élnek majd a lehetőéggel. Elsősorban azokra számítanak, akik élelmiszer- vagy egyéb boltokat, szolgáltatásokat működtetnek olyan településeken, ahol nincs postahivatal.

Vállalkozók menthetik meg a kispostákat
Lampért Gábor

Mint írják, több mint 2300, kétezer fő alatti magyar településen nincs postai szolgáltatás, ahová a partneri programmal el tudnák vinni a postákat.

Mi tesszük hozzá, hogy a Magyar Posta zárta be több hullámban a kisebb településeken lévő posták többségét.

Több hullámban zárták be a kispostákat

Tavaly októberben 364 kispostát zártak be Megoldhatatlan nehézségeket okoz a kistelepüléseknek a kisposták bezárása 2022. November 11. 16:00 a magas energiaárakra, és a magas üzemeltetési költségekre hivatkozva az országban. Szombathelyen négyet, Kőszegen egyet, a megye többi településén még 12-őt.

Tavaly év végén a Magyar Posta felajánlotta, hogy azok a kisposták újranyithatnak, ahol a települési önkormányzat vállalja a költségek felének kifizetését. Január 1-jén így 45 posta nyitott újra az országban, Hétfőn újra kinyitott 45 posta 2023. January 02. 10:18 de nem volt köztük Vas megyei.

A Magyar Posta áprilisban bejelentette, hogy bezárják az 1500 fő alatti településeken működő kispostákat. Hagytak azért egy kiskaput, azok a posták megmaradhatnak, amiknek a működtetését (azaz a költségek kifizetését) vállalja az adott önkormányzat. Vas megyében 48 kispostát ítéltek bezárásra.

A bezárások azonban hatalmas felháborodást okoztak, az önkormányzatok sem nagyon tudták megoldani a helyzetet. Hiszen az önkormányzatokat is kivéreztette már az állam, nem tudnak ilyen feladatokat vállalni.

A Magyar Posta közben egyre rosszabb helyzetben van, júniustól már újságot sem árulnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet