Megoldhatatlan nehézségeket okoz a kistelepüléseknek a kisposták bezárása

A Vas megyei Acsád szociális otthonában például 160 gondozott van, és nem tudják, hogyan jutnak hozzá a nyugdíjakhoz.

Mélységesen fel vagyok háborodva – mondta Kranczné dr. Kovács Bernadett, Acsád polgármestere. November 2-án kaptak levelet a Magyar Postától, de abban csak annyi állt, hogy több postát bezárnak, a listát megtalálták a Magyar Posta hivatalos oldalán.

Még arra sem vették a fáradságot, hogy leírják, a mi postánkat is bezárják

- mondta a polgármester.

Sok az idős, akik nem tudnak elutazni a másik postára

A Magyar Posta október végén jelentette be Négy postát zárnak be Szombathelyen, egyet Kőszegen 2022. October 29. 13:30 , hogy takarékossági okok miatt 210 településen 366 postát zárnak be ideiglenesen. Szombathelyen négyet, Kőszegen egyet, és Vas megyében még kilencet, olyan kisebb településeken, mint például Acsád. Szombathelyen, az oladi városrészen önkéntesek enyhítenek Napi egy-két órát lesz nyitva az oladi „postapótló” Szombathelyen 2022. November 03. 11:30 a postahiányon, Acsádon viszont nincs erre lehetőség.

A polgármester azt mondja,

ígértek mobilpostát, de az csak fél órát lesz a faluban, ami biztosan nem elég.

Felháborítónak tartja, hogy nem értesítették az önkormányzatot előre, nem volt mód a konzultációra, és a döntést nem racionális szempontok alapján hozták. Két levelet is írt a Magyar Postának, több kérdést is feltett, ezekre azonban nem kapott érdemi választ.

A bezárásra ítélt acsádi posta
Forrás: googlemaps.com

A polgármester szerint az idősek között sokan vannak, akik a falu postájára el tudnak menni, de Bükre nem, a Posta értesítése szerint a büki posta látja el az acsádiakat is a bezárás alatt. Bük 9,5 km-re van Acsádtól északra, és van busz is, Szombathely pedig 16 km-re délre. De a helybeliek közül sokkal többen járnak Szombathelyre, mint Bükre, így logikusabbnak tűnne, ha a szombathelyi postát jelölnék ki az acsádiak számára.

Nem biztos, hogy nagyobb a megtakarítás, mint a pluszköltség

Acsádon mintegy 340 nyugdíjas él. A Máltai Szeretetszolgálat Időskorúak Otthonában 160-an gondozott van, köztük 140 nyugdíjas a többi nyugdíjas a faluban él. Az Otthon - az önkormányzathoz hasonlóan – postafiókot bérelt az acsádi postán, a gondozottak küldeményeit az intézmény megbízottja hozta-vitte, és a nyugdíjak kifizetését is központilag intézték.

Megjegyezte, a szomszédos Vassurányban megmarad a posta, pedig zsákfaluról van szó, nincs átmenő forgalma. Igaz, nem köti össze buszjárat a két falut. Hozzátette,

Acsádnak nincs falubusza, így az is kérdéses, hogyan tudják intézni az önkormányzat ügyeit a büki postán.

Kranczné dr. Kovács Bernadett szerint egyáltalán nem biztos, hogy az acsádi posta bezárása nagyobb megtakarítást hoz, mint amennyi pluszköltséget jelent. A mobilposta autójának hetente legalább ötször kell megtennie a Szombathely-Acsád távot, és valószínűnek tartja, hogy a nyugdíjak kihordása miatt még többet kell futnia a postakocsinak. Szerinte inkább heti egy-két alkalommal, négy-hat órában meg kellett volna hagyni az acsádi postahivatalt.

„Ha ideiglenes a bezárás, akkor azt valahogyan megoldjuk”

Megkerestük a Magyar Postát, válaszukban megerősítették, hogy a büki postahivatal látja el majd az acsádiakat is, oda helyezik át a bérelt postafiókokat. Hozzáétették, a nyugdíjszelvények kézbesítésében nem történik változás, vagyis az otthon meghatalmazottja a büki postán intézheti a nyugdíjakat.

Béry Annamária, az Idősek Otthona vezetője szerint is rossz döntést hozott a Magyar Posta. A mobilposta napi félóráját ő is kevesli, ennyi idő még a gondozottaknak sem elég, és akkor ott vannak még a falubeli idősek. Az Otthonból sokan járnak ki a faluba, ők önállóan intézték ügyeiket a postán, felvették a nyugdíjukat, feltöltötték a kártyás telefonokat.

November 12. után erre nem lesz módjuk, és nem tudják, hogy az Otthon hogyan tudna segíteni rajtuk, amikor

még arra sincs erőforrásuk, hogy munkatársuk naponta átmenjen Bükre.

De meg kell oldaniuk a helyzetet, abban bíznak, hogy tényleg csak ideiglenes lesz a bezárás - mondta. Úgy készülnek, hogy tavasszal minden visszatér a normál kerékvágásba.

Mi tesszük hozzá, hogy a Magyar Posta lapunknak küldött válasza alapján nem valószínű, hogy módosítanának a bezáró postahivatalok listáján. A történet elszenvedői abban bíznak, hogy átmeneti bezárásról van szó, ami tavasszal véget ér.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet